Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin saldırıya uğrayan sergisi hakkında soruşturma başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Eyüpsultan’daki Artİstanbul Feshane’de açtığı ve kısa süre sonra saldırıya uğrayan “Ortadan Başlamak” isimli sergisi hakkında soruşturma başlattı.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın Sözcü’ye yazdığı habere göre, LGBTİ+ propagandası yapıldığı ve cinsel içerikli tabloların bulunduğu iddiasıyla protesto edilen Feshane’deki “Ortadan Başlamak” sergisi hakkında savcılık soruşturma başlattı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama” suçundan soruşturma açtı.

Savcı Hakan Aksoy, İBB’ye gönderdiği yazıyla soruşturma açıldığını bildirdi. Aksoy, İBB’den serginin organizasyon ve düzenlenmesinde görev alanların isimlerini ve adreslerini istedi.

Aksoy’un İBB’ye gönderdiği yazı şöyle:

“’Ortadan Başlamak’ isimli serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişi/kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek, düzenlenecek evrakın ivedi olarak cumhuriyet başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur.”

Sergi hakkında soruşturma başlatılması sosyal medyada tepkilere neden oldu. Bir sosyal medya kullanıcısı, “Serginin girişine Abdülmecit’in tablosunu koysalar bir şey yapamazlardı” diye yazdı.

Ne oldu?

İBB, 22 Haziran’da Eyüpsultan’daki Artİstanbul Feshane’de “Ortadan Başlamak” isimli bir sergi açtı. Sergi kısa süre içerisinde bir grup tarafından LGBTİ+ propagandası yapıldığı gerekçesiyle hedef gösterildi, 9 Temmuz’da saldırıya uğradı.

Artİstanbul Feshane önünde bir araya gelen grup adına açıklama yapan Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican, sergideki eserlerin millî ve manevi değerlere hakaret içerdiğini söyledi. Tekbir getiren grup, sergideki eserlere de zarar verdi. Saldırıya uğrayan heykeller arasında bir keçi heykeli de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.