Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti, “Müzakereye açığız” dedi | Müzakere çağrısı kime, DEM Parti’nin seçim stratejisi ne olacak?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Parti Meclisi (PM) sonuç bildirgesinde yerel seçimlerde alacağı tutumu açıkladı. Eş başkanlara ve Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) yerel seçimlerde karar alma yetkisi verildi. Bildirgede, diğer partilerle müzakereye açık olunduğu vurgulandı. Kürt Araştırmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, DEM Parti’nin “Müzakereye açığız” sözlerini değerlendirdi. 

Program Editörü: Aliye Altınışık

Kürt Araştırmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, DEM Parti’nin sözlerinin iktidara mı, muhalefete mi yönelik olduğuna ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“DEM Parti’nin ‘Müzakereye açığız’ söyleminin birinci adresinin iktidar olduğunu düşünüyorum. Kürt sorununun demokratik çözümü, kayyum meselesi gibi konular bir muhalefet partisinin çözebileceği sorunlar değil. Esasen bunlar, bir iktidar gücüyle ilişkili talepler olduğu için, öncelikli çağrının daha çok iktidar kanadına olduğunu görüyorum. İktidar, bu çağrıya olumsuz cevap verirse, müzakerenin ikinci muhatabı muhalefet olarak görünüyor.”

“DEM Parti, en fazla 10 şehirle ilgili müzakere yürütüyor”

Cumhur İttifakı, işbirliği adımlarının sonuna gelirken ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bazı adaylarını açıklamaya başlamışken DEM Parti’nin işbirliği konusunda geç kalıp kalmadığı yönündeki soruya ise Ruhavioğlu şu yanıtı verdi:

“DEM Parti, altı-yedi, maksimum 10 şehirde ne yapılacağı ile ilgili müzakere yürütüyor. Aslında DEM Parti’nin önündeki gündem, seçime komple nasıl gireceği değil. Bu 10 şehirde, büyükşehirlerde AKP’nin kazanmasına sonuç veren bir strateji mi izleyecek, CHP’nin kazanmasına sonuç veren bir strateji mi izleyecek, esas mesele bu.”

“Ne iktidar ne CHP sinyallere yanıt veriyor”

Acele etmesi gerekenlerin diğer aktörler olduğunun altını çizen Ruhavioğlu, “Bu işin hızlanması için, sinyal gönderilen iki aktörden birinin somut bir cevap vermesi lazım. İki tarafa da baktığımızda ne iktidar ne CHP, DEM Parti’nin mesajlarına ‘evet’ ya da ‘hayır’ cevabı veriyor” diye konuştu. 

Ruhavioğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Rasyonel konuşacak olursak, 10 şehirde DEM Parti’nin iddiası yok. Bu şehirlerde, DEM Parti’nin kime kaybettireceğine dair bir denge gücü var. Bu iki aktörün, bu şehirlerle ilgili kararlarını hızlı almalarına ihtiyaç var.”

İYİ Parti’den istifalar sürüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İYİ Parti Grup Başkanvekilliği görevinden istifa eden, daha sonra İYİ Partili Meclis üyeleri tarafından yeniden aynı göreve seçilen İbrahim Özkan bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, kendisiyle birlikte beş üyenin İYİ Parti’den istifa ettiğini, yollarına İBB Meclisi’nde bağımsız olarak devam edeceklerini söyledi.

Böylece İYİ Parti’nin İBB Meclisi’nde dört üyesi kaldı. Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu detayları anlattı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.