Birleşmiş Milletler, COP28 müzakere metni için ortaya çıkan üç taslağı açıkladı. Radikal kararların da yer aldığı taslak metinler, ekonomisi fosil yakıtlara bağlı ülkeler tarafından sık sık müdahaleye uğruyor.
Petrol, gaz ve kömürün gelecekteki durumu, Dubai’de toplanan COP28 iklim zirvesinin kilit konusu.
Müzakere metninin ikinci versiyonu masaya üç seçenek koydu.
Seçeneklerden ilki, “Fosil yakıtların düzenli ve adil bir şekilde kullanımdan kaldırılmasını” öneriyor. Bu en radikal seçenek. En radikal seçenek olmasıyla birlikte, belki de gezegenin geleceği için en doğrusu.
- İklim Zirvesi’nde Temiz Enerji kapasitesini 3 kat artırma kararı | 118 imzacı ülke arasında Türkiye yok
İkincisi, “Emisyonları yakalama ve depolama araçlarından yoksun projelerin aşamalı olarak durdurulması için daha hızlı çaba gösterilmesi ve 2050 yılına kadar küresel enerji üretiminde karbon nötrlüğüne ulaşmak için fosil yakıt kullanımının hızla azaltılması” çağrısında bulunuyor.
Üçüncü seçenek ise petrol devi Suudi Arabistan ve Çin tarafından destekleniyor ve en dikkat çekici yanı, 24 sayfalık taslakta “Hiçç karar olmaması”. Taslağın bir önceki versiyonunda “Aşamalı azaltım ya da daha zayıf bir aşamalı azaltım” seçeneklerinden bahsediliyordu.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Pazartesi günü Bloomberg’e verdiği demeçte aşamalı azaltma çağrılarını “Kesinlikle reddettiğini” söyledi. Şimdi taslaktan, bu maddelerin çıkarıldığı görülüyor.
İklim Eylem Ağı’ndan Harjeet Singh, metinde fosil yakıtlara ilişkin kullanılan ucu açık dilin “Sıradaki yoğun müzakerelere zemin hazırladığını” söyledi.
Taslak, önümüzdeki günlerde yapılacak müzakerelerin temelini oluşturacak. COP28’in nihai metnin 12 Aralık’a kadar ortaya çıkması bekleniyor.
Kaynak: AFP
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.