Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa futbolunu değiştirecek karar: Avrupa Adalet Divanı, UEFA’nın Avrupa Süper Ligi yasağını “yasadışı” ilan etti

Avrupa Süper Ligi projesi adım adım geri dönmeye devam ediyor. Avrupa Birliği’nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı (ECJ), UEFA’nın 3 yıl önce kurulan Avrupa Süper Ligi’ni yasaklama hakkına sahip olmadığına hükmetti.

Bu kararla birlikte, 2021’de kamuoyuna duyurulan ancak saatler içinde yok olan Avrupa Süper Ligi’nin önünde resmi bir engel kalmadı.

ECJ’nin kararı; Avrupa’da futbol müsabakalarını organize etmenin, “UEFA’nın tekelinde olmadığı” anlamına geliyor.

Divandan yapılan açıklama şöyle: “FIFA ve UEFA’nın Avrupa Süper Ligi gibi yeni kulüpler arası futbol projelerini önceden onaylarına tabi kılan ve kulüpler ile oyuncuların bu müsabakalarda oynamalarını yasaklayan kuralları hukuka aykırıdır”

FIFA ve UEFA’nın “futbol pazarındaki hakim konumlarını kötüye kullandıkları” vurgulandı.

Avrupa Süper Ligi projesinin sahibi A22 Sports şirketi, zafer ilan etti: “Rekabet etme hakkını kazandık. UEFA tekeli sona erdi. Futbol artık özgür!

Ne olmuştu?

Avrupa futbolunun 12 dev takımı, 19 Nisan 2021’de UEFA’ya adeta meydan okumuş ve Avrupa Süper Ligi’ni kurduklarını açıklamışlardı.

Bu takımlar şöyleydi: Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid

Yayınladıkları bildiride, UEFA organizasyonlarında yer almayacakları ve kendi kurdukları ligde mücadele edecekleri belirtiliyordu. Takımların amacı; UEFA organizasyonlarından yeteri kadar gelir elde edemedikleri için, kendi kuracakları ve paylarının daha yüksek olacağı bir organizasyon oluşturmaktı. Ligin ortakları da UEFA gibi bir üst kurum değil, bizzat kendileri olacaktı. Basketbolda EuroLeague’den alışık olduğumuz bir sisteme benzetilebilir.

12 kulübün meydan okuması hem UEFA’dan hem taraftarlardan tepki aldı. UEFA Başkanı Ceferin, bu takımlarda oynayan oyuncuların, FIFA turnuvalarından da men edilebileceğini duyurdu.

Taraftarlarını karşısına almak istemeyen pek çok takım, Avrupa Süper Ligi projesinden saatler içinde çekildiğini duyurdu.

Günümüz itibarıyla sadece Barcelona ve Real Madrid hala projenin içinde.

Editör: Mehmet Ali Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.