Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’in aylık enflasyonu ENAG’ı, yıllık enflasyon rakamı ise Merkez Bankası’nın tahminini geçti

TÜİK’e göre ağustos enflasyonu aylık yüzde 9,09, yıllık yüzde 58,94 oldu. ENAG ise enflasyon rakamını ağustosta aylık yüzde 8,59, yıllık yüzde 128,05 olarak açıkladı. TÜİK’in aylık enflasyonu ENAG’ın aylık enflasyonunu geçerken, yıllık enflasyon rakamı da TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahminini geride bıraktı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) temmuzda yüzde 9,09 arttı. Önceki ay yüzde 47,83 olarak açıklanan yıllık enflasyon yüzde 58,94’e yükseldi. 2023 yılının başından bu yana ölçülen sekiz aylık enflasyon ise 43,06 oldu.

En yüksek aylık enflasyon TÜİK’ten

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu, ağustosta aylık yüzde 8,59 ve yıllık yüzde 128,05 olarak ölçtü. İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre ise aylık enflasyon yüzde 8,80 ve yıllık enflasyon yüzde 74,17 oldu. TÜİK’in aylık enflasyon rakamı ENAG’ı ve İTO’yu geride bıraktı. 

TÜİK, TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahminini ağustosta aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2023 yılı enflasyon tahminini yüzde 58’e çıkarmasının ardından, TÜİK temmuz ayında yüzde 9,49 ile AKP iktidarının en yüksek aylık enflasyonunu açıklamıştı. Ağustos ayında da TÜİK’in aylık enflasyonu yüksek seyretti. TÜİK’in açıkladığı yüzde 58,94 düzeyindeki yıllık enflasyon ise, TCMB’nin yıllık enflasyon tahminini geçti. 

TCMB, bir sonraki enflasyon raporunu 2 Kasım 2023’te açıklayacak. Bu tarihte yıl sonu enflasyon tahminleri yükseltilebilir.

En yüksek aylık enflasyonda akaryakıt fiyatları ve vergi artışları etkisi

TÜİK aylık ve yıllık enflasyonu temmuz ayı ile aynı harcama gruplarında ölçtü. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından, kur artışlarının da etkisiyle akaryakıt fiyatlarına peş peşe zam yapılırken, ulaştırma harcama grubu yüzde 16,61 ile en yüksek aylık enflasyonun hesaplandığı kalem oldu. Ulaştırma enflasyonunu, yüzde 9,36 ile ev eşyası ve yüzde 8,48 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama grupları takip etti. 

Yıllık enflasyonda ise dört harcama grubunda manşet enflasyonun üzerinde fiyat artışı oldu. TÜİK’e göre en yüksek yıllık enflasyon yüzde 89,31 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Bu grubu, yüzde 77,55 ile sağlık, yüzde 72,86 ile gıda ve yüzde 70,24 ile ulaştırma enflasyonu izledi. 

ENAG’a göre en yüksek enflasyon sağlıkta

Aylık enflasyonu yüzde 8,59 olarak ölçen ENAG’a göre en yüksek artış, yüzde 26,12 ile sağlık harcamalarında oldu. Sağlık harcamalarını, yüzde 21,56 ile haberleşme ve yüzde 11,48 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarındaki fiyat artışları izledi. 

Manşet enflasyon ile çekirdek enflasyon makası kapanıyor

Çekirdek enflasyon olarak bilinen, gıda ve enerji hariç C grubu enflasyon, aylık yüzde 8,89 ve yıllık yüzde 64,85 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyonun yüksek olması, enflasyondaki artış eğilimimin sürdüğü şeklinde yorumlanıyor. TÜİK’in doğalgazın endeks içinde ağırlığının sıfır olarak alındığı mayıs ayından itibaren çekirdek enflasyon ile yıllık enflasyon arasındaki fark açılmıştı ancak TÜİK’in manşet enflasyon oranlarındaki artış ile aradaki makas kapanmaya devam ediyor. 

Yİ-ÜFE yıllık yüzde 49 ve aylık yüzde 6 oldu

TÜİK ağustos ayının yurtiçi üretici fiyat endeksini (Yİ-ÜFE) de açıkladı. Yİ-ÜFE’de aylık artış yüzde 5,89 ve yıllık artış yüzde 49,41 oldu. Yİ-ÜFE’de önceki aylara göre artış olurken, bütün alt kalemlerde temmuz ayına göre düşüş kaydedildi. 

Sanayinin dört sektörünün yıllık fiyat artışları, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 66, imalatta yüzde 54, elektrik, gaz ve buharda yüzde (-)8 ve su temininde yüzde 67 olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarında ise yıllık enflasyon ara malında yüzde 46, dayanıklı tüketim malında yüzde 61, dayanıksız tüketim malında yüzde 66, enerjide yüzde 20 ve sermaye malında yüzde 65 oldu.

Mehmet Şimşek: “Enflasyonla mücadele biraz zaman alacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyon oranları için ilk yorumu “Biraz zaman alacak” oldu. Şimşek, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

“Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.