Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukatlar Yargıtay’a yürüdü: “Düğümün başka kurumun müdahalesi olmaksızın yargı tarafından çözülmesini bekliyoruz”

Haber: Enes Berk Demirkol -Özgecan Özgenç- Cansu Timur

Avukatlar, kamuoyunda “yargıtay krizi” olarak bilinen gelişmelerin Türkiye’nin Anayasal düzenini ortadan kaldırmaya yönelik olduğuna dikkat çekmek için Yargıtay’a yürüdü. Yaklaşık 15 kilometre yürüyen avukatlar sorunun yargı tarafından çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Eyleme katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Erdoğan konuşana kadar bu yargı-devlet kriziydi, konuştuktan sonra Erdoğan liderliğinde bir kalkışmayla karşı karşıya kaldık” dedi.

TBB ve Ankara Barosu, Ankara Adliyesi’nden Yargıtay Başkanlığı’na kadar 15 kilometre yürüyerek Anayasa kitapçıklarını Yargıtay Başkanlığına bıraktı. AYM’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Atatürk Parkı’nda avukatlara katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yargıtay’dan yana taraf tuttuğunu belirterek “Sen bu yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir” dedi. 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Ankara Barosu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay kararı ve Anayasa Mahkemesi’ne yönelik suç duyurusunda bulunmasını protesto etmek için Ankara Adliyesi önünden Yargıtay Başkanlığı’na, ellerinde Anayasa kitapçıkları ve cübbeleriyle yürüdü. Polis, avukatlara ilk önce izin vermedi. Gerekçe olarak “Anıtkabir tedbirleri” öne sürüldü ve yürüyüş güzergahı sık sık değiştirildi.  

Avukat Zeynep Tepegöz: “Önümüz kesilse de Yargıtay’a kadar yürüyeceğiz”

Medyascope‘a konuşan Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Zeynep Tepegöz, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının Anayasa’yı tasfiye girişimi olduğuna dikkat çekti. Yürüyüşün engellendiğini dile getiren Tepegöz “Önümüz de kesilse Yargıtay’a kadar yürüyeceğiz” dedi.

Avukat Arıhan: “Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar herkesi bağlar, Yargıtay’ı da bağlar”

Yürüyüşe katılan avukatlardan Can Arıhan, Anayasa kitapçığını göstererek şunları söyledi:

“Ülkemizi savunmak için, Anayasa’yı savunmak için buradayız. Bakınız Anayasa madde 153 ne diyor? Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar herkesi bağlar, Yargıtay’ı da bağlar. Anayasa demek için hukuk demek için buradayız, yürüyoruz.”

CHP Milletvekili Sibel Suiçmez: “Halk Anayasasına sahip çıkmalı” 

Ülkede bir yargı darbesi yapıldığını söyleyen CHP Milletvekili avukat Sibel Suiçmez, mevcut durumun Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Ülkede bir yargı darbesi yapıldı. Dolayısıyla hukuk devletine sahip çıkmak, Anayasamıza sahip çıkmak Anayasa Mahkememize sahip çıkmak üzere yollardayız. Bugün Ankara Baromuzun yaptığı yürüyüşteyiz. Gece Meclis’teki nöbette de bulundum. Sabaha kadar görevi devraldık. Sabah Anıtkabir’deki törene gittim. Şimdi de buradayım. Biraz sonra TBB’nin yürüyüşüne de katılacağız. Artık susmak zamanı, durmak zamanı değil. Hep birlikte güçlerimizi birleştirerek Anayasa devletimize sahip çıkmamız gerekiyor. Yapılan, yargı eliyle Anayasamızın ortadan kaldırılmasından başka bir şey değil. Halk Anayasasına sahip çıkmalı.” 

Avukatlar, “Hak, Hukuk, Adalet, Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” sloganlarıyla Ankara Adliyesi’nden başlattıkları yürüyüşlerine Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) ara verdi. TBB’ye Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcı olduğunu gösteren Anayasa Maddesi’nin olduğu dev pankart asıldı.

Yargıtay-AYM krizi | Erinç Sağkan: “Yargıtay ve HSK da rahatsız” 

Erinç Sağkan: “Artık bir hukuk devleti olup olmadığımıza karar verilecek”

Ankara Adliyesi’nden gelen avukatları karşılayan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “İçerisinde bulunduğumuz süreç kurumlar arasındaki çekişme olarak adlandırabileceğimiz kısır bir tartışma değildir. Anayasa’nın ikinci maddesinin açıkça yok sayıldığı, artık bir hukuk devleti olup olmadığımızın tartışıldığı ve buna karar verileceği bir süreçtir” diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

“Kimse savunmasa da yargı bağımsızlığını biz savunacağız”

“Türkiye Barolar Birliği’nin ilk genel kurulunda başkanvekili olarak görev yapan meslek üstadımızın veciz ifadesiyle ‘Adalet çözemeyeceği düğümü atmamalıdır.’ 55 yıl sonra burada bir araya gelen meslektaşlarımızla birlikte ortadaki düğümün başka bir kurumun müdahalesine gerek bırakılmaksızın yargı tarafından çözülmesini bekliyoruz. Mahkeme salonlarında kürsünün arkasında duran ‘Adalet mülkün temelidir’ sözünün yalnızca salon dekorasyonunun bir parçası değil Anayasal düzenimizin de üzerinde yükseldiği temel yapıtaşı olduğunu biliyoruz. Kimse inanmasa da biz avukatlar adalete inanacağız. Kimse savunmasa da yargı bağımsızlığını biz savunacağız. Kimse konuşmasa da hakkı biz konuşacağız.”

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu: “ Yollar yürüdükçe aşınmaz ama Anayasa ihlal edildikçe aşınır”

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, yürüdükleri yolun uzun olduğuna dikkat çekerek “Yine de vazgeçmiyoruz yokuşlardan da yollardan da çünkü biliyoruz ki yollar yürüdükçe aşınmaz ama Anayasa uygulanmadıkça, ihlal edildikçe aşınır” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin önünde beklemeye izin verilmemesi sebebiyle AYM’nin karşında bulunan Ahlatlıbel Atatürk Parkı’na giden TTB, Ankara Barosu ve 81 ilden gelen baro başkanları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu CHP’li grupla birlikte Yargıtay’a yürümek için buluştu.

Özgür Özel: “Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bir kalkışma”

AYM ve Yargıtay’ın karşısında Ahlatlıbel Parkı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Özel, dün “yargı krizi” olarak tanımladıkları gelişmelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü açıklamasıyla “Erdoğan liderliğinde bir kalkışma” haline geldiğini söyledi:

“Cumhurbaşkanı’nın dün dün uçakta kullandığı ve bugün sabah 10.00’a kadar ambargolu olan ifadeleri basına yansıyana kadar bu bir yargı ve devlet kriziydi ama bugün sabah 10.00’da Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını duyduktan sonra bunun Recep Tayyip Erdoğan eliyle anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, adeta halkın iradesine karşı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bir kalkışmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor.”

“Anayasa’ya sahip çıkmazsan yok hükmündesin”

Erdoğan’ı “Anayasa’ya sahip çık” diye uyaran Özel şöyle konuştu:

Tartışmaya açma. Bir maddeyi sen saymazsan, biz de sana yetki sorumluluk veren maddeyi saymayız. Millet sana oy verdi, bu anayasa sayesinde görev yapıyorsun ama milletin anayasasının bir başka maddesi benim için yoktur diyorsun. Sen yok hükmünde kabul edilmeni istemiyorsan anayasaya sahip çık. Sahip çıkmazsan sen de yok hükmündesin.”

“Bu bir darbe girişimidir”

“Sen Anayasa’nın o hükmünü değiştirecek güçte değilsin, millet bu yetkiyi vermedi. Sen bu yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir. Bu, Anayasa’yı askıya alma girişimi. Türkiye’yi anayasasızlaştırma girişimine anayasadan en çok yetki, güç ve sorumluluk alan kişi yol veriyorsa, göz yumuyorsa, destek veriyorsa kendi meşruiyetini ortadan kaldırıyor demektir.”

“Anayasa’dan en çok gücü ve yetkiyi alanın sorunudur, esas tehdit onadır”

“AYM kararlarının bağlayıcılığına yönelik maddesini yok sayan Cumhurbaşkanı, kendisinin görev yetki ve sorumluluklarıyla ilgili maddeyi var saymaktadır. Bir başkası da gelir senin varlığını yok sayar. Bu Anayasa’yı yok saymaya başlamak, esas Anayasa’dan en çok gücü ve yetkiyi alanın sorunudur, esas tehdit onadır. Ama o burada Anayasa’nın arkasında duracağına, o burada Anayasa’daki hükümleri koruyacağına Yargıtay ile birlikte anayasanın bir hükmünü yok saymaya çalışmaktadır.”

Avukatlar Anayasa Madde 153’ün yazılı olduğu pankartı Yargıtay Başkanlığı önüne astı ve Anayasa kitapçığı bıraktıktan sonra Anıtkabir’i ziyaret etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.