Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akbelen Ormanı’ndaki nöbet sürüyor: “Burada doğduk, burada büyüdük, yine burada öleceğiz”

Muğla-Milas’ta, Limak Holding ve IC Holding’in ortak iştiraki YK Enerji’nin Akbelen Ormanı’nda yaptığı maden çalışmaları ve İkizköylüler’in nöbeti sürüyor. İkizköylüler’in çağrısıyla 9 Aralık’ta Akbelen Ormanı’nda pek çok siyasi, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi bir araya geldi.

Muğla-Milas’ta, Limak Holding ve IC Holding’in ortak iştiraki YK Enerji’nin Akbelen Ormanı’nda yaptığı maden çalışmaları ve İkizköylüler’in nöbeti sürüyor. 9 Aralık’ta Akbelen Ormanı’ndaki buluşmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç ve milletvekilleri İbrahim Akın ve Burcugül Çubuk da katıldı.

Tülay Hatimoğulları Oruç, Meclis’te Akbelen’i görüşmek için çağrıda bulunduklarını söyledi ve “Oradaki toplantı gerçekleşti. Ama direniş kendini öyle bir örgütler ki, o gün bunun bir örneğini de o gün parlamentonun bahçesinde gördük. Çünkü Akbelen’in sesini Hatay’daki depremzedeler duymuştu. Dikmece köylülerinin direnişinin ruhu o parlamentonun bahçesinde aslında çok önce birleşmiş olan mücadele ruhu fiziken de yan yana geldi. Dikmece köylüleri siz değerli halkımız gibi ağacına sahip çıkmak için mücadele veriyordu. O gün bu iki sorunu konuştuk. Türkiye ve bütün dünya Akbelen’i konuşuyordu o gün” dedi.

“Bu toprakları terk etmeyeceğiz”

İkizköy Çevre Komitesi’den Nejla Işık, dört sene boyunca ormanı koruduklarını belirtti ve “Biz bu toprakları terk etmeyeceğiz. Burada doğduk, burada büyüdük, yine burada öleceğiz. Bizim önümüze barikat kuracaklarına Akbelen’de çalışan kepçelere, kamyonlara, patlayan dinamitlere barikat kursunlar” diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Akbelen’deki toplantıya katıldı. Aras, termik santrallerin tükettiği suya değindi ve “Sularımızı ücretsiz bir şekilde soğutma suyu olarak kullanılmak üzere tahsis etmişler. Bu termikleri kapatın, zeytinleri, yaşamı, insanı koruyalım. Yağını çıkarana kadar toprağı sömürmek istiyorlar. Suyumuz, geleceğimiz bunlara feda edilemez” dedi.

“Türkiye’nin kömüre dayalı elektrik enerjisi üretimini azaltmalıyız”

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu da alanda konuştu.

Kartaloğlu konuşmasında “Akbelen Gerçeği: Başka Bir Enerji Mümkün mü?” isimli raporu anlattı. Kartaloğlu, “Türkiye’nin kömüre dayalı elektrik enerjisi üretimini kademeli olarak azaltma planını acilen uygulamaya koymalıyız. Tartışmalara konu olan Yatağan ve Kemerköy termik santrallerinin bulunduğu bölgede, doğa ve insan tahribatını minimumda tutacak bir eylem planı oluşturmalı, ülkemizin cennet köşelerini koruma altına almalıyız” dedi.

Kartaloğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’yi sürdürülebilir enerji ve çevre politikalarında öncü bir konuma getirmeliyiz. Bu adımlar, ülkemizin sıfır emisyon hedefine ulaşma yolundaki taahhütlerini güçlendirecek ve küresel çapta bir liderlik rolü üstlenmemize olanak sağlayacaktır. Sürdürülebilir bir geleceğe yönelik adımlar atmanın tam zamanı! Söylenecek son bir sözümüz daha var: Doğamıza sahip çık, geleceğimize ışık tut.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.