Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır ilçelerinin adı nereden geliyor?

CEGA Medya’dan Nazmi Kahraman, zengin kültürel mirası, çok dilli, çok kültürlü, çok dinli yapısıyla kadim bir kent olan Diyarbakır ve ilçelerinin adlarının nereden geldiğini araştırdı.

Binlerce yıllık tarihe sahip ve 9 bin yıl boyunca yaşamın kesintiye uğramadığı 33 medeniyetin izlerini Diyarbakır, farklı devirlerde Amida, Amid, Amed, Kara Amid, Diyarbekir, nihayet cumhuriyetin ilk yıllarında Diyarbakır olarak kayıtlara geçti.

CEGA Medya, Diyarbakır’ın adının yanı sıra merkez ve bağlı ilçe adlarını da araştırdı.

Diyarbakır merkez ile birlikte ilçelerin adları ve anlamları:

Diyarbakır merkez: Diyarbakır, tarihte birçok adla anılmaktaydı. “Bekir’in memleketi” anlamına gelen Diyar-ı Bekir, daha sonra Diyarbakır adını aldı. Anlamı ise “bakır memleketi.”

Bağlar: İlçe bir zamanlar üzüm bağlarıyla kaplıydı. Kurulu olduğu alanın bağ ve bahçelerden oluşması nedeniyle adını üzüm bağlarından aldı. İlçe 1994’ten beri alt kademe belediyesiyken Resmi Gazete yayımlanan kararla 22 Mart 2008’de merkez ilçe statüsüne geçti.

Kayapınar: İlçe, adını, Karacadağ’dan gelen suların çıkmasından alıyor. Kayalardan çıkan pınarı anlatması nedeniyle bölgeye Kayapınar ismi verildi. Daha önceki adı Peyas’tı. Kayapınar 22 Mart 2008’de ilçe oldu. İlçe kaymakamlığı 24 Temmuz 2008’de faaliyete geçti.

Sur: Adını Diyarbakır Surları’ndan aldı. 2008’de Diyarbakır’ın en eski yerleşim merkezinde kuruldu.

Yenişehir: Yenişehir, Diyarbakır-Sur dışında ilk yerleşim alanına açılan mahallesiyken, 22 Mart 2008’de bağımsız bir ilçe haline geldi. Sur dışında kurulan ilk yerleşim yeri olması nedeniyle Yenişehir adını aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.