ABD savaş uçakları, İsrail-Hamas savaşı ile bağlantılı olarak Suriye topraklarında militan gruplara ait noktaları vurdu. Hamas yetkilileri, Moskova’da diplomatik görüşmelerdeydi. Gazze’de insani durum kötüleşiyor.
- El Kassam Tugayları, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki “Yaklaşık 50 rehinenin öldürüldüğünü” açıkladı.
- Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail bombardımanlarında hayatlarını kaybettiklerini söylediği 7.028 Filistinlinin isim ve kimlik numaralarını içeren 212 sayfalık bir belge yayınladı.
- İki ABD savaş uçağı Suriye’deki silah ve mühimmat tesislerini vurdu. Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın, İran Devrim Muhafızları ve desteklediği milis gruplar tarafından kullanılan iki tesisin vurulması emrini verdiği belirtildi.
- Birleşmiş Milletler, Gazze’ye giden insani yardımların kolay şartlarda bölgeye girmediğini söyledi. BM İnsani Yardım Şefi Martin Griffiths, Gazze’ye yönelik bombardımanların “Daha güvenli olması gereken bölgelerde bile daha da kötüleştiğinin” altını çizdi.
- İsrail ordusu, Gazze’ye düzenlenen bir saldırıda Hamas’ın istihbarat başkan yardımcısı Şadi Barud’u öldürdüğünü açıkladı.
- BM yardım kuruluşları, yakıt rezervlerinin neredeyse tükenmiş olması nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki faaliyetlerini önemli ölçüde azaltmaya başladıklarını açıkladı.
- AB üyesi 27 ülkenin liderleri oybirliğiyle, gıda, su ve tıbbi malzemelerin Filistinlilere ulaşabilmesi için Gazze’deki bombardımanın durdurulması çağrısında bulundu. AB’nin “Uluslararası insancıl hukuka uygun olarak tüm sivillerin her zaman korunmasının önemini yinelediği ve sivillerin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğu” açıklandı.
- İran Dışişleri Bakanı, “Soykırım “olarak nitelendirdiği İsrail saldırılarının durmaması halinde ABD’nin de “Bu ateşten kurtulamayacağını” söyledi.
- Dokuz Arap ülkesinin dışişleri bakanları tarafından imzalanan ortak bildiride Gazze’de sivillerin hedef alınması ve uluslararası hukukun ihlal edilmesi kınandı.
- Hamas heyeti, Gazze’deki yabancı rehinelerle ilgili görüşmeler için Moskova’ya gitti. Hamas’tan üst düzey bir heyet, örgütün 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği baskından bu yana gerçekleştirdiği ilk üst düzey uluslararası ziyaret kapsamında Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek üzere Moskova’ya gitti. Hamas’ın kurucularından ve siyasi liderlerinden Musa Ebu Marzuk başkanlığındaki heyet Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ile bir araya geldi.
- Florida Valisi ve ABD Başkan Adayı Ron DeSantis’in sözcüsü, valilik ofisinin İsrail’e dron, çelik yelek ve kask göndermek üzere kargo uçakları kiraladığını ve “Özel şahıslar aracılığıyla İsrail’e silah ve mühimmat ulaştırmak” için çalıştığını söyledi.
- İsrail ordusuna göre, Hamas’ın 7 Ekim’deki sınır ötesi saldırılarından bu yana Gazze Şeridi’nde rehin tutulanların sayısı iki kişi artarak 224’e yükseldi. Şu ana kadar dört rehine serbest bırakıldı.
Kaynak: Guardian
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.