Avrupa Birliği’ne bağlı bir şekilde çalışmalarını yürüten Copernicus programı, dünya için korkutucu bir gerçekliği ortaya koydu. Bilim insanları geçtiğimiz ayın, küresel olarak kayıtlara geçen en sıcak Ekim ayı olduğununu tespit etti. Ayrıca, 2023’ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğu da belirtildi.
Ekim 2023’te kaydedilen sıcaklıklar, 19. yüzyılın sonlarında kaydedilen ortalama Ekim aylarındaki sıcaklığın 1,7 santigrat derece üzerinde.
Ancak bu sıcaklık artışı sadece geride kalan Ekim ayına mahsus değil. 2023’ün tamamı, geride bıraktığımız tüm yıllardan sıcaktı.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, “2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını ve şu anda sanayileşme öncesi ortalamanın 1,43 santigrat derece üzerinde olduğunu neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz. Cop28’e girerken iddialı iklim eylemleri için aciliyet duygusu hiç bu kadar yüksek olmamıştı” dedi.
Fosil yakıt kullanımı ve doğaya verilen zararlarla, yaklaşık son 150 yılda Dünya’nın sıcaklığı git gide arttı.
Imperial College London’da iklim bilimci olan Friederike Otto, “Rekor sıcaklıklarda bir yıl geçiriyor olmamız, rekor düzeyde acı anlamına geliyor. Bu yıl içinde, bu aşırı sıcaklıkların çok daha kötü hale getirdiği aşırı sıcak dalgaları ve kuraklıklar binlerce insanın ölümüne, insanların geçim kaynaklarını kaybetmesine, yerlerinden edilmesine neden oldu. Anlaşmalardaki hedeflere uymamak insan haklarını büyük ölçüde ihlal etmektir” dedi.
2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’nda dünya liderleri, yüzyılın sonuna kadar gezegenin 1,5 santigrat derece daha ısınmasını durdurmaya çalışma garantisi vermişti. Ancak mevcut politikalar gezegenin yaklaşık 2,4 santigrat derece daha ısınmasına neden olacak.
El Niño etkisi
Reading Üniversitesi’nde meteoroloji araştırma bilimcisi olan Akshay Deoras, El Niño olayının etkisine de dikkat çekiyor.
“Ekim 2023, sıcaklık rekorlarının nasıl büyük bir farkla kırıldığını gösteren bir başka talihsiz örnek. Artan sera gazı emisyonlarına bağlı küresel ısınma ve tropikal Pasifik Okyanusu’ndaki El Niño gezegeni sert bir şekilde vuruyor.”
Copernicus, El Niño iklim olayı etkisinin gelişmeye devam ettiğini ancak şu ana kadarki sıcaklık anomalilerinin 1997 ve 2015’teki önceki güçlü olaylar sırasında ulaşılanlardan daha düşük olduğunu söyledi.
Deoras, “Haziran 2023’ten bu yana küresel sıcaklığın, El Niño’nun çok daha güçlü olduğu 2015’in ikinci yarısından çok daha sıcak olduğunu görmek korkutucu. Gezegenimiz meteorolojik tarihinde talihsiz dönüm noktalarından geçmeye devam ediyor ve önümüzdeki aylarda yeni rekorlar görmek şaşırtıcı olmayacak” dedi.
Copernicus, Ocak ve Ekim 2023 arasındaki ortalama küresel sıcaklığın kayıtlardaki en yüksek sıcaklık olduğunu tespit etti. En sıcak yıl rekorunu elinde bulunduran 2016’nın 10 aylık ortalamasını 0,1 santigrat derece geçti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
El Niño nedir?
El Niño, iklimde en büyük değişimi yaratan hava olayı. Üç aşaması var: Sıcak, soğuk ve etkisiz. Sıcak aşama, her 2 ila 7 yıl arasında bir meydana gelir. Bu evrede Güney Amerika sahillerinde yüzey suyu ısınır, okyanusa yayılır ve atmosfere büyük miktarda ısı kalır.
En sıcak yıllarda, El Niño etkisi olabiliyor.
Kaynak: Guardian