Haber: Seçil Semiz Özcan
Ders zili bugün öğrenciler ve öğretmenler için çaldı. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon, Bursa’da 800 bin öğrenci okula başlayacak. Eğitim sistemindeki derinleşen problemler, velilerin ve öğretmenlerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar bir yana, Bursa’nın yeni eğitim-öğretim yılına ağır sorunlarla başlayacağını belirten Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, balık istifi sınıflara rağmen öğretmen ihtiyacının 5 bine yakın olduğunu söyleyerek, kentteki tabloyu Bursa Muhalif’e anlattı.
Yeni eğitim-öğretim döneminde, yaşanan tüm olumsuzluklara ve zorluklara karşı, Atatürk ilkelerine bağlı, laik, bilimsel, biat etmeyen ve aydın öğrenciler yetiştiren tüm öğretmenlere ve öğrencilere kolaylık dilediğini söyleyen Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Türkiye’de yurttaşlara reva görülen yoksulluk sınırının altındaki ücretler neticesinde milyonlarca çocuğun ve ailenin “eğitime başlama maliyetleri” altında ezildiğine dikkat çekti.
Toy, okulların yasal olmayan talepleri, kayıt ücretleri ve ulaşım maliyetlerindeki yüksek zamlar öğrencileri ve aileleri zorlarken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) belirlediği enflasyon oranları nedeniyle öğretmenler de temel gereksinimlerini karşılayamayacak bir yoksulluğa itildiğini söyledi. Öğretmenlerin, ekonomik zorluklar nedeniyle mesleki motivasyonlarının düştüğünü belirten Yeliz Toy, bu durumun da eğitimin niteliğini olumsuz etkilediğini ekledi.
“İktidar, eğitimde gericileşmeyi devlet olanakları ile hızlandırıyor”
İktidarın, ülke kaynaklarından aslan payını vakıf görünümlü tarikatlara, yandaş derneklere ve Diyanet’e aktardığını söyleyen Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, “İzlenilen bu yolla, hem yandaşlar besleniyor hem de eğitimde gericileşme devlet olanaklarıyla hızlandırılıyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanı’nın kız okulları açma niyetini söylemesinin ardından karma eğitim karşıtı olanların daha da cesaretlendiğini belirten Toy, “Karma eğitim kaldırılması talebiyle imza kampanyaları düzenleniyor, ÇEDES benzeri protokollerle çocukların tarikat ve cemaatlerin etki alanına alacak girişimler hızlandı” dedi.
“Öğretmen ihtiyacı 5 bine yakın”
Türkiye’de 100 bine yakın ücretli öğretmenin görev yaptığını, verimli bir eğitim ortamı için ise 200 binden fazla öğretmene ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Bursa’da kalabalık sınıf ortamına, balık istifi sınıflara rağmen öğretmen ihtiyacının 5 bine yakın olduğunu ve bu nedenle 2023-2024 eğitim öğretim yılının Bursa’da çok ağır sorunlarla başlayacağını vurguladı.
Toy, şöyle devam etti:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Sorunlar listesinin ilk sırasında da derslik ihtiyacı yer almaktadır. Yıkılan ve yapılmayan okulların arazileri boş dururken güçlendirme nedeniyle geçici olarak taşınan okullar ise misafir olarak bulundukları okullarda adeta yerleşik düzene geçmek zorunda kalmışlardır. Okulların yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanması için ihtiyaç duyulan yardımcı personelin henüz göreve başlamamış olması, temizlik, güvenlik gibi hizmetleri yürütecek kadrolu personel bulunmaması Bursa’da eğitimin ağır ekonomik yükünü de velilerin sırtlanacağını daha şimdiden göstermektedir.”