Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hırsız koala yakayı ele verdi: Yaşam alanları tehdit altında mı?

Avustralyalı fidanlık sahibi Humphrey Herington haftalardır ekinlerini yiyen hırsızı sonunda buldu. Hırsızı ele veren ise, oburluğu oldu.

Herington başta keçiler ve keseli sıçanlardan şüphelense de gerçek şüpheli, adanın sembol hayvanı çıktı.

Fidanlığı kolaçan eden Herington, hırsızı da olay yerinde buldu.

Ekin hırsızı koala, etrafında soyulmuş okaliptüslerle yatıyordu. Hareket edemeyecek kadar yemişti ve sersemlemişti: “Doymuş gibi görünüyordu. Halinden çok memnundu.”

Okuyun: Aç ayı oynayamadı: Hırsız Hank yakalandı

Ekinlikte çalışanlar, binlerce bitkiyi kemirerek fidanlığa yaklaşık 6 bin Avustralya doları (102 bin TL) zarar veren Claude isimli koalayı engellemek için özel bir çit inşa edilmeye başlandı.

Claude’un suçlarında bir ironi de mevcut çünkü Herington’ın çiftliğinde çevredeki koalaların yaşam alanlarını desteklemek için bitki yetiştiriliyordu.

Claude yakayı ele verdikten sonra Herington onu nazikçe bir havluya sardı ve fidanlıktan yaklaşık 300 metre uzaktaki bazı ağaçlık alana taşıdı.

Bu nazik önlem de Claude’u durdurmadı. Hırsızlıklar devam etti. Yine de Herington bu duruma sinirlenmiyor, aksine keyif aldığını söylüyor.

Koalalar çevik olmayan yapılarıyla, hırsızlığa pek elverişli hayvanlar değiller ve yakalanmaları kolay oluyor. Özellikle olay mahallinde baygın halde bulunuyorlarsa.

Bununla birlikte endişe edilen bir durum da söz konusu. Claude’un hırsızlık vakaları, çevrede koalalar için yiyecek sıkıntısı yaşandığının bir ispatı.

Orman tahribatı, yangınlar, kuraklık, arazi açma, orman yangınları, kuraklık gibi sebeplerle koalaların yaşam alanları daraldı.

Acil önlem alınmazsa koalaların 2050 yılına kadar neslinin tükeneceğini ortaya koyuldu. Bazı koruma grupları, vahşi doğada 50 bin koala kaldığını düşünüyor.

Okuyun: Nesli tükendiği düşünülen kuş türü doğaya geri döndü

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.