Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonyalı piskopos, grup seks skandalından sonra istifa etti

Piskopos Grzegorz Kaszak’ın, başka bir rahibin evinde düzenlenen grup sekse katıldığı haberleri ortaya çıkmıştı. Piskopos, istifasını Vatikan’a sundu. Papa Francis istifayı kabul etse de, Vatikan’dan yapılan açıklamada Kaszak’ın neden istifa ettiği hakkında detaylara girilmedi.

59 yaşındaki Grzegorz Kaszak, Polonya’nın güneybatısındaki Sosnowiec piskoposluk bölgesinin başkanıydı.

Sosnowiec piskoposluk bölgesi, rahiplerden birinin dairesinde düzenlenen ve erkek seks işçilerinin de yer aldığı bir grup seksin duyulmasının ardından soruşturma altındaydı.

Polonya basınında çıkan haberlere göre evdekilerden biri, ereksiyon hapı aldıktan sonra baygınlık geçirdi. Sağlık görevlilerinin daireye girmesinin engellenmesi ile birlikte, olay da ortaya çıktı. Ev sahibi rahip de, “Hayatı risk altında olan bir kişiye yardım etmemekle” suçlanıyor.”

Grzegorz Kaszak

Bu olay, piskoposluk bölgesinden din görevlilerinin karıştığı ilk olay değil.

2010 yılında Sosnowiec papaz okulunun o zamanki rektör vekilinin, bir eşcinsel gece kulübünde kavgaya karıştığı iddia edilmiş, Papalık sonrasında okulu feshetmişti.

Mart 2023’te 26 yaşındaki bir diyakozun cesedi, cinayet şüpheleriyle bulunmuştu. Yerel savcılar bu kişinin 40 yaşındaki bir rahip tarafından öldürüldüğünü ve daha sonra rahibin de intihar ettiğini söylemişti.

“İnsani sınırlarımı affedin”

Grup sekse karışan rahibi “Tomasz Z” olarak tanımlayan piskoposluk, basında çıkan haberleri büyük ölçüde doğruladı ve dışarıdan bir soruşturma komisyonunun, rahibin bir din adamı olarak yükümlülüklerinin yanı sıra “Ahlaki normları çok ciddi bir şekilde ihlal ettiği” sonucuna vardığını söyledi.

Kaszak, “Herkesten insani sınırlarımı affetmelerini istiyorum” dedi ve Papa’ya istifa dilekçesini ilettiğini söyledi.

Kaszak, 2009’da Papa 16. Benedict tarafından piskopos olarak atanmıştı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.