Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YÖK, 48 adalet meslek yüksekokulunu kapattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Genel Kurul kararı kapsamında 42’si Türkiye’de altısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) olmak üzere toplam 48 adalet meslek yüksekokulunu kapattı. Üniversiteler bünyesindeki “adalet” ve “hukuk büro yönetimi ve sekreterliği” önlisans programları dönüştürülerek “mahkeme büro hizmetleri” programı açılabilmesine karar verildi. Adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokulları adı altında yine aynı üniversitelerde yönetimlerin teklifi ile devam edebilecek, yeni açılan önlisans programlarından uygun lisans programlarına dikey geçiş yapılabilecek.

23 Kasım’da imzalanan YÖK Genel Kurul kararları ile önemli bir uygulamaya gidildi. YÖK’ün resmi yazısında, Adalet Bakanlığı’nın ihtiyaç planlamaları ile adalet sistemindeki personel ihtiyacı gerekçeler arasında yer aldı. Buna göre 42’si Türkiye’de altısı KKTC’de toplam 48 meslek yüksekokulu kapatıldı.

Kanunla kurulduğu için kapatılamayan İstanbul, Ankara ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki adalet meslek yüksekokulları hariç diğer meslek yüksekokullarının kapatılmasına karar verildiği bilgisinin yer aldığı yazıya göre, hukuk ayrıntılı alanında bulunan adalet önlisans programı ile büro hizmetleri ve sekreterlik ayrıntılı alanındaki hukuk büro yönetimi ve sekreterliği önlisans programı mevcut öğrencilerin statüleri ve öğrencilik hakları korunarak kapatıldı.

Kapatılan okullar şöyle:

Büro hizmetleri ve sekreterlik ayrıntılı alanı altında “Mahkeme Büro Hizmetleri Programı” açılabilecek. Bu değişiklik nedeniyle meslek yüksekokulları bünyesinde mahkeme büro hizmetleri programının açılması kararı yükseköğretim kurumlarına bırakılacak. Yeni programın üniversiteler tarafından talep edilmesi ve YÖK Kurulu tarafından açılması durumunda kapatılan adalet ile hukuk büro yönetimi ve sekreterliği programlarındaki öğretim elemanları yeni açılan bu programa aktarılabilecek. Ancak açık ve uzaktan eğitim fakültesi bu kapsam dışında kalacak.

Program açılmayanlarda ise öğretim elemanlarının alanlarına göre ilgili programlara üniversiteleri tarafından aktarma yapılabilecek. 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında açılan ve öğretim elemanı şartlarını sağlayan programlara öğrenci alımı olabilecek. Halen öğrenci alımı yapılmamış adalet ile hukuk büro yönetimi ve sekreterliği programları kapatılacak, kadroda öğretim elemanı bulunması durumunda da gerekli işlemler yürütülecek. KKTC yükseköğretim kurumları bünyesinde YKS kılavuzunda yer alan bu adalet programları 2024 YKS kılavuzundan çıkarılacak.

YÖK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kapatılmasına karar verilen adalet ile hukuk büro yönetimi ve sekreterliği programlarına gelecek yıl öğrenci alınmayacak. Kanunla kurulduğu için kapatılamayan İstanbul, Ankara ve Dokuz Eylül üniversitelerindeki meslek yüksekokulları bünyesine de öğrenci kabul edilmeyecek.

YÖK’ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Yükseköğretim kurumları bünyesindeki ‘adalet’ ve ‘hukuk büro yönetimi ve sekreterliği’ önlisans programları dönüştürülerek ‘mahkeme büro hizmetleri’ programı açılabilmesine karar verildi. Adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokulları adı altında yine aynı üniversitelerde üniversite yönetimlerinin teklifi ile devam edebilecek. Dönüştürülen ‘adalet’ ve ‘hukuk büro yönetimi ve sekreterliği’ önlisans programlarında kayıtlı öğrencilerin statülerinde ve öğrencilik haklarında herhangi bir değişiklik söz konusu olmayıp hakları koruma altındadır. Diğer programlarda olduğu gibi yeni açılan önlisans programlarında da uygun lisans programlarına dikey geçiş yapılabilecek.”

Yeni açılacak programdan geçiş hakkı verilmezse hukuk yolu kapanır

Eğitim uzmanı Salim Ünsal uygulamayla ilgili verdiği bilgide, bu bölüme yönelik isim değişikliğine gidildiğini söyledi, “Hukuk programına sadece adalet programından dikey geçiş yapılıyordu. Yeni açılacak mahkeme büro hizmetleri programına hukuk dikey geçişi tanımlanmazsa, işletme, kamu yönetimi ve siyaset bilimi programlarına geçiş hakkı tanınırsa dört yıllık hukuk eğitime geçiş yolu kapanmış olur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.