İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi toplantısında gündem, Feshane’deki saldırı ve Hamidiye suyun isminin değiştiği iddialarıydı. AKP Meclis Üyesi Şeyma Aktaa, gündem dışı konuşmalarda LGBTİ+’ları hedef aldı, “İstanbul Kitapçısı’nda ve Müze Gazhane’de eşcinsel kitabı Kaos GL satılıyor” dedi. CHP’li üyeler ise Aktaa’nın açıklamalarını “şaşkınlıkla dinledikleri”ni söylediler.
İBB Meclisi temmuz ayı olağan toplantısının ikinci birleşimi bugün (11 Temmuz) Saraçhane’deki başkanlık binasında yapıldı. Parti meclis üyelerinin soru önergelerinin verildiği Meclis gündeminde Hamidiye Su tartışmaları ve Feshane’de açılan “Ortadan Başlamak” sergisine kadar soru önergesi verildi. AKP’li üyeler ise LGBTİ+’ları Meclis gündemine taşıdı.
AKP’li üyeler LGBTİ+’ları hedef aldı
AKP Meclis Üyesi Şeyma Aktaa, gündem dışı konuşmalarda İBB’nin, kültür-sanat etkinlikleri adı altında eşcinsel hayatın propagandası yaptığını söyleyerek LGBTİ+’ları hedef aldı. Aktaa, ergenler ve çocuklar için bu etkinliklerin doğru olmadığını ve ailelerin bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi.
Aktaa’nın, LGBTİ+’ların devlet eliyle Batı tarafından dayatıldığını ve Millet İttifakı’nın da Türkiye’de bunu yaptığını iddia etmesinin üzerine salonda itirazlar yükseldi. Ailenin vazgeçilmez bir gerçek olduğu söyleyen Aktaa’nın açıklamalarına muhalefet grubunun karşı çıkmasının ardından Meclis ikinci başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı araya girdi. Aktaa İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “Sayın Başkan, siz ve politikalarınız kadınlar ve çocuklar için tehlike arz ediyorsunuz” diye seslendi.
“İstismara uğrayan çocuklar Meclis’te oylanırken neredeydiniz?”
CHP grubu olarak Şeyma Aktaa’nın açıklamalarını şaşkınlıkla dinlediklerini söyleyen Mesut Kösedağı, İBB’nin yönetim anlayışının toplumsal saygıdan geçtiğini vurguladı. Kösedağı, “Çalışmalarımızın temelinde kadınların ve tarikatların evinde bıraktığınız çocukların daha iyi bir yaşam sürmesi için adımlar var” dedi, “İstanbul Sözleşmesi kaldırılırken, kadınlar öldürürken, istismara uğrayan çocuklar Meclis’te oylanırken neredeydiniz?” diye sordu. Şeyma Aktaa da Kösedağı’na “İstanbul Kitapçısı’nda ve Müze Gazhane’de eşcinsel kitabı Kaos GL satılıyor” diyerek cevap verdi.
AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş ise AKP’nin kuruluşundan beri kadın cinayetlerini takip ettiğini söyledi. İki cinsiyet olduğunu söyleyen Gökkuş, üçüncü bir cinsiyet olmadığını ve bunun insanlık suçu olduğunu savundu.
Gündemde yine Feshane’deki sergi var
Eyüpsultan’daki Artİstanbul Feshane’de açılan “Ortadan Başlamak” sergisi, yine İBB Meclisi’nin gündemindeydi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bir grup, Artİstanbul Feshane’nin önünde 9 Temmuz Pazar günü bir araya geldi ve tekbir getirerek sergideki eserlere zarar vermişti. Grup adına açıklama yapan Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican, sergideki eserlerin millî ve manevi değerlere hakaret içerdiğini söylemişti.
- Önce hedef gösterildi, sonra saldırılar başladı | “Ortadan Başlamak” sergisinin küratörü Feyyaz Yaman: “Asla vazgeçmeyeceğiz”
Kültür ve Sanat Komisyonu da Meclis’te sergiyle ilgili soru önergesi verdi:
- Feshane’nin böyle bir sergiyle çalışmasına neden izin verdiniz?
- Tasavvuf müzesi olarak açmaktan neden vazgeçtiniz?
- Toplumda tepki çeken bu sergiyi kapatacak mısınız?
- Bölgenin ruhuna uygun etkinlikler yapmayacak mısınız?
“Hamidiye Su neden HMD ismi ile değişti?”
Meclis’in bir diğer gündemiyse Hamidiye Su markasının isminin değiştiği iddiasıydı. Haziran ayı sonunda İBB iştirakindeki Hamidiye suyun isminin “HMD” olarak değiştiği iddiası sosyal medyada gündem olmuştu. İBB ise bu iddiaları yalanlamış ve “HMD”nin ikinci bir marka olduğunu hatırlatmıştı:
“İddialar gerçek dışıdır. Tarihimizden miras Hamidiye suyun adı değişmemiştir, kimse de değiştiremeyecektir. Piyasadaki tüm güçlü ve büyük su markalarının ikinci bir markası daha vardır. Her geçen gün büyüyen Hamidiye Su şirketimizde ‘HMD’ isimli ikinci bir su markası piyasaya sunmuştur. Hamidiye Su üzerinden yapılan kara propaganda faaliyetlerine ve sahiplerine itibar etmeyiniz.”
İBB’nin açıklamalarına rağmen Meclis’te bu iddialar yeniden gündeme geldi. AKP Meclis Üyesi Kübranur Uslu, market raflarında Hamidiye markasından daha fazla HMD markasının olduğunu ve zamanla Hamidiye unutulacağını söyledi. Uslu, bu çalışmanın durdurulması talep etti:
- Şu ana kadar kaç adet HMD isimli su üretilmiş ve piyasaya sürülmüştür?
- Hamidiye ve HMD isminde yapmayı planladığınız üretim sürecini detaylandırır mısınız?
- Toplum tarafından gelen tepkileri dikkate alarak Hamidiye markasına zarar veren HMD isimli çalışmayı durduracak mısınız?
“Hamidiye Su hangi kamuda kullanılıyor?”
CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı, Hamidiye suyun üretiminin artarak devam ettiğini söyledi, tüketicilerin marketlerden hem Hamidiye suya hem de HMD’ye ulaşabileceklerini ekledi. Kösedağı, İmamoğlu’nun göreve geldiği 2019’da kamu kurumlarından Hamidiye’nin çıkarıldığını hatırlattı ve AKP Grubu’na sordu:
“AK Parti’de bir haftadır Hamidiye su sevdası başladı, çok güzel. Peki biz göreve geldiğimizde, 2019’da bütün devlet kurumlarından yangından mal kaçırır gibi yıllardır kullandığınız Hamidiye suyu neden çıkardınız? Şu anda hangi kamuda Hamidiye su kullanıyor? Samimi değilsiniz, algı yaratmaktan vazgeçin.”
Tersine göç: “CHP yönetiminin beceriksizliği”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu dönemde (1996) başlatılan “Tersine Göç Programı” 22 yıldır devam ediyor. İBB, eşyaları ile birlikte İstanbul’dan memleketine dönmek isteyenlere taşınmasına destek oluyordu.
2023’ün başında bu hizmetin verilmeyeceğini söyleyen İBB Sosyal Hizmetler, Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Komisyon Başkanı Sıddık Özgenç bu uygulamanın kaldırılmasını, “CHP yönetiminin beceriksizliği” olarak niteledi ve soru önergesi verdi.