Güney Asya ülkesi Nepal, “sosyal hayata zarar verdiği ve aile yapısını bozduğu” iddiasıyla sosyal medya platformu TikTok’u yasaklayacak. Aylık yaklaşık 1 milyar kullanıcısı bulunan TikTok, veri kurallarını ihlal ettiği ve platformda paylaşılan bazı içeriklerinin gençler üzerinde zararlı etkiye yol açtığı gerekçesiyle birçok ülkede kısıtlamalarla karşı karşıya.
Nepal İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Rekha Sharma, TikTok’un yasaklanması kararının kabine toplantısında alındığını belirtti ve “Meslektaşlarımız teknik olarak kapatmak için çalışıyorlar” diye konuştu.
Sharma, TikTok’un kapatılması kararının arkasında yatan nedeni şöyle açıkladı: “Platformda sürekli olarak sosyal uyumu ve aile yapılarını bozan içerikler paylaşılmakta.”
TikTok’un kapatılması kararının ardından yasaklarla ilgili videolar TikTok’ta binlerce kez görüntülendi.
“İfade özgürlüğünü bastırmaya çalışıyorlar”
Nepal Kongresi Partisi’nin lideri Gagan Thapa, hükümetin aldığı bu kararı eleştirdi ve niyetlerinin ifade özgürlüğünü engellemek olduğunu söyledi. Thapa, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları yazdı:
“Sosyal medyayı kötüye kullananları caydırmak için düzenleme gereklidir ancak düzenleme adına sosyal medyayı kapatmak tamamen yanlıştır.”
Karar, Nepal’in, ülkede faaliyet gösteren sosyal medya platformlarının ofis kurmasını zorunlu kılan bir yönerge çıkarmasından günler sonra geldi.
We Are Social pazarlama ajansına göre TikTok dünyada en çok kullanılan altıncı sosyal platform.
Pek çok siyasetçi, Pekin merkezli ByteDance Ltd. tarafından geliştirilen bu uygulamanın Çin hükümeti tarafından kendilerini gözetlemek için kullanabileceğinden endişe ediyor. TikTok uygulamasını geliştiren şirket ve platformdaki yetkililer ise TikTok kullanıcılarının bilgilerinin Çin hükümeti ile paylaşılmadığını ve hükümetin de kendilerinden böyle bir şey istemediğini söylüyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Guardian