Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da aşırı sağa karşı aşırı sol ortaya çıkıyor: Wagenknecht yeni parti kuracak

Almanya’da 2025’te yapılması beklenen federal seçimler öncesi siyaset çalkalanmaya devam ediyor. Başbakan Olaf Scholz ve partisi güç kaybederken, aşırı ve merkez sağ yeniden yükselişte. Sağın bu yükselişine karşı, radikal soldan da bir hamle geldi. Die Linke’nin (Sol) eski eş başkanı Sahra Wagenknecht, yeni bir parti kuracak.

Rusya-Ukrayna savaşından batıyı sorumlu tutmak, çevre politikalarının içinin boş olduğunu söylemek, hükümetin COVID-19’un yayılmasına izin verdiğini iddia etmek ve kontrolsüz göç gerçeğini açıkça söylemek… Tüm bunlar, Sahra Wagenknecht’in söylemlerinden öne çıkan bazı konu başlıkları. Tüm bunlar, Almanya’da yükselen aşırı sağa karşı aşırı solun kullanmaya hazırlandığı yeni bir söylem.

Aşırı sol Die Linke partisinin eski eş başkanı Sahra Wagenknecht, kendi adını taşıyan yeni bir ittifak kurdu ve önümüzdeki Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden başlayarak sol ve sağdaki mutsuz seçmenleri bir araya getirmek istediğini söyledi.

Wagenknecht, 16 yıl Die Linke’de siyaset yaptı.

Doğu Almanya doğumlu 54 yaşındaki Wagenknecht, İranlı bir baba ve Alman bir annenin çocuğu.

Çıktığı yeni yoldaki motivasyonunu şöyle açıklıyor: “Birçok insan artık kime oy vereceğini bilmiyor. Öfke ve umutsuzluktan sağa oy veriyorlar. İşler bu şekilde devam edemez. Aksi takdirde muhtemelen 10 yıl sonra kendi ülkemizi tanıyamayacağız.”

Wagenknacht’ın politikaları da, batı ülkelerinin liderlerini kızdıracak cinsten. Zira, özellikle Ukrayna-Rusya savaşının sorumlusunun NATO ve batı olduğunu, Ukrayna’ya silah satılmaması gerektiğini ve Rusya’ya yaptırım uygulanmasının yanlış olduğunu savunuyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, eleştirilerin odağında bir isim.

Anketler de Sahra Wagenknacht’ı güçlü gösteriyor. Bündnis (İttifak) Sahra Wagenknecht’in (BSW) oyların yüzde 20’sini kazanabileceğini tahmin ediliyor.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy oranı da yüzde 20 civarında görülürken, merkez sağ Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) partisinin oy oranını yüzde 30’larda.

İktidardaki üç parti – Scholz’un merkez sol partisi Sosyal Demokratlar (SPD), FDP ve Yeşiller’in toplam yüzde 30-35 oy alması bekleniyor. 2021’deki seçimlerde üç partinin oyu yüzde 52’ydi.

Wagenknecht’in diğer dokuz milletvekiliyle birlikte Die Linke’den ayrılması ile, zaten yüzde 5’lik seçim barajının altında kalan partinin daha da zayıflaması bekleniyor.

Pek çok uzmana göre Die Linke’ye desteğin yıllar içinde istikrarlı bir şekilde azaldığı ve AfD’nin güçlü olduğu doğu Almanya’da önümüzdeki yıl yapılacak üç eyalet seçiminde BSW’nin öncelikle yeniden dirilen aşırı sağcı parti için bir tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.