Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

STK’lar, Türkiye’nin COP28 İklim Zirvesi kararlarına ilişkin taleplerini Fatma Varank’a iletti

Türkiye’nin iklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum ve düşünce kuruluşları, ülkenin COP28 İklim Zirvesi kararlarına ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda alması gerektiği pozisyona dair taleplerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Fatma Varank ve müzakere heyetine bir mektup aracılığıyla iletti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Fatma Varank

Uluslararası iklim yönetiminde yapıcı bir rol almasının önemini vurgulayan kuruluşlar, Türkiye’nin konferans kararı olarak fosil yakıtlardan çıkışı desteklemesini, Küresel Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Taahhüdü’nü imzalamasını talep etti.

İmzacı kurumlar arasında Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), Yeşil Düşünce Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İstanbul Politikalar Merkezi, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği ve İklim İçin 350 Derneği yer aldı.

İmamoğlu, COP28’de konuştu: “İstanbul, Avrupa’daki kıyı şehirlerinde, iklim değişikliğine karşı en savunmasız kent”

Mektupta, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) “fosil yakıtlardan çıkış” ve “fosil yakıtların tüketiminin azaltılması” ifadeleri ile “fosil yakıtlar”ın konferans gündemine doğrudan girmesi açısından önem taşıdığı vurgulandı. İmzacı kuruluşlar, iklim biliminin ortaya koyduğu bulguları, küresel ısınmanın kritik eşiği olan 1,5 derecede sınırlandırılabilmesi için fosil yakıtların 2050’ye kadar terk edilmesinin şart olduğu işaret edildi.

İklim krizi dünyayı ekonomik krize de sürüklüyor: COP28 bunu değiştirebilir mi?

Kuruluşlar, Türkiye’nin, bu doğrultuda sergileyeceği irade ve uluslararası arenada göstereceği işbirliği ile COP28’den çok önemli bir kazanım sağlayacaklarını vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.