Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Adal-et pazarına hoş geldiniz… Kınıyorum, kınıyor, kını..

2022/2023 sezonu Süper Lig 5. hafta maçında Beşiktaş’ın Ankaragücü’ne konuk olduğu müsabaka, 3-2 siyah-beyazlıların üstünlüğü ile sona ererken birden sahaya giren taraftar Cenk Tosun’un futbol hayatını bitirecek şekilde saldırdı. Tam o esnada arkadaşını koruma içgüdüsü ile sporsevmez taraftara müdahale eden Josef de Souza’nın, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından cezasında en ufak bir indirim yapılmadı. 

Brezilyalı yıldız futbolcu bu olayın ardından şu açıklamayı yaptı: “Bir oyuncuyu öldürdükleri gün veya en sevdiği şeyi yapmasını engelleyerek sakat bıraktıkları gün, ya da bir hakeme saldırdıkları gün beni hatırlayacaksınız.” Josef bu açıklamasının ardından Çin Ligi’ne transfer oldu.

Şimdi göreceksiniz kınama mesajlarını. Kınayan, kınayana herkes kınayacaktır. Peki gözaltı ve cezalar görecek miyiz?

Mesela 2017 yılındaki Süper Kupa finalinde, Beşiktaş’ın 77. dakikada Cenk Tosun ile Konyaspor karşısında bulduğu beraberlik golünden sonra tribünlerden sahaya atlayanlar oldu. Bu sırada tribünden sahaya bıçak (‘kelebek’ tabir edilen açılır kapanır keskin ustura) fırlatıldı. Sporsevmez taraftarlar ne ceza aldı?

2010’da Diyarbakırspor – Bursaspor maçında hakem Mustafa Kamil Abitoğluna ilk dakikadan itibaren taş atıldı. Yardımcı hakeme Kemal Yılmaz’a isabet eden taşların ardından Abitoğlu, soyunma odasına gitti. Ardından Bursaspor kafilesi stadı polis eşliğinde terk etti. Maç tatil edildi. Bu taşları atanlar ne ceza aldı?

Yine 2010’da İstanbul BŞB – Diyarbakırspor maçında 87. dakikada Herve Tum’un attığı golden 60 kişilik Diyarbakırspor taraftar grubu sahaya daldı. Özel güvenlik güçleri Diyarbakırsporlu taraftarı durdurmakta güçlük çekerken, tribünün yan tarafında bekleyen çevik kuvvet ekipleri de hemen tribünün önüne gelerek, taraftarları engellemeye çalıştı. Bazı taraftarlar reklam panolarını da geçerek sahaya kadar girerken, Diyarbakırsporlu bazı futbolcular da taraftarları engellemeye çalıştı. Bu sırada hakemler, İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu futbolcular ve bazı Diyarbakırsporlu futbolcular koşarak soyunma odasına gitti. Hakem Hüseyin Göçek, karşılaşmayı tatil ettiğini açıkladı. Sahaya dalan taraftarlar ne ceza aldı bilen var mı?

13 Eylül 2010 Samsun 19 Mayıs Stadı’ndaki Samsunspor-Mersin İdman Yurdu mücadelenin 41’inci dakikasında VİP tribününden sahaya atlayan Murat Yeşilova, saha kenarındaki Mersin İdman Yurdu Teknik Direktörü olan kardeşi Yüksel Yeşilova’ya bıçakla saldırdı. Kalça ve karnından 6 bıçak darbesi alan Yüksel Yeşilova, hastanede tedavi altına alındı. Ağabey Murat Yeşilova, “tecavüz iddiası” ile kardeşini sahanın ortasında infaz etmeye çalışmıştı.

2013’te Fenerbahçe forması giyerek arkadaşlarıyla yürüyen 20 yaşındaki Burak Yıldırım, Edirnekapı’daki Şehitlik metrobüs durağı çıkışında, kimliği tespit edilemeyen kişilerin saldırısı sonucu bıçaklandı. Suçlular ceza aldı mı? 

2013 yılında Kasımpaşa’nın Beşiktaş’ı ağırladığı maçın 79. dakikasında sahaya giren taraftar siyah-beyazlı futbolcu Manuel Fernandes’e tekme attı. Beşiktaşlı Ramon Motta da taraftara tekme attı. Güvenlik güçleri sahaya girerek, taraftarı etkisiz hale getirdi ve saha dışına çıkardı. İşin komiği Ramon Motta da arkadaşını koruduğu için kırmızı kartla cezalandırıldı. İşin daha da komiği Motta’nın daha kırmızı kart cezası bitmeden, tekme atan Mustafa Özel olaydan bir hafta sonra gurur nişanesi olarak Beşiktaş’ın basketbol maçından atkı açtığı fotoğrafı sosyal medya hesabından yayınladı. 

2014’teki Galatasaray’ın Çaykur Rizespor’a konuk olduğu maçta da olayları hatırlayalım. Mücadelenin son dakikalarında sarı-kırmızılıların forveti Burak Yılmaz, tribünden atılan bir cisim nedeniyle yerde kaldı. Gelen cisim nedeniyle yaralanan golcü futbolcu Burak Yılmaz doktorların müdahalesi ardından oyuna geri döndü. Çakı atanlar ne ceza aldı?

4 Nisan 2015’te Türk futbolunun en karanlık gecelerinden biri yaşandı. 2014-2015 sezonunun 26. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Çaykur Rizespor’u 5-1 mağlup etti. Karşılaşma sonrası Trabzon Havalaanı’na dönmek için karayolu ile yola çıkan sarı-lacivertli kafileyi taşıyan otobüs, Trabzon’un Sürmene ilçesi yakınlarında saldırıya uğradı. Otobüs camı paramparça olurken, şoför ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Öyle ki Fenerbahçeli futbolcuların da içinde bulunduğu otobüs denize yuvarlanma tehlikesi yaşadı. Olayların üzerinden 7 yıldan fazla zaman geçti. Halen failler bulunamadı.

2016 yılında Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda oynanan Trabzonspor – Fenerbahçe maçının 89. dakikasında sahaya atlayan taraftar hakem Volkan Bayarslan’a yumruk ve tekme attı. O zamanlar 17 yaşında olan O. M. halen stadyumdan ayrılırken “Burası Trabzon” diye bağırıyordu. O. M.’yi yargılayamadılar; dayısını şiddete teşvik etti diye mahkemeye çıkardılar. 

Dün gece (11 Aralık), Eryaman Stadyumu’nda Ankaragücü’nün Çaykur Rizespor’u ağırladığı maçın sonunda şeker hastası olduğu iddia edilen, yumruk attığı için kalp krizi geçirme tehlikesi bile geçirecek kadar narin (!) olan “balyoz” Faruk Koca, Türkiye’nin aktif en iyi hakemi Halil Umut Meler’i tekmeledi. Bu adamlar çok iyi racon bilirler ya. Tetikçileri de yerdeki hakeme tekme attı. Bu kadar olaylar oldu yedik, yuttuk. Son kez sormakta fayda suçlular ne ceza alacak?

Bu yumruk bir sürecin sonucuydu… Trabzonspor’un eski başkanı Ahmet Ağaoğlu, Alanyaspor Kulübü’nün çalışanlarına saldırdığında, Galatasaray’ın başkanvekili Erden Timur “ligi bitirtmeyiz” dediğinde, Fenerbahçe ve Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç: “Bu adamlara nefes aldırmayın. Nerede görürseniz tepki gösterin. AVM’de görseniz tepki gösterin” dediğinde, Çaykur Rizespor’un eski başkanı Hasan Kartal: “Silahım olsa hakemi vururdum” dediğinde bu süreç başlamıştı. Ankaragücü Başkanı bu şiddetin sadece son ekran yüzü oldu… Adal-et pazarına dönen Süper Lig için yolun sonu geldi. Temizlik zamanı…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.