Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Efsanevi sprinter Peter Sagan yol bisikletine veda etti: Slovak yıldız dağ bisikletinde yarışmaya devam edecek

Bisiklet sporunun bir dönemine damga vurmuş isimlerden 33 yaşındaki Slovak bisikletçi Peter Sagan, 2023 sezonunun sona ermesiyle birlikte yol bisikletine veda etti. Efsanevi sprinter dağ bisikletinde yarışmaya devam edecek ve yeni hedefi 2024 Paris Olimpiyatları’nda madalya kazanmak.

Bisiklet sporunun geçtiğimiz 10 yılına damga vurmuş isimlerinden 33 yaşındaki Slovak bisikletçi Peter Sagan, yol bisikletinden emekli olduğunu açıkladı. Ancak dağ bisikletinde yarışmaya devam edecek yıldız ismin hedefinde 2024 Paris Olimpiyatları var. Son olarak Team TotalEnergies adına yarışan Sagan, son yıllarda büyük turlarda hayal kırıklığı yaşamıştı.

Kariyerinde 3 kez UCI Yol Bisikleti Dünya Şampiyonasını kazanan Sagan, Fransa Bisiklet Turu’nda 12 etap galibiyeti ve 7 kez sprint klasmanı şampiyonlukları, İtalya Bisiklet Turu’nda 2 etap galibiyeti ve 1 kez sprint klasmanı şampiyonluğu ve İspanya Bisiklet Turu’nda da 4 etap galibiyeti elde etti. Anıtsal Klasiklerden 2016’da Ronde van Vlaanderen ve 2018 yılında Paris-Roubaix şampiyonlukları kazanırken, Bahar Klasiklerinde ise 3 kez Gent-Wevelgem ve birer de E3 Harelbeke, Kuurne-Brüksel-Kuurne, Brabantse Pijl şampiyonu oldu. Ayrıca 8 kez de Slovakya Ulusal Şampiyonası’nı kazandı.

2009 yılında bu yana profesyonel olarak yarıştı yol bisikletinde sırasıyla Dukla Trencin-Merida, Liquigas-Doimo, Tinkoff, Bora-Hansgrohe ve Team TotalEnergies takımları adına mücadele etti. 

Sagan’ın bazı önemli başarıları

Kariyerinde birçok başarıya imza atan Sagan, yol bisikletinde 2010’lu yıllara damgasını vurdu. İlk büyük başarısını 2010 Paris-Nice’te üçüncü ve beşinci etap galibiyetlerinin yanı sıra sprint klasmanında da şampiyon olarak yakaladı. Ardından aynı yıl Kaliforniya turunda da sprint klasmanı şampiyonluğunu göğüsleyen Sagan, 2011 yılında ise Slovakya Ulusal Şampiyonası, Polonya Turu genel klasmanı, Sardinya-İsviçre-Polonya-Kaliforniya turlarında sprint klasmanı şampiyonluklarını yaşadı.

Kariyerinin ilk büyük tur galibiyetlerini de aynı yıl elde etmeyi başaran Sagan, 2011 İspanya Bisiklet Turu’nda 3 etap galibiyeti elde etti. 2012 yılında ise yükselişini sürdürürken, haftalık turlarda elde ettiği sprint klasmanı zaferlerinin ardından, Fransa Bisiklet Turu’nda da 3 etap galibiyeti ve sprint klasmanı şampiyonluklarını yaşadı. 2013 yılında ise Bahar Klasiklerinden Gent-Wevelgem ve Brabantse Pijl zaferlerini elde ederken, Fransa Bisiklet Turu’nda 1 etap galibiyetinin yanı sıra sprint klasmanı şampiyonu oldu. 2014 yılında E3 Harelbeke’yi kazanan Sagan, yine Fransa Bisiklet Turu’nda etap galibiyeti kazanamamasına rağmen sprint klasmanı şampiyonu oldu. 2015 yılında ise kariyerinin ilk UCI Yol Bisikleti Dünya Şampiyonası şampiyonluğunu kazanırken, İspanya Bisiklet Turu’nda 1 etap galibiyeti ve İspanya ve Fransa bisiklet turlarında sprint klasmanı şampiyonluklarını kazandı.

2016 yılında tekrar Yol Bisikleti Dünya Şampiyonasını kazanan Sagan, Yol Bisikleti Avrupa Şampiyonası’nda da şampiyon olurken, Fransa Bisiklet Turu’nda 3 etap galibiyetinin yanı sıra sprint klasmanında da şampiyon oldu. Ayrıca 2016 yılında Anıtsal Klasiklerden Ronde van Vlaanderen şampiyonluğunu yaşadı. 2017 yılında da Yol Bisikleti Şampiyonu olurken, Fransa Bisiklet Turu’nda da 1 etap galibiyeti daha elde etti. 2018’de ise Anıtsal Klasiklerden Paris-Roubaix şampiyonluğunu ve Fransa Bisiklet Turu 3 etap galibiyeti ve sprint klasmanı şampiyonluklarını yaşadı. 2019 yılında da Fransa Bisiklet Turu’nda 1 etap galibiyeti ve sprint klasmanı şampiyonluğunu elde eden Sagan, 2020 yılında da İtalya Bisiklet Turu’nda 1 etap galibiyeti elde ederek, üç büyük turda da etap galibiyeti kazanan isimler arasına girdi. 2021 yılında ise İtalya Bisiklet Turu’nda 1 etap galibiyeti ve sprint klasmanı şampiyonluğunu kazanırken, kariyeri düşüşe geçmeye başladı. Geçtiğimiz 3 yılda büyük turlarda hayal kırıklığı yaşayan Sagan, 2022 ve 2023 yıllarında 1 kez Slovakya Ulusal Şampiyonu ve 1 kez de İsviçre Turu etap galibiyeti elde edebildi.

Peter Sagan’ın en iyi 10 finişi:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.