Yenidoğan Çetesi davası ertelendi | Firari hastane sahibinin avukatı: “Müvekkilim SGK’ya 15 milyon TL ödedi”

Yenidoğan Çetesi davasında ikinci duruşması ikinci gününde devam etti. Savunma yapan firari sanık Birinci Hastanesi’nin sahibi Ali Aksu’nun avukatı, müvekkilinin büyük iş insanı olduğunu ve “lanet olsun” diyerek SGK’ya 15 milyon TL ödeme yaptığını söyledi. Duruşma 18 Şubat’a ertelendi.

Ali Aksu’nun avukatı: "Müvekkilim SGK’ya 15 milyon ödeme yaptı"

Türkiye tarihinin önemli olaylarından biri olarak adlandırılan Yenidoğan Çetesi davası 18 Kasım’da Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 22’si tutuklu 47 sanığın yargılanmasıyla başlayan davada mahkemeye heyeti 4 Aralık’ta ara kararını açıkladı. Tutuksuz yargılanan 25 kişinden yedisinin daha tutuklanmasına karar verildi. Böylece tutuklu sayısı 26’ya çıktı.

Üç kişinin firari olduğu öğrenilen davada ikinci duruşmanın ikinci oturumuna 14 Ocak Salı günü geçildi.

Mahkeme heyeti duruşmaya kimlik tespiti ile başladı. Duruşmanın dünkü (13 Ocak) oturumunda söz alan sanık İlker Gönen’in avukatı Aydın Mantar, “Adil yargılanma hakkı bu süreçte ihlal edilmiştir. 14 Aralık’ta savcı Kadir Kocakaya’nın soruşturma savcısı ile sosyal medyada çektirdiği fotoğraf nedeniyle dosyadan el çektirilmesini ve yeni savcını görevlendirilmesini istiyoruz” dedi.

TRG Hospistal Hastanesi Müdürü Murat Mantuş’un avukatı Burak Mengü adil yargılanma olmadığını ve savcının heyet üzerinde baskın olduğunu iddia ederek tüm heyetin reddini talep etti. Duruşma savcısı ise talebe şu yanıtı verdi:

“Soruşturma savcısı benim dönem arkadaşım, tabii ki görüşebiliriz öncesinde de sonrasında da görüşebiliriz. Görüşmemizin magazin malzemesi haline getirmenin anlamı yok. Eğer benim görevimi yerine gereğince getirmediğimi düşünüyorsanız HSK’ya veya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidersiniz, şikayetinizi yaparsınız. Bunu konuşmak bile abes. Dedikodu anlamında bunu söylemenizi doğru bulmuyorum.”

Dün yapılan oturumda heyet, sadece usulü işlemler gereği tutukluluk incelemesi yapılacağını açıkladı. Savcı mütalaasını yineleyerek tüm sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde talepte bulundu. Duruşmada tanıklar dinlenmedi. Dosya daha sonra 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Başsavcılık savcı değişimini reddetti

Bugün ise, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ikinci duruşmanın ikinci gününde, sanık avukatları tarafından duruşma savcısı Kadir Kocakaya’nın dosyadan el çektirilerek yeni bir savcı görevlendirilmesine ilişkin talepler Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi.

Fırat Sarı’nın avukatı salondan atıldı

Sanık avukatları savunma yaparken Fırat Sarı’nın yeni görevlendirilen avukatı dün yapılan oturumda sanığın avukatı olmadığını anlatarak dosya konusunda bilgi sahibi olmak için sanık ile görüşme ve süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti ara kararla yeni avukatın süre talebini değerlendireceğini söyledi. Heyet tutuklulukla ilgili avukattan beyan istedi ancak avukat usule itiraz etti. Mahkeme başkanı ile avukat arasında tartışma yaşandı.

Avukat, “Tutarlı davranın, baskı yapıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Başkan, “Polemiğe devam etmeyin” diyerek söz hakkı verdi. Ancak mahkeme başkanı, Fırat Sarı’nın avukatını dışarı alınmasına karar verdi ve salonda tartışma yaşandı.

Fırat Sarı’nın yeni avukatı başkan tarafından dışarı alınmak istendi ve salonda güvenlik güçleri ile avukat arasında arbede yaşandı. Bu tartışma arasından Fırat Sarı’nın avukatı kolluk kuvveti eşliğinde dışarı çıkarıldı.

“Sağlık Bakanı yalan söylüyor”

İlker Gönen’in avukatı Aydın Mantar da savunma yaptı. Mantar, Fırat Sarı’nın avukatı olmadığını söyleyerek CMK’ya aykırı hareket edildiğini söyledi. Mantar kendi sanığı için yaptığı savunmada taleplerinin kabul edilmediğini söyledi:

“Bizim delilleri kim toplayacak? Hiçbir evrakı dosyaya sokamıyorum. Bağıra çağıra bu insanları yargılatacağım. Biz neye hizmet ediyoruz? Bu dosyada bir otopsi var, diğerlerine gerek duyulmamış. Sağlık Bakanı yalan söylüyor. ‘Sık sık soruşturma sürerken denetim gönderdim’ diyor, yalan söylüyor. Bebek öldükten sonra denetim yapılıyor.”

Sanıklardan Murat Mantuş’un avukatı Burak Mengü de “Reddi talep edilen üye müzakereye katılamaz. Ama usule uygun karar verilmiyor” dedi.

Ali Aksu SGK’ya ödeme yaptı

İlk duruşmada hakkında çıkarılan tutuklama kararı sonrası firar eden ve henüz yakalanamayan sanıklardan Birinci Hastanesi sahibi Ali Aksu’nun avukatı da savunma yaptı.

Soruşturma aşamasında müvekkil hakkında bir tutuklama kararı verilmediğini, dosyada herhangi bir değişiklik olmamasına karşın Aksu hakkında tutuklamayla birlikte yakalama kararı çıkarıldığını söyleyen avukat şöyle dedi:

“Müvekkilim tüm sağlık sorunlarına rağmen duruşmada ifade vermiştir. Bu tutuklama kararını anlamış değiliz. Müvekkilim büyük bir iş adamıdır. Zaten bu olaylar sonrasında ‘lanet olsun bu işe. Nedir benim bu olaylardan çektiğim’ dedi. Zira sadece kamu zararı değil, hastanenin kamudan aldığı tüm para müvekkil tarafından iade edildi. Müvekkilim bu aşamada SGK’ya 15 milyon TL ödeme yapmıştır. Tutuklama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Mahkeme ikinci ara kararına açıklandı

Yenidoğan Çetesi davasında mahkeme ara kararını açıkladı. Dosya, reddi hakim yönünden incelenmek üzere Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.

Mahkeme heyeti tarafından 26 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 18 Şubat 2025’e ertelendi.

İddianameden

1.399 sayfalık iddianamede, sanıkların 112 acil serviste çalışanlarla hareket ederek, bazı bebekleri anlaştıkları özel hastanelere sevk ettikleri, bu süreçte bebeklerin ölümüne neden oldukları ve haksız kazanç elde etikleri iddia edildi. Yenidoğan Çetesi’ davasına ilişkin ilk duruşmada, sanıklar başta olmak üzere sanık avukatları ve müşteki ailelerin ifadeleri alındı. Mahkeme başkanı, üye hakimler, duruşma savcısı ve avukatlar sanıklara çapraz sorgu yaptı. Çeteye ilişkin yargılama sürerken Fırat Sarı’nın mal varlıklarına mahkeme tarafından tedbir konuldu. Sarı ve ortağı Dr. İlker Gönen’e ait Medicence şirketine bağlı kişilerin de mal varlıklarına tedbir konularak, kapatılan hastanelere ise kayyım görevlendirildi.

İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10 kez, “resmi belgede sahtecilik” suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6’şar aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanık Gıyasettin Mert Özdemir’in ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.