İsrail ile uluslararası haber ajansları arasında yeni bir kriz yaşanıyor. İsrail İletişim Bakanlığı, Reuters, Associated Press (AP), CNN ve New York Times’ta çalışan dört gazeteciyi Hamas’ı İsrail’e saldıracağını bilmekle suçladı. Batılı basın kuruluşları bu iddiayı reddetti ve bu tür “kanıtsız iddiaların” serbest çalışanlarını tehlikeye attığını ifade etti.
İsrail ile Batılı haber ajansları arasındaki bu tartışma, İsrail karşıtı haberleri ifşa ettiğini savunan Honest Reporting tarafından başlatıldı. Sitede şöyle bir haber yayımlandı: “Sınır Tanımayan fotoğrafçılar: AP ve Reuters’ın Hamas mezalimlerine dair haberleri etik sorular doğuruyor.”
Haberde neler denildi?
Haberde, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının çok erken planlandığına dikkat çekildi ve şu soru soruldu: “Gazetecilerin sabahın ilk saatlerinde orada işi neydi?”
“Suçlarının bazıları, Associated Press ve Reuters haber ajansları için çalışan Gazze merkezli fotomuhabirler tarafından da kaydedildi; ki onların, sınır ihlali yapılan bölgelerde sabahın erken saatlerinde bulunmaları ciddi etik sorular yaratıyor. Normalde sakin bir cumartesi sabahı olması gereken bir günde, o kadar erken saatte ne yapıyorlardı? Hamas’la koordinasyon içindeler miydi? Onların fotoğraflarını yayımlayan saygın haber kuruluşları düşman topraklarında, sızan teröristlerle birlikte bulunmalarına onay vermiş miydi? CNN ve New York Times gibi başka medya kuruluşları için de freelance (serbest) çalışan bu fotomuhabirleri bu kuruluşlara bilgi vermiş miydi?”
“Terörist muamelesi görmeliler”
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, foto muhabirlerinin 7 Ekim saldırılarından önceden haberdar olmaları durumunda “terörist” muamelesi görmeleri gerektiğini söyledi. Gantz, X hesabından şunları yazdı:
“Katliamı bildikleri tespit edilen ve çocuklar katledilirken seyirci kalmayı tercih eden gazetecilerin teröristlerden hiçbir farkı yoktur.”
Ajanslardan açıklama
Reuters, AP, CNN ve New York Times yayınladıkları açıklamalarda İsrail’den gelen bu iddiaları reddettiler. AP, “Saldırılar sırasında sınırda hiçbir AP çalışanı yoktu ve hiçbir AP çalışanı da sınırı geçmedi. Serbest çalışanlardan gelen fotoğrafları kabul ettiğimizde, görüntülerin gerçekliğini ve iddia edilenleri gösterdiğini doğrulamak için büyük adımlar atıyoruz” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
New York Times ise suçlamaları “gerçek dışı ve çirkin” olarak nitelendirdi ve “İsrail ve Gazze’de görev yapan gazetecilerimizi riske atacak bu tür iddialarda bulunmak pervasızlıktır” dedi.
39 gazeteci öldürüldü
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) savaşın başlamasından bu yana 34’ü Filistinli, dördü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere en az 39 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.
Kaynak: BBC