Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü | EŞİK: “Kadın erkek eşitsizliğini pekiştiren her eylem ya da eylemsizlik şiddetin sebebi”

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ile ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Kadın erkek eşitsizliğini pekiştiren her söz, her eylem ya da eylemsizlik şiddetin sebebidir” denildi.

EŞİK, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ile ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada artan çocuk cinsel istismarına değinildi ve “Bunları önlemek için hiçbir şey yapılmaması karşısında kulaklarımız uğulduyor, gözlerimiz doluyor, sözcükler boğazımıza diziliyor. Çocukları ‘evlilik’ adı altında veya devletin eğitimi ihale ettiği paralel kuruluşların sözüm ona koruması altındayken istismar edenlerle; cinsel istismarcıları affedenlerle ve çocukları cinsel obje olarak görüp karma eğitime karşı çıkanlarla aynı göğün altında yaşıyor olmaktan dolayı tarifsiz bir acı duymamız bizleri mücadeleden alıkoymuyor, tam aksine öfkemizi büyütüyor” denildi.

Açıklamada, “kadın erkek eşitsizliğini pekiştiren her söz, her eylem ya da eylemsizliğin şiddetin sebebi” olduğu söylendi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz çıkışla, sözleşmenin şiddetle mücadelede devlete yüklediği önleyici sorumluluklar da terkedildi” denilen açıklamada kararın potansiyel failleri cesaretlendirdiği vurgulandı.

Kadınların kazanılmış haklarının yok edilmek istendiğinin vurgulandığı açıklamada “İktidar, organize eşitlik karşıtlarının, erkek ‘boş ol’ deyince kadına ve çocuklarına hiçbir şey vermeden hemen boşanabilsin; erkek 4 kadınla evlenebilsin; kadının miras hakkı, çocuklarının velayetini alma hakkı olmasın; kadınların evlilik boyunca edinilen hiçbir şeyde hakkı olmasın gibi taleplerini esas kabul ederek yasaları değiştirmeye çalışıyor. Medeni Kanun’daki miras, boşanma, nafaka gibi haklarımızı ve kanunun eşitlikçi maddelerini yok etmek isteyenlerle işbirliği yapıyor” denildi.

25 Kasım’ın öneminin vurgulandığı açıklama şu sözlerle bitti:

“Genç yaşlı, yoksul zengin, dindar dindar olmayan, köylü kentli, A partili B partili fark etmeksizin demokrasiden, adaletten, eşitlikten, hukuktan, eşit paylaşımdan yana vicdan sahibi herkesin, tüm bunların ve kadın erkek eşitsizliğinin diğer bütün eşitsizlikler kadar önemli olduğunu görmesi ve sorumluluk alması gereken gün bugündür.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.