Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay-AYM krizi | Erinç Sağkan: “Yargıtay ve HSK da rahatsız” 

Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlalini tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması sonrası başlayan krizinde tepkiler devam ederken, Türkiye Barolar Birliği heyeti Hakimler Savcılar Kurulu ile Yargıtay Başkanlığı’nı ziyaret etti. TBB Başkanı Erinç Sağkan, AYM’in Can Atalay kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri ile Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararında imzası bulunanlar hakkında soruşturma açılması için başvurduklarını söyledi. Sağkan, HSK Başkanı’nın da Yargıtay Başkanı’nın da içinde bulunulan durumdan rahatsız olduklarını söyledi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Can Atalay’ın bireysel başvurusunda hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepkiler devam ediyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu konuyla ilgili olağanüstü toplanarak bugün (9 Kasım) Ankara’da Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile Yargıtay Başkanlığı’nı ziyaret etti. 

Ziyaretlerin ardından açıklama yapan TBB Başkanı Erinç Sağkan, HSK Başkanı’nın da Yargıtay Başkanı’nın da içinde bulunulan durumdan rahatsız olduklarını belirtti. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyelerine soruşturma için HSK’ya başvuru

HSK Başkanvekili ile görüştüklerini aktaran Sağkan, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında disiplinel soruşturma başlatılması için ve devamında da Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 77. maddesi uyarınca, ilgili mahkemenin başkan ve üyelerinin tedbir maksatlı olarak görevden el çektirilmeleri yönünde başvurumuzu yaptık” dedi. Sağkan, sözlerine şöyle devam etti: 

Anayasa Mahkemesi kararının uygulanacağı merci, ilk derece mahkemesi olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’dir. Anayasa Mahkemesi kararında açıkça yeniden yargılama yapılmasını, yeniden yapılacak yargılama neticesinde durma kararı verilmesini ve ilgilinin, Can Atalay’ın tahliye edilerek hükmün infazının durdurulmasına karar vermiştir. Bu uygulamaları yapabilecek olan makam Yargıtay değildir çünkü Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi daha önce dosya hakkında esastan karar vererek, dosyadan el çekmiş durumdadır. Burada 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyadaki durumu incelemeden, Anayasa Mahkemesi kararının gereğini yerine getirmeden, dosyayı doğrudan Yargıtay’a götürmesi en büyük hata olarak ortaya çıkmaktadır.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararında imzası bulunanların görevden el çektirilmesi talebi

HSK’dan sonra Yargıtay Başkanı, Başsavcısı ve Genel Sekreterini ziyaret ettiklerini belirten Sağkan, şöyle konuştu: 

Her iki kurum da gerek Yargıtay Başkanımız gerekse HSK Başkanımız içerisinde bulunulan kaostan bir an önce çıkılması gerektiğini ve durumdan rahatsızlıklarını ifade ettiler. Bireysel başvuru kurumunun gerçekten yurttaşlarımız için çok önemli bir kazanım olduğunu da ifade ettiler. Biz ilk baştan itibaren şunu söylüyorduk, ‘Yargının sebebiyet verdiği bir düğümü bir başkasının değil, yine yargının ilgili kurumlarının çözmesi gerekir’. Bu anlamda bugün de Yargıtay Başkanlığı ile yaptığımız istişarelerden sonra, daha önce hazırladığımız Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararın altında imzası bulunan başkan ve üyeleri hakkında ‘görevden el çekmeye davet’ yaptırımının uygulanması için disiplinel soruşturma başlatılması bakımından Yargıtay’ın Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığına dilekçemizi verdik.

81 ilin baro başkanı AYM ‘de bir araya gelecek

Bireysel başvuru hakkının, yurttaşlar için önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Sağkan, “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru neticesinde verdiği hak ihlali kararlarının uygulanmaması yönünde bir algının oluşmasına kesinlikle müsaade etmemek zorundayız. Bu Anayasa Mahkemesi’nin itibarını korumak olduğu kadar, yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini korumak konusunda bizlere düşen çok temel bir görevdir” diye konuştu. 

Sağkan, yarın (10 Kasım) 81 ilin baro başkanlarıyla Anayasa Mahkemesi’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Atatürk Parkı’nda bir araya geleceklerini ve görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.