Doğa Üründül yazdı: 14 milyon dolar neden elden verilir? “Fatih Terim Fonu” neydi, ne oldu?

100 dolar şeklinde ödenirse 140 kilo…

20 dolar olarak ödenirse 700 kilo…

Para sayma makinesi ile saymaya kalktığınızda 25 dakika sürüyor

Üst üste koyarsanız 1,82 metre…

Salondaki koltuğunuzun boyutları kadar bir para 14 milyon dolar!

Galatasaray’ın çalıştığı banka Denizbank’ın Florya Şubesi’ne Seçil Erzan isminde bir bankacı atanıyor. Sarı-kırmızılıların Florya’daki tesislerine yakın olan bu bankada Seçil Erzan, futbolcularla ve en önemlisi Fatih Terim ile dost oluyor. Hatta Fatih Terim’in ailesinden biri oluyor Seçil Hanım. Öyle ki hocanın avukatı Candaş Gürol ile nişanlanıyor. Dönemin futbolcularından Arda Turan, Emre Çolak, Fernando Muslera, Selçuk İnan, Semih Kaya (parasını geri alabildiği iddia ediliyor) ile Fatih Terim’in kızı Buse Terim’in de olduğu 20’den fazla kişiyi milyonlarca dolar dolandırdı.

“Bunlar nasıl paralar? İnsanlar aç…” gibi bir hamaset yapmak yersiz. Çünkü futbolda dönen paralar aşağı yukarı bu seviyelerde ve bu dolandırılan futbolcular da en elit arenada yıllarca emek vermiş kişiler. Seçil Erzan sahte dokümanlar düzenleyip herkesi kandırdığını ve “ponzi ağını” mahkemedeki ifadesinde dile getirdi. Fakat yerine oturmayan birkaç soru var…

1. Fatih Terim nerede?

Bu fona futbolcuların güvenerek dahil olmasını sağlayan en kritik isim Fatih Terim’di. Hocanın elbette dolandırıcılık mevzusundan haberi yoktur. Seçil Erzan tutuklandığında, Fatih Terim’in adının hiç geçmemesi ilginç. Futbolcular hocanın arkasından bu fona dahil oluyor, hocanın avukatı ile Seçil Erzan nişanlanıyor, hocanın damadı Volkan Bahçekapılı (Buse Terim’in eşi) kuzeni Emre Belözoğlu ile Seçil’i tanıştırıyor… Lakin Fatih Terim’in adı hiçbir yerde geçmiyor. 

Hatta daha da enteresanı, Fatih Terim’in adı ilk defa mahkemede hâkim sorunca duyuluyor. Seçil Erzan, “Volkan Bahçekapılı’nın ailesi beni tanır, çok severdi. Oradan bildiği için geldi” demesine üzerine Bahçekapılı’nın avukatı tekrar, “Ailesinden kim?” diye soruyor. Seçil Erzan da, “Fatih Terim” cevabını veriyor. Davada ilk defa hocanın adı bir sorunun cevabı üzerine geçiyor.

Olaylar daha da ilginçleşiyor. Gazeteci Dinçer Gökçe’nin ulaştığı ve mahkemeye sunulan Arda Turan-Seçil Erzan konuşmasında, eski futbolcu soruyor: “Fatih Hoca kârda mı bu işte” diye. “Valla Arda bir şey söyleyeceğim; normal şartlarda hoca kârdaydı” diye yanıt alıyor.

Son.tv internet sitesinin ulaştığı bilgilere göre “Fatih Terim Fonu” ile ilgili olarak hoca ifadesinde Seçil Erzan’a hiç para vermediğini hatta olayları duyunca hemen parasını başka hesaba çekmek istediğini söylemiş. Fatih Terim, DenizBank’ta bulunan 3 milyon dolarının halen aktarılmadığı ve bankadan şikayetçi olduğunu da ekledi

Bir kez daha hatırlatmakta fayda var… Fatih Terim’in avukatı Candaş Gürol ile Seçil Erzan nişanlanıyor. Buse Terim 190 bin dolarını kuzeni vasıtasıyla Seçil Erzan’a emanet ediyor. Sarı-kırmızılı futbolcular bu fona ciddi miktarda para yatırıyor… Lakin Fatih Terim’in iddiasına göre Seçil Erzan’a hiç para yatırmamış…

2. Arda Turan 7.5 milyon doları elden nasıl verdi?

Eski futbolcunun bu parayı elden birkaç taksitle verdiği biliniyor. Hatta bir kısmının pastanede verildiği mahkeme tutanaklarında mevcut. Arda Turan’ın iddiasına göre Seçil Erzan, oyuncuyu “bu bir faiz değil” diyerek ikna etmiş. Bankacılık denetlemesinin dışında böyle bir paranın varlığı, sistemin dışında tutulabilmesi garip gelmiyor mu? 

Seçil Erzan’ın mahkemedeki ifadesine göre, Arda Turan parayı taksit taksit teslim etmiş. Arsasını satmış vermiş, galerici arkadaşından borç almış vermiş, şakkadanak 33 milyonluk kredi çekmiş direkt vermiş… Peki Arda Turan’ın daha da çok kazanmalıyım hırsının altında ne yatıyordu? Motivasyon kaynağı sadece daha çok para daha çok kazanç olarak açıklanabilir mi?

3. Fatih Terim Fonu neden bitti?

Seçil Erzan’ın iddiasına göre eski futbolcu Semih Kaya verdiği 3,5 milyon doları, 5,7 milyon dolar olarak geri aldı. Mahkemedeki ifadesinde Seçil Erzan, “Yakamı kurtaramadım. Kaya’ya fazladan ödediğim bu parayı Arda Turan ve Emre Belözoğlu’ndan aldım. Kurtulmak için ödeme yaptım” dedi. 

Yani aslında bu fon devam edecekti fakat ciddi bir para çıkışı oldu ve ödemeler yapılamaz hale geldi. 2011’de Seçil Erzan’ın borsada batırdığı 1 milyonu kurtarmaya çalışması ile başladığı dolandırıcılık hikayesi 2023’te bir mahkeme salonunda herkes tarafından öğrenildi. 

Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olundu. Konuşulan rakamların elden ele dolaşması para çantalarının bankacılık sisteminin dışında sürekli olarak tutulabilmesi sadece bana mı enteresan geliyor?

Gazeteci İsmail Saymaz’ın ulaştığı belgelere göre 29 kişi toplamda 43,9 milyon dolar ve 15,6 milyon lira dolandırılmış. DenizBank’ın denetleme raporunda şöyle bir cümle geçiyor: “Bahçekapılı, Erzan’ın 46 gün vadede dolar bazında %253 getiri vaadine inanmış olsa bile bu dokümanlardan şüphelenilmemesi, elden ve üçüncü kişi üzerinden para verilmesi, ortalama zekaya sahip herhangi bir kişiden beklenmeyecek bir davranıştır.” Lakin yayınlanan listede iki kişinin adı geçmiyor: Fatih Terim ve kızı Buse Terim.

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1727981349695312050?s=20

Charles Ponzi’nin 1920’de yarattığı dolandırıcılık düzeni 100 yıl sonra Türkiye’de hâlen işliyor…

*Ponzi ağı: İktisadi olarak iyi konumda olan bir ülkede faiz oranları oldukça düşüktür. Bu bir nedenle fona ihtiyacı olan kişiler için ucuz borçlanma demek olduğu kadar birikimlerini değerlendirmek için faiz geliri talep edenler için de düşük kazanç demektir. İşte bu noktada kişi, finansal kurumların vadettiğinden daha fazla faiz getirisi önererek yatırımcı kazanmaya çalışır. Örneğin ülkedeki faiz oranı %3 ise ponzi oyunu oynayan kişi yatırımcılara %10 faiz önerir. Ardından %10 faiz getirisi vadettiği kişilerin parasını ödemek için yeni yatırımcılara %11 faiz önerir. Aynı şekilde %11 faiz önerdiği kişilerin parasını ödemek için yatırımcılara daha yüksek faiz önerir. Bu döngü sayesinde ve ülkede finansal istikrar sürdüğü sürece hem oyunu oynayan kişi hem de yatırımcılar kısa bir süreliğine kazanmış olur. Lakin ponzi sistemine katılım oranı sonsuza kadar süremeyeceği için bu ponzi sistemini kuran kişinin çoğu parayı alıp kaçmasıyla sonlanır. (Kaynak: Wikipedia)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.