Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası KKM’nin asgari faiz sınırını kaldırdı | Kerim Rota: “Kademeli çıkış için en önemli adım ama kamunun ödeme yükünü artırma riski var”

Merkez Bankası, KKM hesapları için bankaların uygulayacağı faizin, asgari olarak politika faizi düzeyinde olması zorunluluğunu kaldırdı. Medyascope’a konuşan Kerim Rota, bu adımı KKM’den kademeli için çıkış için en önemli adım olduğunu söylerken, dolar kurundaki hızlı bir yükselişin Merkez Bankası’nın KKM için ödeme yükünü çok artırması riskine dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası (TL) dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Bankaların KKM hesapları için ödeyeceği asgari faiz tutarının, TCMB’nin politika faizinin altında olmaması koşulu vardı ancak TL mevduat hesaplarının faizinin, KKM hesaplarından daha cazip hale gelmesi için yeni bir adım atıldı. 

TL mevduatlarını güçlendirmek için atılan bu adımı, 18 Eylül’de Medyascope’a konuşan ekonomist Kerim Rota öngörmüştü. 

Kerim Rota: “KKM’den kademeli çıkış için en önemli adım”

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, TCMB’nin bugünkü adımını şöyle değerlendirdi: 

Bence doğru ve KKM’den kademeli çıkış için en önemli adım oldu. TL mevduatın seviyesi önemli ama ondan daha önemli olan, KKM ile arasındaki fark. Banka TL mevduatı için yüzde 50 faiz verse bile, KKM için yüzde 30 verdiğinde müşteri KKM’de kalmayı tercih ediyordu. Şimdi bu farkın açılmış olması, para politikası açısından çok daha önemli. Bu adım, KKM ile normal mevduat arasındaki fark açıldığı için TL mevduata dönüşü hızlandıran bir hareket olacak.

“Kurdaki hızlı artışın kamunun ödeme yükünü artırması riski var”

Rota, KKM hesapları için verilen asgari faizin kaldırılmasının içerdiği riski göz ardı etmemek gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

Bankaların KKM’ye verdiği faiz düştükçe, kurda hızlı bir artış olursa kamunun, Merkez Bankası’nın ödeyeceği para çok daha fazla olacak doğal olarak. Kur farkı için bankaların verdiği faize kadar olan kısmı bankalar ve üstünü kamu ödüyordu, şimdi kamu daha çok ödeyecek. Bu adımın mutlaka orta vadeli bir istikrarla beraber gelmesi lazım, bu anlamda da bir risk alıyorlar.

“TL’ye uluslararası talebin artması için swap piyasasının tekrar serbestleşmesi” 

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)- İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu’nda açılış konuşması yaptı. KKM ile ilgili adım duyurulduğunda Erkan, “Türk lirası varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebi arttırmaya kararlıyız” dedi ve düzenlemelerin TL mevduat payının arttırılmasını hedeflediğini belirtti. Erkan’ın sözleriyle atılan adımların uyumlu olup olmadığı konusunda Rota, şunları söyledi: 

Yerel anlamda TL varlıklara talebi artırma sözüyle uyumlu ama uluslararası anlamda bugünkü kararın bir anlamı yok. Uluslararası adım ile belki swap piyasasına işaret ediyor olabilir, zamanı gelince swap piyasasının tekrar serbestleşmesi olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.