Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK Başkanı Çerkezoğlu’ndan Mehmet Şimşek’e randevu tepkisi: “Bakanın işçi sınıfına söyleyecek sözü yok”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) “gelirde adalet, vergide adalet” sloganıyla 13 Kasım Pazartesi günü İstanbul’dan başlattığı yürüyüş Ankara’da sona erdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de destek için eyleme katıldı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu talep ettiklerini ancak yanıt alamadıklarını söyleyerek, “Belli ki bakanın bize, işçi sınıfına, emekçilere söyleyecek bir sözü yok” dedi.

DİSK’in “gelirde adalet vergide adalet” sloganıyla 13 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya başlattığı yürüyüş sona erdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki üyeler, bugün (17 Kasım) saat 13.00’te Sıhhiye-Sezenler Sokak’ta bulunan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği önüne geldi. Temsilcilikten, Ulus Meydanı’na yapılan yürüyüşe, CHP ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri destek verdi. 

“Gelirde adalet vergide adalet” , “Türk-İş, Hak-İş nerede, DİSK burada”, “hak, hukuk, adalet” , “direne direne kazanacağız” sloganları atarak yürüyen eylemcilere, CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Sıhhiye’deki opera binasının yanında katıldı. Özel, Çerkezoğlu ile kol kola yürüdü. Ulus’taki Zafer Anıtı’na gelindiğinde kalabalıktan “Özgür Başkan” sloganları yükseldi. 

Özgür Özel: “Eylemdeyse eylemde, grevdeyse grevde yanınızdayız”

Zafer Anıtı’nda yapılan basın açıklamasında önce Özgür Özel konuştu.

“Bu adaletsiz vergi düzenine itiraz ediyoruz” diyen Özel,“Meydandaysa meydanda, sokaktaysa sokakta, eylemdeyse eylemde, grevdeyse, grevde yanınızdayız” sözleriyle eylemcilere destek verdi. Özel, Türkiye’de vergi gelirlerinin yüzde 67’sinin dolaylı vergilerden elde edildiğini anlattı:

“Vergilerin yüzde 67’si aldığımız ekmek, içtiğimiz su, çocuk bezi, toplu ulaşım, doğalgaz, elektrikten alınıyor. ‘Sermaye geri kalan yüzde 33’ü ödüyor’ diye düşünmeyin. Bunun da sadece yüzde 6’lık bir kısmı beyanname sonucunda gelir bildirimi karşılığında alınıyor, gerisi kaynağında kesiliyor. Türkiye’de bugün para kazananlardan, kâr edenlerden alınan verginin tam 10 katı yoksullardan, emeklilerden, emekçilerden alınıyor.”

“İşçinin cebine bakmaktan vazgeçin”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına dikkat çekti. Çerkezoğlu, dolaylı vergilerin adaletsizlik yarattığını ve ücretlerdeki vergi oranlarına dair konuştu:

“Zenginden, şirketlerden, patronlardan vergi alamayan siyasi iktidar, bütün vergi yükünü işçinin, emekçinin sırtına yıkmaya çalışıyor. Vergi gelirlerinizi artırmak istiyorsanız işçinin, emekçinin cebine bakmaktan vazgeçin. Rekorlar kıran şirket kârlarına bakın, banka bilançolarına bakın. Kur korumalı mevduattan milyonlar kazananlara bakın. Çekin artık elinizi soframızdaki ekmekten.”  

“Mehmet Şimşek’in emekçilere söyleyecek sözü yok”

Konuya ilişkin Meclis’te tüm siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüştüklerini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu talep ettiklerini ancak Şimşek’in yanıt vermediğini belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

“Belli ki bakanın işçi sınıfına, emekçilere söyleyecek bir sözü yok. Gözü, kulağı Londra’daki finans baronlarında, körfezdeki petrol krallarında, dünyanın dört bir yanındaki zenginlerde.”

“AKP iktidarının tercihlerinin sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz”

Vergide ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin, iktidarın ekonomi kurmaylarının beceriksizliğinden kaynaklanmadığını söyleyen Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“AKP iktidarının sınıfsal ve siyasal tercihlerinin ağır sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Bütün bu yaşadıklarımız bir tercihtir. Düzenin bütün çarkları, yoksuldan alıp zengine vermek için dönüyor. Buradan uyarıyoruz. Bu gittiğiniz yol, yol değil. Bu politikalar, tercihler ülkemizi, hepimizi, sadece bugünümüzü değil geleceğimizi de bir felakete sürüklüyor. Bunu kabul etmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.