Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1998’den 2023’e, adım adım Avrupa Süper Ligi’ne giden yol

Avrupa Adalet Divanı’nın UEFA’nın kanunlara aykırı hareket ettiğini duyurmasının ardından, Avrupa Süper Ligi’nin önündeki engeller kalktı. UEFA dışında gerçekleşecek bir turnuva için geri sayım başladı. Peki buraya nasıl geldik?

1998

Avrupa’nın en büyük futbol takımları için yarı kapalı bir organizasyon yapmaya yönelik ilk ciddi girişim, spor pazarlama grubu Media Partners tarafından hazırlandı.

UEFA; turnuvaya katılan oyuncuları, ülkelerini temsil etmekten men etmekle tehdit ettiği için bu fikir hiçbir zaman hayata geçmedi.

Bu girişimden sonra UEFA, Şampiyonlar Ligi’ni genişletmeye ve 1999-2000 sezonundan itibaren dört sezon süren bir format olan ikinci bir grup aşamasına geçti.

Kupa Galipleri Kupası kaldırıldı ve UEFA Kupası’na dahil edildi.

2009

Real Madrid Başkanı Florentino Perez, “En iyilerin en iyilerle oynaması gerektiğini” söyledi ve Avrupa Süper Ligi fikrini yeniden gündeme taşıdı.

18 Nisan 2021

12 kulüp, UEFA’ya meydan okudu ve Avrupa Süper Ligi’ni duyurdu.

Bu 12 kulüp arasında Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, AC Milan ve Inter Milan vardı. Bayern Münih ve PSG bu süreçte yer almadı.

21 Nisan 2021

UEFA ve FIFA, 12 kulübü ve futbolcularını cezalandırma sözü verdi. Günler içinde neredeyse tüm kulüpler projeden çekildi.

Mayıs 2022

UEFA, söz konusu 9 kulübe ekonomik yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Hala projeden çıkmayan Real Madrid, Barcelona ve Juventus’u daha ağır cezalarla tehdit etti.

Temmuz 2022

Avrupa Süper Lig’in kurucularından Juventus çekilme kararı aldı. Başkan Andrea Agnelli, yıl sonundan önce istifa etti.

Ekim 2022

Avrupa Süper Ligi organizatörleri tavır değiştirdi. UEFA’nın Avrupa müsabakaları üzerindeki “tekeline” karşı çıkmak için A22 Sports Management adında bir şirket kuruldu.

Çeşitli liglere bölünmüş 60 ila 80 kulüpten oluşan yeni bir proje önerildi.

Aralık 2023

Avrupa Adalet Divanı, UEFA ve FIFA’nın turnuvanın kurulmasını engelleyerek AB yasalarını ihlal ettiğine hükmetti.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.