Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bursa’da Alevilere nefret söyleminde bulunan öğretmene hapis cezası

Bursa Hürriyet Anadolu Lisesi’nde Aleviler hakkında nefret söyleminde bulunan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni M.C.’ye altı ay 20 gün hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Bursa Muhalif’in haberine göre Bursa-Osmangazi’deki Hürriyet Anadolu Lisesi’nde öğrencilere yönelik olarak Aleviler hakkında nefret söyleminde bulunan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni M.C.’nin “halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçlamasıyla yargılandığı davada karar çıktı. Bursa 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün (30 Kasım) yapılan karar duruşmasında sanığa altı ay 20 gün hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Kemal Özgür Yetkin, Bursa Barosu Başkan Yardımcısı avukat Aslı Evke Yetkin, İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı avukat Eser Cem Kara’nın takip ettiği duruşmayı Pir Sultan Abdal Esenevler Cemevi Dernek Başkanı Murat Çalışkan, Mudanya Cemevi Dernek Başkanı Saniye Akaltun, Ataevler Cemevi Başkanı İsmail Kılıç, Teleferik Cemevi Dernek Başkanı Daimi Arı, Evrensel Sevgi Derneği Başkanı Seyfi Çakmaklı, eski Ataevler Cemevi Başkanı Nesimi Üçlertoprağı ve siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci izledi.

Mahkeme, suçu sabit görülen ve kastının yoğunluğu dikkate alınarak sanığa önce alt sınırdan uzaklaşarak sekiz ay hapis cezası verdi, ardından cezada 1/6 oranında indirim yapıldı ve altı ay 20 gün hapis cezasına hükmedildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi

Yetkin, Aleviler hakkındaki “zehirli” düşüncelerini sınıfta dillendiren bir kişinin öğretmenlik yapmasının kabul edilemez olduğunu söyledi, “Sanığın sözleri, birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal birliğe zarar veren niteliktedir. Disiplin soruşturmasında sadece bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen ve başka bir okula atanarak görevden el çektirilmeyip, halen öğretmenlik yapmasına izin verilen sanıkla ilgili gerekeni yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri hakkında da ayrıca yasal girişimde bulunacağız. Bursa Barosu olarak nefret suçlarının cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.