Dünya liderleri, COP olarak da bilinen yıllık Birleşmiş Milletler iklim değişikliği zirvesinin 28’incisi için Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde bir araya gelmeye hazırlanıyor.
COP28, 30 Kasım’da başlayacak ve 13 gün sürecek. Ülkeler neredeyse sekiz yıl önce COP21’de imzalanan ve karbon emisyonlarının sınırlandırılması konusunda bir dönüm noktası olan Paris İklim Anlaşması’na yönelik ilerlemelerinin ilk kez gözden geçirilmesiyle karşı karşıya kalacak.
BAE, dünyanın en büyük fosil yakıt üreticilerinden biri olarak ev sahipliği yapıyor. Bu da yanında bazı tartışmaları getiriyor.
COP, 1992 yılında kurulan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) birincil karar alma organı.
UNFCCC’yi imzalayan veya taraf olan 197 ülkenin temsilcileri katılım sağlayacak.
COP28 30 Kasım’da başlayacak ve yaklaşık iki hafta sürecek, her gün için kesin program ise bir gece önce yayınlanacak. Konferans için ön oturumlar 24 Kasım’da başladı.
Konferans, Dubai’deki Expo City’de gerçekleştirilecek.
COP28 neden önemli?
COP28, tüm zamanların en sıcak yıllarından biri olarak görülen 2023’te toplanmasıyla ayrı bir öneme sahip.
Zirve; ülkelerin finans, teknoloji ve kapasite geliştirme gibi yollarla daha iyi hedefler ve önlemler geliştirerek iklim değişikliğini kontrol altına almaları için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Konferans, bir BM raporunun atmosferdeki sera gazlarının 2022 yılında rekor seviyeye ulaştığını açıklamasından haftalar sonra düzenleniyor. Rapora göre, 2030 yılına kadar küresel karbon emisyonlarının 2019 seviyelerine kıyasla sadece yüzde 2 oranında azalacak. Küresel ısınmayı Sanayi Devrimi öncesi seviyeye göre 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için gereken oran ise yüzde 43.
1,5 santigrat derece hedefi 2015 Paris Anlaşması ile bağlayıcı hale gelmiş olsa da, ilk kez COP16’da kabul edilmişti.
COP28’in gündemi
Her yıl düzenlenen COP’un temel amaçlarından biri UNFCCC şartlarının, Paris İklim Anlaşması’nın ve 1997 yılında sanayileşmiş ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmaları için kabul edilen bağlayıcı bir anlaşma olan Kyoto Protokolü’nün uygulanmasını gözden geçirmek ve düzenlemek.
Bu yıl üye devletler, 2025’te sona erecek olan bir sonraki iklim eylem planlarını düzenlemek için ülkelerin Paris Anlaşması’na yönelik ilerlemelerini analiz eden bir puan kartı olan ilk Küresel Durum Değerlendirmesi (GST) ile karşı karşıya kalacak.
Birleşik Arap Emirlikleri tercihi tartışılıyor
Birçok çevreci, COP28 başkanlığından rahatsız.
Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin CEO’su Sultan El Cabir zirvenin başkanlığını yapacak. Tartışmayı yaratan da tam olarak bu çünkü El Cabir’in yönettiği şirket, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri. Çevreciler, burada bir çıkar çatışması olduğunu söylüyor.
Mayıs ayında El Cabir, fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmak yerine fosil yakıt emisyonlarını aşamalı olarak ortadan kaldırmayı önerdiği için eleştirilere maruz kaldı.
Eylül ayında aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu 200’den fazla sivil toplum kuruluşu, BAE hükümetine COP28 öncesinde bazı talepleri yerine getirmesi için açık bir mektup yazdı. Mektupta, işgücü reformları yapılması ve petrol ve gaz üretimini artırma planlarından vazgeçilmesi çağrısının yanı sıra BAE’nin COP28 katılımcılarını gözetlemekten kaçınması talep edildi.
BAE de bu mektuba karşılık, çevre aktivistlerinin zirve sırasında protesto eylemleri için “Barışçıl bir şekilde toplanmalarına” izin vereceğini söyledi.
Erdoğan gidecek, Biden katılmıyor
COP28’e 140’tan fazla devlet başkanı ve hükümet lideriyle birlikte en az 70 binden fazla katılımcının iştirak etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvede yer alacak.
ABD Başkanı Joe Biden, zirvede yer almayacak kritik isimlerin başında geliyor. Papa Francis de hastalandığı için katılamayacak. Açılış töreninde konuşma da yapacak olan isimse, Birleşik Krallık Kralı Üçüncü Charles.
ABD’yi temsilen John Kerry, Dubai’de olacak.
Vladimir Putin de geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu zirvede de yer almayacak. Rusya’yı , Putin’in iklim danışmanı Ruslan Edelgeriyev temsil edecek.