Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Football Manager 23,5 çıktı… Pardon 24 (!)

Futbolseverlerin hızlı yaşlanmasını sağlayan, “Son bir maç daha…” diye diye güneşin doğuşuna tanıklık ettiğimiz en büyük zaman hırsızı Football Manager’ın (FM) 2024 versiyonu çıktı. Oyunun şu an Steam’deki fiyatı 810 Türk Lirası (TL). Lâkin geçtiğimiz yılki oyuna göre neler değişmiş birlikte bakalım.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da betaya İngiltere Premier Lig ekibi Tottenham Hotspur ile başladım. Harry Kane sonrası geçiş dönemine girmesi beklenen takım, gerçek hayatta teknik direktör Ange Postecoglou ile sezona fırtına gibi girdi ve şu anda (20 Ekim) namağlup şekilde 20 puanla lider.

Öncelikle kendi menajerimizi yaratıyoruz. Burada eklenen özelliklerden biri göz bandı ve duyma aparatı oldu. Oyuna geçen yıl lisansı eklenen UEFA organizasyonu, bu sezon da Football Manager’da bulunuyor.

Şu sorunuzu duyuyorum: “Baggio Hocam, hani sadece futbolculuk döneminizde forma giydiğiniz takımları veya alt ligdeki ekipleri yönetiyordunuz?”

FM’lerde yazılı olmayan kurallardan biridir, oyunun maç motoru beta versiyonlarda saç-baş yoldururken, ocak ayı transferleri ardından gelen güncelleme (v.3) ile oyun en dengeli oynanışına kavuşur. Beta versiyonda, düşük profilli bir takım tercih etmek, “wonderkid” (genç yetenek) avını sekteye uğratacağı için Tottenham ile başlamanın tam sürümdeki oyunlarıma da referans oluşturacağını düşündüm. Zaten benim için esas oyun, tüm yaz boyunca devam edeceğim forvetsiz veya 4-4-2 Athletic Bilbao kariyeridir. Ondan öncekiler için hazırlık diyebiliriz.

Oyunda bir süredir devam eden lisans krizi, bu yıl da karşımıza çıkıyor. İtalya Ligi’ndeki bazı takımların ismi farklı iken, Almanya, Brezilya gibi milli takımların oyuncuları FM’nin kendi yarattığı jenerik isimlerden oluşuyor. FM24’te oyun dili olarak Türkçe’yi seçtiğinizde bazı yerler İngilizce olarak kalıyor. Bu problem, 6 Kasım’da çıkacak tam sürüm ile çözülecektir. 

Oyun başlarken size 3 seçenek sunuluyor: orijinal, gerçek zamanlı ve transferini sen yap. Orijinal mod ve şu an sezon başı olduğu için gerçek zamanlı modlar arasında ciddi bir fark bulunmuyor fakat bunun faydasını devre arası transfer döneminde göreceğiz. 

FM24’te bu sezonki en büyük değişiklik duran top koçlarının oyuna eklenmesi. Eskiden kendimiz ayarladığımız duran toplardaki hücum ve savunma ayarlarını artık koç yapıyor. Burada söylemeden geçemeyeceğim bir husus var: İlk başta duran toplara karşı savunma tarzınızı seçtiriyor. Alan, adam adama veya karışık yapabiliyorsunuz. Kaybetmenin kıyısından döndüğüm iki maçta da şu dikkatimi çekti: Eğer rakibin duran top hücum planına göre bir savunma modeli oluşturmazsanız, çok kolay gol yiyebiliyorsunuz. 

Taktik ekranında duran toplar dışında bir değişiklik daha var. “Inverted wing back” yani “sahte bek” olan pozisyon, eskiden “destek” ve “hücum” seçeneklerine sahipti. Buna “savunma” seçeneği de eklenmiş. FM’ciler bilir eğer oyuna yeni bir özellik geldiyse Sports Interactive (SI) Games, bunu kullanmanızı ister. Hatta maç motoru sizi buna zorlar. Açıkçası benzer bir durumu burada da yaşadım. Ceza sahası dışından çok fazla gol yedim ve çareyi sahte beklerin savunmada orta saha gibi hareket etmesiyle buldum. 

Son 5-6 yıldır FM serilerinde bir moda var. Manchester City’nin teknik direktörü Pep Guardiola’nın yarattığı taktikleri, SI Games büyük olasılıkla sanal dünyada da görmek istiyor. Daha önceki oyunlarda santrforsuz dizilişler başarı kapılarını açarken, bu yıl 5 saatten iki denememde de merkez bir forvetin eksikliği takımın tüm hücum varyasyonlarını etkiledi. Gene de 4-6-0 veya 3-4-3 (santrforsuz) dizilişleri maç motoru güncellemeleri ile verimli hale gelecektir. 

Maç motorunda olumlu gelişmeler var. Mesela forvetlerin sırtı dönük oyunu gelişmiş. Orta sahalarınız, takım boyunu uzatan ekiplere karşı daha iyi konumlanıp pas kanallarını kapatıyor. Lakin maç motorunda acilen güncellenmesi gereken bir konu var: kaleciler. Ceza sahası dışından vurulan topların gol oranı, karşı karşıya pozisyonlardan yüksek. 

Oyunun eksiklerinden biri halen taktik ekranında. Gerçek hayatta takımların hücum ve savunma veya modern tabirle “geçiş” ile “reaksiyon” planları farklıdır. Madem Guardiola’nın taktiklerini “meta” olarak kabul ediyoruz, dahi hocanın hücumdaki 2-3-5, savunmadaki 3-6-1’ini FM’de de yapabilmek gerekiyor. Bu özelliği halen görememiş olmak, her yıl ayrı bir hayal kırıklığı yaratıyor.

Şimdi gelelim en büyük probleme. Beta aşamasında 810 TL olarak etiketlendirilen FM24, FM23 sahibi birine ne gibi yenilikler sunuyor? Hiç uzatmadan yazayım: Çok büyük veya devrimsel olarak nitelendirilebilecek hiçbir yenilik yok. Evet, yukarıda bahsettiğim duran top koçlarının eklenmesi güzel. Evet, maç motorunda iyileştirmeler mevcut. Lakin bu saydıklarımın hiçbiri 810 TL’lik ücretin karşılığı değil. Başlıkta da belirttiğim gibi bu oyun FM 23,5 olmuş. Sports Interactive’in stüdyo menajeri Miles Jacobsen, yaz aylarında FM24’ün ara oyun olduğunu esas değişikliklerin ise FM25’te olacağını söylemişti. Keşke fiyat etiketi de tam sürüm bir oyunun değil, güncelleme paketi fiyatına sahip olsaydı.

Oyun sitelerinde âdettendir artıları ve eksileri yazmak.

Artıları (+)

  • Güncel veritabanı
  • Maç dışındaki bekleme süreklerinin kısalması
  • Sahte beklere savunma özelliği
  • Duran top koçları
  • Maç motoruna eklenen yeni hareketler

Eksileri (-)

  • Fiyatı
  • Maç motorundaki aksaklıklar ve hatalar
  • Süper Lig takımlarının oyuncularına yeterince önem verilmemiş (Ferdi Kadıoğlu, 2 yıldır aynı oranlara sahip)
  • Hücum ve savunmadaki dizilişlerin aynı olması

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.