Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerine başlanması tavsiyesinde bulundu. Komisyon, Gürcistan’a da adaylık statüsü verilmesini de tavsiye etti.
Avrupa Birliği Genişleme Raporu, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de açıklandı. Bin 200 sayfalık raporda Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye üyelik müzakerelerine başlaması tavsiye edildi.
Raporda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Ukraynalıların “kendileri için hayati önem taşıyan savaş devam yürüttükleri sırada bile ülkelerini reforme ettikleri” belirtildi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın geçtiğimiz yıl Komisyon tarafından gerekli gösterilen adımların yüzde 90’ından fazlasının tamamladığını belirterek, yargıda yapılan reformlara ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarıma dikkat çekti.
Komisyon ayrıca “üyelik kriterlerine gerekli uyum sağlandıktan sonra” Bosna Hersek ile de katılım müzakerelerinin başlamasını tavsiye etti. Komisyon, Avrupa Konseyi’ne Gürcistan için de adaylık statüsü verilmesi istedi. Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Gürcistan’ın AB desteğine “minnettar” olduğunu ifade etti.
Moldova ve Ukrayna’dan ilk açıklama
Moldova Başbakanı Dorin Recean, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Komisyon’un aldığı kararı memnuniyetle karşıladı, “AB bir birlikten daha fazlası. Koşullara uymak ve somut ilerleme sağlamak için sıkı çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
I strongly welcome @vonderleyen & @EU_Commission's recommendation on opening EU accession negotiations with Moldova.
— Dorin Recean (@DorinRecean) November 8, 2023
The EU is more than a union. It's a family we’re determined to join.
We will continue the hard work in order to comply w/ conditions & deliver tangible progress. pic.twitter.com/akPgwcY5gG
Ukrayna’nın genişlemeden sorumlu Başbakan Yardımcısı Olha Stefanishyna, Komisyon’un aldığı bu kararın “savaş zamanında çok fazla çalışmanın sonucu” olduğunu söyledi.
‼️EU Commission recommends opening membership talks with Ukraine.
— Olga Stefanishyna (@StefanishynaO) November 8, 2023
It’s the result of a huge amount of work done by the country in war.
More comments and reflections, including on the next steps, soon.
Moldova Başbakan Yardımcısı Nicolae Popescu, AB Komisyonu’nun bu tavsiyesinin ülkesi için büyük bir kilometre taşı olacağını söylemiş ve “Moldova’nın AB’deki yerini sağlamlaştırmak bizim için tarihi bir başarı ve büyük bir şans olacak” demişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Dün akşam (7 Ekim) geç saatlerde halka seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de ülkesinin AB’ye katılmak için “kurumları güçlendirmek” de dahil olmak üzere bir sonraki adımlarını atmaya hazırlandıklarının altını çizmiş ve “Ukrayna AB üyesi olacak” demişti.
Türkiye için ne deniyor?
Raporda Türkiye’nin Avrupa Birliği için kilit bir ortak ve aday ülke olmaya devam ettiği belirtildi ancak hükümet politikalarının AB’den uzaklaşma eğiliminde olduğu hatırlatıldı.
AB’nin ve Türkiye’nin terörle mücadele, ekonomi, enerji, gıda güvenliği, göç ve ulaştırma gibi temel alanlarda iş birliğine devam ettiği hatırlatıldı.
Diğer ülkeler
Karadağ – Ülkedeki derin kutuplaşma ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle AB katılım reformlarına ilişkin ilerleme büyük ölçüde durdu. AB, Karadağ’da kurulan yeni hükümetten adım atmasını bekliyor.
Sırbistan – Hukukun üstünlüğü de dahil olmak üzere, AB’ye katılımla ilgili reformları uygulanmaya devam ediyor. Sırbistan, yargının bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla 2022 tarihli anayasa değişikliklerini uygulamaya başladı ve yeni basın mevzuatını kabul etti. Kosova ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda, AB’nin kolaylaştırıcılığında yürütülen diyalog sürecinde bir anlaşmaya varıldı ancak ne Sırbistan ne Kosova henüz bu yükümlülüklerini uygulamaya başlamadı.
Kosova – Avrupa Birliği yolunda kararlı adımlar atılıyor. Rusya’nın Ukrayna işgalinin kınanması ve yaptırımlara katılmaları da AB tarafından memnuniyetle karşılandı. 1 Ocak 2024 tarihinde, Kosova için vize serbestisi yürürlüğe girecek. Sırbistan ile yürütülen diyalog sürecinde henüz ileri doğru adımlar atılmadı.
Kuzey Makedonya – Hükümet yetkilileri, AB’ye katılımın stratejik hedefleri olmaya devam ettiğini sürekli olarak ifade ediyor. Kuzey Makedonya, AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası ile tam uyum sağlamaya devam etti. Kuzey Makedonya’nın yargı, yolsuzluk ve örgütlü suçlarla mücadele, kamu maliyesi yönetimi dahil kamu yönetimi reformu ve kamu ihaleleri gibi AB ile ilgili reformları hayata geçirmesi gerekmekte.
Arnavutluk – AB üyeliği kapsamındaki reformlarda ilerleme kaydediliyor. AB’nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikasına tam uyumun devam etmesi de ülkenin AB’ye katılım konusundaki stratejik tercihinin güçlü bir işareti olarak gösteriliyor. İfade özgürlüğü, azınlık sorunları ve mülkiyet haklarının yanı sıra yolsuzluk ve örgütlü suçlarla mücadele gibi hukukun üstünlüğüne ilişkin kilit alanlarda daha fazla çaba sarf edilmesi gerekmekte.