Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Özel, Meral Akşener’i ziyaret edecek | İşbirliği kapıları yeniden aralanır mı?

Özgür Özel, Meral Akşener’i yarın (30 Kasım) saat: 10.30’da İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret edecek. Özel randevuyu “nezaket ziyareti” olarak talep etti, herhangi bir gündem belirtilmedi. Basına yansıtıldığı kadarıyla iki genel başkan ilk kez bir araya gelecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret edecek. İki genel başkan 30 Kasım Perşembe (yarın) saat 10.30’da İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya gelecek. 

İYİ Parti’den edinilen bilgiye göre görüşmeyi Özgür Özel talep etti. “Nezaket ziyareti” olarak iletilen görüşme talebinde herhangi bir gündem belirtilmedi. Yerel seçimlerin gündeme gelmesi beklenen görüşmenin ardından, Akşener’in kapattığı işbirliği kapılarının yeniden açılıp açılmayacağı merak ediliyor. 

Basına yansıyan ilk görüşme 

Basına yansıtıldığı kadarıyla, Özgür Özel genel başkan seçildikten sonra iki genel başkan ilk kez yüz yüze görüşecek. 

CHP’nin 4-5 Kasım’da gerçekleştirilen kurultayının ardından, yeni genel başkan sıklıkla işbirliği mesajları verdi ancak eski ittifak ortağı İYİ Parti’den olumlu karşılık göremedi. Partilerin kurultaylarının ardından genel başkanların birbirine nezaket ve tebrik ziyaretleri yapması alışılagelse de, Akşener Özel’i yalnızca telefonla arayarak tebrik etti, İYİ Parti’li kaynaklar, Akşener’in bir ziyaret yapmayacağını sıklıkla dile getirdi. Bilindiği kadarıyla iki genel başkan yüz yüze görüşmedi.

Özel acele etmedi

İYİ Parti kanadında “beklenti içinde olunmadığının” altı çizilse de, kurultayda değişim yaşanır ve Özel kazanırsa, kendilerine işbirliği teklifiyle gelecekleri düşünülüyordu. Özel genel başkan seçilmesinin ardından bu görüşme için acele etmedi. 

27 Kasım’da toplanan CHP Parti Meclisi’nde yerel seçimlerde işbirliği konusunun gündeme gelmesi üzerine Özel’in, Bazı partilerle görüşmemiz olacaktır. Sorunlarını aştıklarında onlarla görüşmeye hazırız dediği öğrenildi.

Akşener’i İmamoğlu aradı, Yavaş ziyaret etti

Özel’in randevu talebinden önce, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Akşener’le görüşme adımları atmıştı. Gazeteci İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, İmamoğlu 20 Kasım Pazartesi günü Akşener’i aramıştı ve 10 dakikalık telefon konuşması “olumlu havada”  geçmişti.

“İstanbul ittifakı” kurmakta ısrarlı olan İmamoğlu görüşmeye dair, “Biz neticede beş yıl önce Millet İttifakı’nın belediye başkanı adayı olarak yola çıkmış ve seçimi kazanmıştık. Bu dönem bitene kadar da biz o ittifakı temsil eden belediye başkanıyız. İletişime açık olduğumuzu kendileri de ifade etti” diye konuşmuştu. 

Yavaş ise Akşener’i 23 Kasım Perşembe günü İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etmişti. Nezaket ziyareti olduğunu vurgulayan Yavaş, Akşener’le görüşmesinin ardından şunları söylemişti:

Sayın Genel Başkanımızın, İYİ Parti Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’e selamlarını getirdim. Selam ve sevgilerini ilettim kendisine. Bundan sonrasında bir gelişme olur mu olmaz mı, onu bilmiyorum. İçerik olarak ben bir şey iletme durumunda zaten değildim çünkü iki partinin yetkili kurulları var. Daha sonrasını herhalde, parti kurulları gerek görürlerse açıklama yaparlar.

Özel “Görüşmeye hazırız” derken, Akşener kapıları kapattı

Akşener “81 ilde aday çıkaracağız” derken, pek çok kez kapıları işbirliğine kapadı. Özel’in genel başkan seçilmesinin ardından Akşener, yaptığı ilk grup toplantısında CHP kurultayı boyunca kendilerine hakaret edildiğini söyledi. Akşener, “Biz çiçeği burnunda değişim şampiyonlarının daha bugün kurabildikleri cümleleri, bundan tam sekiz ay önce kendilerine kurmuştuk. O gün bize duvar örenlerin bugün anlattıkları bizi ilgilendirmez” diye konuşmuştu.

Özel ise, İYİ Parti ile görüşme yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorulara 17 Kasım’da “Akşener Türkiye’yi düşünen bir devlet insanıdır. Bu tutumunun sürmekte olduğunu görüyorum, biz görüşmeye her zaman hazırız” yanıtını vermişti. CHP’li kurmaylar ise, “kapı açık” siyasetinin izlendiğini vurgulamıştı.

İYİ Parti seçime “hür ve müstakil” girme vurgusuna devam ediyor

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, 14 Mayıs seçimlerinden sonra 24 Haziran’da yerel seçimler için Bundan sonra size hayatta başarılar diyerek ittifakla aralarına mesafe koymuştu. 26 Ağustos’ta Akşener, bütün partilerin seçimlere ayrı ayrı girmesi için çağrı yapmıştı. Akşener’in “İstanbul ve Ankara dahil her yerde aday çıkaracağız” açıklamasının ardından,  İYİ Parti Genel İdare Kurulu, 13 Eylül’de toplanarak bütün seçim bölgelerinde kendi adaylarını belirleme kararı aldı. 

Bu kararın ardından İYİ Parti, işbirliği tartışmalarını bitirmek için adaylarını hızla açıklamaya başladı ve bugüne kadar üç büyükşehir, dört il olmak üzere ilçe ve beldelerle 71 yer için belediye başkan adayları açıkladı.

Son olarak İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Ankara ve İstanbul için bir geri dönüş olup olmayacağı sorusuna “Genel İdare Kurulumuzun almış olduğu bir karar var. Siyasi partiler yetkili organları eliyle, onların aldığı kararların hayata geçirilmesiyle idare edilir” yanıtını vermişti.

Yavaş ve İmamoğlu, Kılıçdaroğlu için de arabuluculuk yapmıştı

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde çıkan kriz, İmamoğlu ve Yavaş ile çözülmüştü. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz eden Akşener, 3 Mart 2023’te İmamoğlu ya da Yavaş’a cumhurbaşkanı adayı olma çağrısı yaparak Altılı Masa’dan kalkmıştı. İki belediye başkanı da Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediklerine yönelik açıklamalarla cevap vermişti.

İki gün boyunca süren görüşme trafiğinin ardından, 6 Mart’ta İmamoğlu ve Yavaş İYİ Parti Genel Merkezi’ne gelerek Akşener’le görüştü ve ardından Akşener, Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. İki belediye başkanının arabuluculuğu ve cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları formülüyle Akşener Masa’ya döndü ve aynı gün Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.