Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uydu görüntüleri ve videolarla Hamas-İsrail savaşının ilk 7 günü

Geçtiğimiz cumartesi günü Hamas’ın İsrail’e beklenmeyen saldırısıyla uyandık. Hamas, Aksa Tufanı adını verdikleri operasyon sonucu yüzlerce İsrailliyi öldürdü, çok sayıda ismi rehin aldı. İsrail ise “Hamas’ı yok etmek” amacıyla başlattıkları operasyon ile Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor. Siviller bombardıman altında, hastaneler morga dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya. Gazze’de yaşayan sivillerin aklındaki soru şu: “Sabaha sağ çıkabilecek miyiz?”

Yedi günün sonunda iki taraftan da atılan roketlerle siviller ölmeye devam ediyor. 14 Ekim itibarıyla 614’ ü çocuk, 370’i kadın olmak üzere en az bin 900 Filistinli öldürüldü. İsrail tarafında ise Hamas’ın saldırıları sonucu bin 200 İsrailli öldürüldü. 

Bu haberimizde haritalar, videolar ve uydu görüntüleriyle savaşın ilk yedi gününü anlatmaya çalışacağız.

7 Ekim Cumartesi günü Hamas, İsrail’e eşi benzeri görülmemiş bir deniz, hava ve kara saldırısı başlattı. İsrail’in pek çok şehri, Hamas tarafından atılan füzelerin hedefi oldu. İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe (Iron Dome), atılan füzelere karşı koymakta zorlandı. Roket saldırıları bir yana, çok sayıda Hamas militanı İsrail askerlerinin koruduğu Gazze Şeridi’ndeki çitleri aştı ve ülkeye girdi. 

Gazze Şeridi’nde bulunan sınır çitinin buldozerlerle yıkılma anını izleyelim:

Aşağıdaki kareler ise Erez Sınır Kapısı yakınlarındaki sınırın uydu görüntüsü: 

Belki normal hayatlarından kaçmak için birkaç günlük bir tatil, belki yeni insanlarla tanışmak için bir fırsat, belki de sadece müziğe kendilerini kaptırmak ve dertlerinden uzaklaşmak…. Supernova Festivali’ne giden binlerce kişinin aklında ve hayalinde bunlar vardı. Ama beklenen olmadı. Hamas militanları festivale saldırdı, 260 kişi burada hayatını kaybetti. 

Hamas militanları motorlu paraşütlerle festival alanına böyle geldi:

Supernova Festivali’ndeki coşkulu hava, sadece birkaç dakika içinde yerini dehşete ve kan gölüne bıraktı. Onlarca kişi ise Hamas tarafından rehin alındı. 

Hamas’ın beklenmeyen saldırısının ardından İsrail, Gazze Şeridi’ne misilleme operasyonu başlattı. Adı da belliydi: “Demirden Kılıçlar”.

8 Ekim Pazar

İsrail, resmî olarak Hamas’a savaş ilan etti. Sivillerin, Gazze sınırı yakınlarındaki kasaba ve köylerden tahliye edilmesini istedi.

Drone ile çekilen bu görüntüler ise 260 kişinin öldüğü Supernova Festivali’ne yapılan saldırıyı daha iyi anlatıyor: 

9 Ekim Pazartesi 

İsrail, Gazze’deki Hamas hedeflerini bombalamaya devam ediyor. Gazze Şeridi’ni “tamamen kuşatan” İsrail, bölgede yaşayan 2,3 milyon Filistinlinin su, yiyecek ve elektriğini kesti. Öte yandan 300 bin yedek askeri de orduya çağırdı. 

Bilanço da giderek ağırlaşmaya başladı. İsrail topraklarında can kaybı 900’e yükseldi, Gazze’deki sağlık görevlileri ise 680 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

10 Ekim Salı 

İsrail, Hamas’ın elindeki İsraillileri kurtarmak için Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor. Gazze’de yaşayan Filistinliler, İsrail’in hava saldırıyla bölgedeki apartmanların, hastanelerin ve okulların hedef alındığını anlatıyor. 

Uydu görüntüleri de İsrail’in bölgede yarattığı hasarı gözler önüne seriyor:

11 Ekim Çarşamba

İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de insanlar kuşatmanın etkisine dair büyük korku içinde yaşamaya devam ediyor. Kuşatmanın giderek etkisini gösterdiği Gazze’deki tek elektrik santralinin yakıtı tükeniyor.

Güneydeki Mısır sınır kapısının kapalı olması nedeniyle Gazze’deki pek çok kişinin evlerine ve hastanelerine elektrik sağlamak için çalıştırmakta zorlandığı jeneratörler, yakıtın tükenmesiyle birlikte devre dışı kalmanın eşiğine geldi.

İsrail, Gazze çevresindeki bölgenin kontrolünü tamamen eline geçirdiğini ve bu bölgeyi kapalı bir askeri bölge olarak belirlediğini açıkladı. 

Öte yandan Hamas militanlarının 7 Ekim Cumartesi günü bazı yerleşim alanlarına girdiği görüntüler ortaya çıkıyor. Bu video da onlardan biri:

12 Ekim Perşembe

İsrail, beş gündür aralıksız Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor. Bölgedeki su, yiyecek ve yakıt stokları da giderek azalıyor. Batı’nın da desteğini yanına alan İsrail, Hamas’ın elindeki rehineler serbest bırakılana kadar Gazze Şeridi’ndeki kuşatmadan vazgeçmeyeceklerini söylüyor. 

Bu drone görüntüsü de Gazze’deki Rimal semti. Apartmanlar, hava saldırılarıyla moloz haline gelmiş durumda:

Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve diğer Batı ülkeleri İsrail ile dayanışma içerisindeyken ve İsrail’in “Hamas terörüne karşı kendisini savunmaya hakkı var” derken; Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamalarla Gazze Şeridi’ndeki durumu tüm dünyaya anlatmaya çalışıyor. 

BM, İsrail’in hava saldırıları nedeniyle yerlerinden edilenlerin sayısının 24 saat içerisinde yüzde 30 oranında arttığını söylüyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini “savaş suçu” olarak nitelendirdi.

13 Ekim Cuma

Artık herkesin eli kulağında… Çünkü kara harekâtı kapıda. İsrail, Gazze Vadisi’nin kuzeyinde yaşayan herkesin 24 saat içerisinde Gazze’nin güneyine geçmesini istedi. İsrail’in 1,1 milyon insanın Gazze’nin kuzeyinden ayrılmasını istediğini hatırlatan BM ise kara harekâtının iptalini istiyor. Hamas ise bölgedeki insanların evlerinden asla ayrılmalarını ve İsrail ordusunun emirlerine karşı gelmelerini istiyor.

Evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinliler.

Hamas’ın beklenmedik saldırısından sonra siyasî kariyerinin biteceği düşünülen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Batılı ülkelerden aldıkları destekle Hamas’ı yok etme konusunda kararlı. Olası bir operasyon öncesi televizyonları başındaki İsraillilere seslenen Netanyahu, “Bu, sadece başlangıç. Bu savaşı hiç olmadığı kadar güçlü bir şekilde bitireceğiz. Hamas’ı yok edecek ve kazanacağız ama bu, zaman alacak” dedi. Savaşın ilk günlerinde de İsrail’in sivil ya da militan ayrımı gözetmeden attığı bombaları Twitter’da paylaştığı video çok tepki toplamıştı.

Bir diğer endişe kaynağı ise Hizbullah’ın savaşa katılıp katılmayacağına dair. Hizbullah’ın Hamas’ı desteklemek için İsrail’e saldırması durumunda savaşın diğer bölgelere yayılacağı ve savaşta yeni bir cephe açılacağına dair endişeler var. 

Hizbullah’ın Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail’e karşı savaşta Hamas’a katılmaya “tamamen hazır” olduklarını söyledi, “zamanı geldiğinde” müdahale edeceklerini söyledi. 

Issam Abdullah

Savaşı takip eden ve sizlere anbean bölgede yaşananları anlatan gazeteciler de İsrail-Hamas savaşından etkileniyor. Lübnan’ın güneyindeki çatışmaları haber yapan gazetecilerin bulunduğu bölgeye İsrail’den atılan bir top mermisinin düşmesi sonucu bir gazeteci öldü, altı gazeteci yaralandı. Ölen kişi, Reuters muhabiri Issam Abdullah. BBC de muhabirlerinin Tel Aviv’de İsrail polisi tarafından saldırıya uğradıklarını ve silah zoruyla alı konulduklarını söyledi. 

Bundan sonra ne olabilir?

İsrail, Gazze’yi karadan işgale hazırlanıyor. Gazze’nin etrafına yığdığı onbinlerce tank ve asker, bu operasyonun bir göstergesi. Diğer bir gösterge ise üst düzey Avrupalı ve ABD’li siyasetçilerin son dönemde yaptığı İsrail’e destek ziyaretleri ve verdikleri “Yanınızdayız” mesajları. Öte yandan İsrail’in 300 bin yedek askeri aktif göreve çağırdığını da unutmamak gerek.

Fakat Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin durumu olası bir kara operasyonunu daha da zor hale getiriyor. İsrail Ordusu’nda 30 yılı aşkın süredir görev yapan Tümgeneral Gilad, kararlı bir askeri saldırısının Hizbullah ve İran’ı da caydıracağı görüşünde. Ancak geçmişteki birkaç örneği hatırladığımızda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ya da ABD’nin Irak ve Afganistan savaşları, işgallerin planlandığı gibi gitmediğini gösteriyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.