Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Ayşe Zarakol’a verildi

Koç Üniversitesi’nin bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla her sene takdim ettiği Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın 2023 kazananı Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Zarakol oldu. Prof.Dr. Zarakol ödülü Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç’un elinden aldı. Medyascope’un sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Zarakol Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili “Hepimiz gibi ben de endişeliyim” dedi. 

Türkiye’nin yetiştirdiği başarılı bilim insanlarını ödüllendirmek amacıyla verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi uluslararası ilişkiler alanında çalışan, Doğu-Batı ilişkileri, uluslararası tarih konusunda çalışmalar yapmış bir isim olan Prof. Dr. Ayşe Zarakol oldu.

Tören öncesinde Medyascope’un sorularını yanıtlayan Prof.Dr. Zarakol, aldığı ödülün kendisi için çok değerli olduğunu belirtti. Bu ödülün Türkiye’den aldığı ilk ödül olduğunu anlatan Prof.Dr. Zarakol yurtdışından Türkiye’nin nasıl göründüğü ve siyaset, demokrasi, insan hakları gibi konularda yaşanan gelişmelerle ilgili endişe duyup duymadığı yönündeki sorumuza şöyle yanıt verdi:

“Türkiye zor bir zamandan geçiyor. Ben daha çok uluslararası sistem çalıştığım için, Türkiye’nin zor zamanlarını daha büyük bir trendin parçası olarak görüyorum. Türkiye o kavşağa diğer ülkelerden daha önce girdi. Ama benzer çalkantılar İngiltere’de Amerika’da da var. Ne yazık ki dünya için zor bir zaman. Kişisel olarak endişeliyim. Ama bu konu alanım değil. Hepimiz gibi ben de endişeliyim” 

Gençlere cesur olun mesajı 

Gençlere yönelik mesajının ne olduğu yönündeki sorumuza ise, Türkiye’nin zor bir coğrafyada olduğunu belirterek yanıt veren Prof.Dr. Zarakol, gençlerin özellikle akademi alanında dezavantajlı durumları avantaja dönüştürebileceklerini söyledi.

Batı’nın göremediği birçok şeyi görebiliyoruz. Onları söyleme cesaretini bulabiliyorlarsa çok yol alabilirler” diyen Prof.Dr. Zarakol, beyin göçüne yönelik ise şöyle konuştu:

Beyin göçü üzücü bir şey. Ben de Türkiye’den gittim ama; keşke buradaki akademi, üniversite, iş ortamı öyle olsa ki gençler gitmek zorunda kalmasa…” 

Prof.Dr. Zarakol, ödül ile birlikte Türkiye’deki akademik dünya ile daha sıkı bir bağ kuracağına inandığını vurguladı. 

Prof. Dr. Ayşe Zarakol

ABD’ye Vermont’taki Middlebury College’da siyaset bilimi ve klasik çalışmalar alanında lisans eğitimi alan Ayşe Zarakol aynı alanda yüksek lisans ve doktora eğitimini Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde tamamladı. Zarakol, 2013 yılından bu yana Cambridge Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü ve Emmanuel College’da siyaset bilimi araştırmacısı olarak görev yapıyor.

Prof.Dr. Zarakol, tarihsel sosyoloji ve uluslararası ilişkiler alanlarının kesişiminde çalışmakta, uluslararası sistemde Doğu-Batı ilişkileri, dünya düzen(ler)inin tarihi ve geleceği, modernite ve egemenlik kavramsallaştırmaları, yükselen ve gerileyen güçler ve karşılaştırmalı perspektifte Türkiye siyaseti konularına odaklanıyor. Birçok ödül kazanmış bir yazar olan Zarakol’un araştırmaları dünya çapında çok sayıda fon kuruluşu tarafından desteklendi.

Birçok eseri olan Zarakol’un Avrasya odaklı uluslararası ilişkiler için alternatif bir küresel tarih öneren en son kitabı Before the West: the Rise and Fall of Eastern World Orders Mart 2022’de Cambridge University Press tarafından yayımladı. Zarakol, bu kitabında Avrasya’ya odaklanarak egemenlik, düzen ve gerilemeyi daha küresel bir perspektiften yeniden teorize ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.