Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’e göre en yüksek fiyat artışı eğitim harcamalarında

TÜİK’e göre eylül ayı enflasyonu aylık yüzde 4,75 ve yıllık yüzde 61,53 oldu. ENAG ise enflasyon rakamını eylülde aylık yüzde 6,24 ve yıllık yüzde 130,13 olarak açıkladı. Okulların açıldığı eylül ayında en yüksek aylık enflasyon yüzde 30,27 ile eğitim harcamalarında ölçüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) eylülde yüzde 4,75 arttı. Önceki ay yüzde 58,94 olarak açıklanan yıllık enflasyon yüzde 61,53’e yükseldi. 2023 yılının başından bu yana ölçülen dokuz aylık enflasyon ise 49,86 oldu.

OVP hedefinin tutması için üç aylık enflasyon yüzde 10’da tutulması gerekiyor

Enflasyon, ağustos ayında yüzde 59’a ulaşarak, Merkez Bankası’nın yıl sonu için yüzde 58 olan tahminini geçmişti. 6 Eylül’de açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) ile enflasyon tahmini yüzde 65’e çıkarıldı. TÜİK’e göre dokuz aylık enflasyon yüzde 49,86 olarak hesaplanırken, yıl sonunda yüzde 65 hedefinin tutturulabilmesi için, 2023’ün son üç ayında fiyat artışları yüzde 10 ile sınırlı kalması gerekiyor. Üç aylık enflasyonun yüzde 10’u aşması durumunda, “öngörülebilirliği artıran bir yol haritası niteliği taşıdığı” söylenen üç yıllık OVP’nin cari yıl için tahmini tutturulmayacak. 

En düşük aylık enflasyon TÜİK’ten

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu, eylülde aylık yüzde 6,24 ve yıllık yüzde 130,13 olarak ölçtü. İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre ise aylık enflasyon yüzde 5,46 ve yıllık enflasyon yüzde 73,18 oldu. Ağustos ayında TÜİK’in aylık enflasyon rakamı ENAG’ı ve İTO’yu geride bırakmıştı ancak eylülde en düşük aylık enflasyonu TÜİK açıkladı. 

En yüksek aylık enflasyonda eğitim harcamalarında

Okulların açıldığı ve eğitim harcamalarının arttığı eylül ayında, en yüksek aylık enflasyon yüzde 30,27 ile eğitimde görüldü. Eğitim harcamalarını, yüzde 10,03 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 5,76 ile konut, yüzde 5,22 ile ev eşyası harcamaları izledi. Diğer harcama grupları, yüzde 4,75 olan aylık manşet enflasyonun altında seyretti. 

Yıllık enflasyonda ise 12 harcama grubunun sekizinde, manşet enflasyonun üzerinde fiyat artışı oldu. TÜİK’e göre en yüksek yıllık enflasyon yüzde 92,48 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Bu grubu, yüzde 80,96 ile eğitim, yüzde 79,79 yüzde 76,06 ile ulaştırma harcamaları izledi. 

ENAG’a göre en yüksek enflasyon eğlence ve kültürde 

Aylık enflasyonu yüzde 6,24 olarak ölçen ENAG’a göre en yüksek artış, yüzde 11,05 ile eğlence ve kültür, yüzde 9,18 ile ev eşyası ve yüzde 8,18 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama gruplarında oldu. 

Çekirdek enflasyon, manşet enflasyonun üzerinde

Çekirdek enflasyon olarak bilinen, gıda ve enerji hariç C grubu enflasyon, aylık yüzde 5,28 ve yıllık yüzde 68,93 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyonun yüksek olması, enflasyondaki artış eğilimimin sürdüğü şeklinde yorumlanıyor. Aylık ve yıllık bazda çekirdek enflasyon manşet enflasyonun üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Yİ-ÜFE yıllık yüzde 47 ve aylık yüzde 3,4 oldu

TÜİK eylül ayının yurtiçi üretici fiyat endeksini (Yİ-ÜFE) de açıkladı. TÜİK’e göre ağustos ayında Yİ-ÜFE’de aylık artış yüzde 5,89 ve yıllık artış yüzde 49,41 olurken, üretici enflasyonu eylül ayında geriledi. Eylül ayında Yİ-ÜFE aylık yüzde 3,4 ve yıllık yüzde 47,44 olarak ölçüldü.

Sanayinin dört sektörünün yıllık fiyat artışları, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 69, imalatta yüzde 55, elektrik, gaz ve buharda yüzde eksi 17 ve su temininde yüzde 68 olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarında ise yıllık enflasyon ara malında yüzde 46, dayanıklı tüketim malında yüzde 62, dayanıksız tüketim malında yüzde 68, enerjide yüzde 13 ve sermaye malında yüzde 66 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.