İsrail’in hedefindeki Gazze Şifa Hastanesi’nde ne oluyor, neden oluyor?

Şifa Hastanesi, Gazze’nin en büyük hastanesi. İsrail’in hava ve kara saldırılarıyla hastanenin çevresinde yoğun çatışmalar devam ediyor. Elektrikler kesik, jeneratörler için benzin kalmadı. Hastalar, oksijensizlikten ölüyor, cesetler çürümeye başladı ve hastane bir mezarlığa dönüştü. Peki Şifa Hastanesi’nde neler yaşanıyor?

  • Şifa Hastanesi nerede? Gazze için önemi ne?

Şifa Hastanesi, Gazze Şehri’nin Rimal Mahallesi’nde ve bölgenin en büyük sağlık yerleşkesi. Ana yola yaklaşık 500 metre mesafede yer alan Şifa Hastanesi 600 ila 900 yatak kapasiteli. Hastanede beş bina var:

  • Kadın doğum, jinekoloji ve doğumhaneler
  • Ameliyathaneler ve yoğun bakım servisi
  • Genel cerrahi ve ortopedi servisi
  • Dahiliye ve diyaliz bölümü
  • İdari bina, laboratuvarlar ve kan bankası
Şifa Hastanesi

Şifa Hastanesi, İsrail’in Gazze’ye hava ve kara saldırılarıyla yerinden edilen Filistinliler için bir sığınak haline geldi.

Hastanenin yönetimi Hamas yönetimine bağlı Gazze Sağlık Bakanlığı’na bağlı. Müdürü ise Dr. Muhammed Abu Salamiya.

  • İsrail’in Şifa Hastanesi hakkında iddiaları neler?

İsrail’e göre Şifa Hastanesi’nin altında Hamas’ın bir komuta merkezi var. İsrail, Hamas’ın karargâhını hastane altındaki sığınaklara ve tünellere inşa ettiğini; hastaneyi ve hastaları da canlı kalkan olarak kullandığını iddia ediyor. İsrail, bu iddiasını kanıtlamak için bir tünel ağı haritası paylaştı ve ses kayıtları da yayınladı.

  • İsrail’in iddiaları kanıtlı mı?

İsrail Ordu Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü kısa bir süre önce hastanenin uydudan çekilen ve üzerinde “askeri komuta” unsurlarının işaretlendiği bir fotoğraf gösterdi. IDF’ye göre bu fotoğraf, “ellerindeki gerçek malzemeye” dayalıydı.

Geçen ay İsrail tarafından yakalanan Hamas militanı da sorguda “Hamas’ın hastanelere nasıl gizlendiğini” anlatıyordu.

  • Hamas bu iddiaları nasıl yanıt veriyor?

Hamas bu iddiaları reddediyor. Hastanedeki doktorlar da Hamas’ın burada bir varlığı olmadığını söylüyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail’in iddialarını “sağlık tesislerine yönelik saldırıları meşrulaştırmak için kullanılan propagandalar” olarak nitelendiriyor.

Şifa Hastanesi’nde tedavi gören bebekler
  • Hastanedeki koşullar nasıl?

Hastanede şuan elektrik kesik. Mevcut jeneratörlerin çalışması için de yeterli benzin yok. Kuvöz gibi hayat kurtaran ekipmanlar da jeneratörleri çalıştıracak benzin olmadığı için çalışmıyor. Hastalar bu yüzden hayatını kaybediyor.

Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı son 3 gün içerisinde aralarında 3 prematüre bebeğin de bulunduğu 32 hastanın öldüğünü açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Şifa Hastanesi’nde 600 ila 650 arasında hastanın bulunduğunu, 200 ila 500 sağlık çalışanının çalıştığını ve bin 500 Filistinlinin de hastaneye sığındığını açıkladı.

İsrail ordusu tahliye için güvenli rotalar oluşturulduğunu ileri sürüyor. Ancak hastanedeki doktorlar, mevcut durumda bunun imkansız olduğunu söylüyor.

  • Mevcut senaryolar neler?

İsrail ordusu savaşarak hastaneye girmeyi deneyebilir ancak bunun büyük siyasi ve diplomatik riskleri olacaktır. Hamas, Gazze Şeridi’nden tüneller aracılığıyla Gazze’nin güneyine çekilmeye karar verebilir fakat bu da pek olası değil. Peki insani bir ara ya da insani ateşkes?

Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldığı 240 kişinin bir kısmının serbest bırakılması için bir anlaşma yapılmasının ardından insani yardım kuruluşları hastaneye tıbbi malzeme ulaşmasını sağlayabilir.

  • Hastane sadece tıbbi açıdan mı önemli?

Artık değil. Şifa, hastaneyi Hamas’ın emir komuta merkezi olarak gören İsrail için stratejik bir hedef. Şifa, dünyanın dört bir yanından savaşı takip edenler içinse masum sivillerin çektiği acıların simgesi.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırıların ardından Gazze Şeridi’ne yönelik, Hamas’ı “yok etme” amacıyla büyük bir askeri harekât başlattı. Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail saldırılarında şu ana kadar 11 bin 240 Filistinli öldü, bunların 4 bin 630’u çocuk, 3 bin 130’u kadın. Hamas’ın 7 Ekim saldırılarındaysa İsrail açıklamalarına göre yaklaşık bin 400 kişi öldürüldü, 200’den fazla kişi esir alındı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.