Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

150 kişinin öldüğü Cadılar Bayramı izdihamını hatırlattı, “Lütfen gelmeyin” dedi

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun en popüler ve turistik bölgelerden biri olan Shibuya’da yetkililer yaklaşan Cadılar Bayramı için endişeli. Geçtiğimiz yıl Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Cadılar Bayramı etkinliğinde çıkan izdiham sonucu en az 150 kişinin öldüğünü hatırlatan yetkililer, Shibuya’dan uzak durulmasını talep ediyor hatta insanlara yalvarıyor.

Genç Japonlar ve turistler için popüler bir destinasyon olan Shibuya’nın Belediye Başkanı Ken Hasebe, geçen yıl Seul’deki izdihamı hatırlatarak, “Bu trajedinin tekrarlanmasından oldukça endişeliyiz. Geçtiğimiz yıla kadar insanlardan Cadılar Bayramı’nda kafalarına göre davranmalarını istiyorduk ancak bu yıl farklı: İnsanlara ‘Lütfen gelmeyin’ diyoruz” diye konuştu.

Japonya’da koronavirüs kaynaklı seyahat kısıtlamalarını sona ermesi, gece hayatı ve alışveriş, Shibuya’ya duyulan ilgiyi artırmakta. Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Katsuhiro Nishinari, Shibuya’da olası bir izdiham sonucu kimsenin sorumluluğu üstlenmeyeceğini belirterek, kentin yapısının sorunlu olduğundan söz ediyor:

“Paydaşlar önceliklerine karar vermeli. Güvenlik mi, para kazanma mı? Tabii ki güvenlik önce gelmeli ancak birçok işletme kârı ilk sıraya koyuyor.”

Shibuya, Japonya.

Güvenlik önlemleri artırıldı, içki yasağı getirildi

Shibuya, 220 binden fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Turist yoğunluğu nedeniyle kentteki bazı sorunlar ciddi ve kronik hale geldi. Örneğin sokakta içki içen insanlar, yerel sakinlerle tartışmalara giriyor ya da boş bira ve şarap şişelerini yerlere atıyor. Her yıl Cadılar Bayramı sırasında Shibuya’daki istasyonun etrafındaki alanın çok kalabalık olduğuna dikkat çeken yetkililer, 27 ila 31 Ekim tarihleri arasında saat 18:00 ila 05:00 arasında tren istasyonu yakınlarındaki sokaklarda içki içilmesini yasakladı.

Öte yandan bölgedeki polis sayısı da artırılacak.

Güney Kore’de neler yaşanmıştı?

Güney Kore’nin başkenti Seul’ün popüler gece hayatı semti Itaewon’da 29 Ekim 2022’de büyük bir izdiham yaşandı. Cadılar Bayramı kutlamaları için semtin dar sokaklarına akın eden çok sayıda insan yaşanan izdihamda havasız kaldı. İzdihamda 153 kişi hayatını kaybetti, 82 kişi de yaralandı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.