Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Süper Ligi, futbol dünyasını derinden sarstı: Karşıt güçlerin söylem savaşları devam ediyor

Avrupa’nın en güçlü kulüplerinden 12’si, futbolun seyrini değiştirebilecek bir karara imza atarak 19 Nisan tarihinde Avrupa Süper Ligi’ni kurduklarını açıkladı. UEFA ve FIFA başta olmak üzere hemen hemen her kesimden sert tepkiler alan bu karar, futbol dünyasında eşi benzerine rastlanmamış bir krize neden oldu. Karşıt güçlerin aldıkları kararları ve yaşanması beklenen muhtemel senaryoları, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

UEFA Başkanı Ceferin, sert açıklamalarda bulundu

İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur; İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus; İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid olmak üzere 12 kulüp, 19 Nisan tarihinde yayınladıkları ortak bildiri ile Avrupa Süper Ligi’ni kurduklarını açıkladı. Avrupa futbolu, yapılan bu açıklamanın ardından derin bir bilinmezliğin içine düştü. Futbol paydaşlarının önemli bir kesimi, Avrupa Süper Ligi’ne şiddetle karşı çıkarken UEFA Başkanı Aleksander Ceferin de dün akşam (19 Nisan) saatlerinde düzenlediği basın toplantısında yaşananları değerlendirdi ve kurulması planlanan ligin 12 kurucu üyesini sert bir dille uyardı. Avrupa Süper Ligi’ni saçmalık olarak nitelendiren Ceferin, ‘’Açgözlülükten başka hiçbir şey ile motive edilmeyen birkaç kulübün, kendi kendilerine hizmet teklifine karşı bir arada durduğumuzu daha fazla vurgulayamazdım’’ diye konuşarak birlik mesajı verdi. UEFA Başkanı, Avrupa Süper Lig’inde mücadele edecek takım ve futbolculara ise önemli yaptırımlarda bulunacaklarını kamuoyuna şöyle duyurdu: “Kapalı ligde oynayan oyuncular, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’nda forma giyemeyecekler. Milli takımlarına davet alamayacaklar.”

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatında 36 takım olacak

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, düzenlediği basın toplantısında UEFA Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatı hakkında da açıklamalarda bulundu. ‘’Yeni Şampiyonlar Ligi formatı, Avrupa Süper Ligi’ne katılan kulüpler olsa da olmasa da hayata geçecek’’ diye konuşan Ceferin, Şampiyonlar Ligi’nde 2024-25 sezonundan itibaren 36 takımın mücadele edeceğini duyurdu. Basın toplantısında alınan kararlardan güne damga vuranı ise Ceferin’in, Avrupa Süper Ligi’ni kuran kulüplerin, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nden bu sezon itibarıyla men edilmesinin yasal olduğunu ve bu yönde tavsiye kararı aldığını açıklaması oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan UEFA Yönetim Kurulu Üyesi ve Danimarka Futbol Federasyonu Başkanı Jesper Möller, “Real Madrid, Manchester City ve Chelsea, Şampiyonlar Ligi’nden ihraç edilmeli. Cuma günü yapılacak toplantıdan böyle bir karar çıkmasını bekliyorum” diyerek gündemi derinden sarstı. Almanya’nın Bild gazetesi ise alınması muhtemel bu kararın sonucu ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Bild’e göre Avrupa Süper Ligi’ne katılmayı reddeden Paris Saint-Germain’in henüz yarı final müsabakalarının oynanmadığı Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğu ilan edilecek veya PSG gibi düzenlenmesi planlanan turnuvayı reddeden ve Şampiyonlar Ligi’ne çeyrek finalde veda eden Bayern Münih, Borussia Dortmund ve Porto, yarı finale yükselecek.

Juventus Başkanı Andre Agnelli   

‘’Agnelli kadar ısrarla ve bu kadar çok yalan söyleyen birini görmedim’’

“Hayatımda çok şey gördüm. Ceza avukatıydım. Ancak böyle insanları hiç görmedim. Yılanların bize bu kadar yakın çalıştığını bilmiyorduk ancak öğrendik’’ diye konuşan UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Juventus Başkanı Andre Agnelli ve Manchester United Yöneticisi Ed Woodward’ı topa tuttu: ‘’Juventus Başkanı Agnelli kadar ısrarla ve bu kadar çok yalan söyleyen birini görmedim. Onunla cumartesi öğleden sonra görüştük ve bana her şeyin yalan olduğunu söyledi. Açgözlülük, tüm insani değerlerin buharlaşmasına izin veriyor. Manchester United yöneticisi Ed Woodward ise beni geçen günlerde aradı ve yeni Şampiyonlar Ligi sistemi için çok heyecanlı olduğunu ve bunu desteklediğini söyledi. Şimdi ise tamamen farklı bir şeye imza atıyor.”

Florentino Perez  

Florentino Perez, Avrupa Süper Ligi’ni savundu

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in ardından gözler, Avrupa Süper Ligi’nin kurucu üyelerine çevrildi. Gündem ile ilgili açıklamaları ise Real Madrid Başkanı ve Avrupa Süper Ligi’nin ilk başkanlığına seçilen Florentino Perez yaptı. İspanya’nın La Sexta televizyonunda yayınlanan bir spor programına katılan Perez, ‘’Büyük kulüpler son yıllarda çok para kaybettiler. Real Madrid son iki yılda 400 milyon euro zarar etti. Büyük kulüplerin dahil olduğu bir Süper Lig yaparak herkesin daha fazla para kazanacağı bir çözüm bulduk” dedi ve kurdukları yeni lige sahip çıktı: ‘’Avrupa Süper Ligi, finansal açıdan takımları kurtaracak. Buradan gelecek para, harekete katılan bütün kulüplere dağıtılacak. Bütün kulüpler Avrupa Süper Ligi’ne katılabilir. Her sene beş takım lige katılacak. Bu lig, kapalı bir yarışma değil.”

Deneyimli başkan, cümlelerine futbolun yaşadığı sorunlara dikkat çekerek devam etti: ‘’Futbol, taraftarların ilgisini kaybetti. Kurucu 12 kulübün dünyanın her yerinde taraftarları var. Futbolla daha az ilgilenen genç nesli futbola bağlamamız lazım. Bunun neden olduğunu anlamamız lazım.”

‘’Bu savaşı kaybedersek, futbol da kaybedecek’’

Futbolseverleri, Avrupa Süper Ligi’nde neler beklediğini anlatan Florentino Perez, ‘’Her şey geliştirilecek. VAR daha iyi olacak, hakemler daha iyi olacak, daha sorumlu bir Finansal Fair Play planı olacak ve bu lig, önümüzdeki 100 yıl boyunca futbolu kurtaracak” diye konuştu. Bu yıl Avrupa Süper Ligi’ne başlayabilmek için her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Perez, ‘’Avrupa Süper Ligi’ni deneyeceğiz. Bu savaşı kaybedersek, futbol da kaybedecek’’ dedi ve ekledi: “Bütün başkanlar anlaşmayı imzaladı. Kimse Avrupa Süper Ligi’nden ayrılamaz, her şeyi birlikte yapacağız.”

‘’Ceferin’in dediği yasaklar uygulanamaz’’

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in yaptığı sert açıklamalar ve Avrupa Süper Ligi’ne katılacak takımlara uygulayacaklarını söylediği yaptırımlar, Perez’in konuşmasında önemli bir yer tuttu. Ceferin’in söylemlerini pek önemsemediğini söyleyen Perez, yeni turnuvada oynayacak futbolcuları şu cümleler ile rahatlatmaya çalıştı: “Futbolcular milli takımları konusunda rahatlayabilirler. Ceferin’in dediği yasaklar uygulanamaz.’’ Bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale yükselen Real Madrid’in turnuvadan men edilmesi ihtimali üzerine de konuşan Perez, ‘’Real Madrid, bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde oynayacak. Bizi çıkartamazlar. La Liga’da da oynamaya devam edeceğiz. Bunun yüzde yüz garantisini verebilirim’’ dedi.

Gianni Infantino  

Oyuncular, bu turnuvalar ve görüşmelerde varlık olarak kullanılıyor’’

Avrupa Süper Ligi’nin kurulmasının futbol dünyasında yarattığı kriz, FIFA Başkanı Gianni Infantino‘nun da gündemindeydi. Bugün (20 Nisan) yaptığı açıklama ile kamuoyuna seslenen Infantino, ‘’FIFA’dan, UEFA’dan ve mevcut liglerden koparak oluşturulan lig olan Avrupa Süper Ligi’ni şiddetle reddediyoruz. Herhangi bir takım, Avrupa Süper Ligi için mevcut yapıdan ayrılmaya karar verirse sonuçlarını kabul etmek zorundadır. Bunun orta yolu yok. Ya varsınız ya da yoksunuz’’ diye konuşarak Avrupa Süper Ligi’nin kurucu üyelerine sert çıktı.

Yaşanan krizden en çok etkilenecek kesimlerden bir olarak görülen futbolcular ise Dünya Futbolcular Birliği üzerinden bir açıklama yaptı. Bildiride şu görüşe yer verldi: “Oyuncular, bu turnuvalar ve görüşmelerde varlık olarak kullanılıyor. Bu, temsil ettiğimiz 60 bin oyuncu için kabul edilemez. Her iki tarafın da haklarını engelleyecek, milli takımlardan ihraç gibi tedbirlere şiddetle karşı çıkacağız. Oyunun tüm seviyelerini destekleyen ve mevcut kusurları onaran kararlar için tüm paydaşlarla birlikte çalışacağız.”

Nihat Özdemir

Türkiye Futbol Federasyonu, Avrupa Süper Ligi’ne karşı çıktı

Futbol dünyasının hemen hemen her kesimi, Avrupa Süper Ligi hakkında tepki dolu açıklamalarda bulundu. Ülkemizden ise en net mesaj, Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) geldi. Yaşananları endişe içinde takip ettiklerini açıklayan TFF, ‘’Dünya futbolunun geleceğini bütünüyle tehlikeye atacak bu anlamsız teşebbüsü kabul edilemez buluyoruz. Bu kapsamda, UEFA Başkanı Ceferin ve Yönetim Kurulu’na inanıyoruz, alacakları kararı sonuna kadar destekliyoruz. Futbolun geleceği adına, söz konusu oluşumda yer alan kulüpleri, başlattıkları bu ayrılıkçı eylemden bir an önce vazgeçmeye davet ediyoruz” diyerek yaşanan sürece tepkisini dile getirdi.

İspanya La Liga yönetimi de Avrupa Süper Ligi hakkında sert bir bildiri yayınlayarak, “Taraftarlar, kulüplerinin büyüklüğü ne olursa olsun mükemmelliğe ulaşıp, zirveye çıkabileceğini hayal edebiliyor. La Liga, bu Avrupa futbol geleneğini herkes için savunuyor. Bu 12 kulübün önerdiği konsept, bu hayali yok ediyor ve sadece bir azınlığa izin veriyor” dedi. Almanya Futbol Federasyonu, düzenlenmesi planlanan organizasyona kapılarını şu cümleler ile kapattı: ‘’Futbol, her zaman sahadaki performansla ilgili olmalıdır. Birkaç kulübün ticari çıkarları, futbolun dayanışma ve beraberliğinin ortadan kalkmasına yol açmamalıdır.’’

Bayern Münih CEO’su Karl-Heinz Rummenigge

Bayern Münih, Avrupa Süper Ligi’nin planlanmasına katılmadı’’

Avrupa’nın pek çok kulübü, dün (19 Nisan) yapmış oldukları açıklamalar ile Avrupa Süper Ligi’ne katılmayacaklarını duyurdu. Avrupa Süper Ligi’ne katılması istenen Bayern Münih, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach, Zenit St. Petersburg, Porto, PSG, Ajax ve Sevilla, 12 kurucu kulübün önderliğinde düzenlenecek ligde yer almayacaklarını şimdiden ilan etti. Konu hakkında konuşan Bayern Münih CEO’su Karl-Heinz Rummenigge, UEFA yönetimine destek çıkacaklarını söyledi ve ekledi: “Bayern Münih, Avrupa Süper Ligi’nin planlanmasına katılmadı. Bayern Münih olarak Şampiyonlar Ligi’nin yeni reformlarını destekliyoruz çünkü Avrupa futbolunun gelişmesi için doğru adımın bu olduğunu düşünüyoruz.”

UEFA’ya destek veren açıklamalarından birisi de Porto Başkanı Pinto da Costa’dan geldi. Oldukça net açıklamalarda bulunan Porto Başkanı, “Kurallara aykırı hiçbir organizasyona katılmayacağız. Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyoruz ve uzun yıllar boyunca burada kalmayı umuyoruz” diye konuştu.

RB Leipzig’in Avrupa Süper Ligi’nde mücadele etmeyeceklerini açıkladığı paylaşım:

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Avrupa Süper Ligi’ne bu paylaşımı ile tepki gösterdi:

İngiltere Spor Bakanı Oliver Dowden  

“Altı İngiliz kulübünün Avrupa Süper Ligi’ne katılımlarını engellemek için her şeyi yapacağız”

Avrupa Süper Ligi’ne gelen olumsuz tepkiler, yalnızca futbol paydaşları ile sınırlı kalmadı. İspanya hükümeti, Avrupa Süper Ligi’ni desteklemediğini ve lige kurucu olarak katılan İspanya kulüplerinin, Avrupa’daki futbol organizasyonları ile diyaloglarını devam ettirerek ortak bir paydada buluşmaları gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan İngiltere hükümeti, sert yaptırımlarla olayların önüne geçmeyi planlıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Hükümetimiz, Avrupa Süper Ligi projesini bitirecek. Bu konuda kararlıyız ve bu kararlığımızı herkes görecek” derken İngiltere Spor Bakanı Oliver Dowden, “Altı İngiliz kulübünün Avrupa Süper Ligi’ne katılımlarını engellemek için her şeyi yapacağız” diye konuştu. Cambridge Dükü ve İngiltere Futbol Birliği Başkanı Prens William da “sevdikleri futbola zarar verme riski taşıyan bu girişime dair taraftarların kaygılarını paylaştığını” söyleyerek Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu:

Mesut Özil

Futbolcular, yaşananlar hakkında konuştu

Dünyanın önemli yıldızları, futbol dünyasının yaşadığı sancılı sürece kayıtsız kalmadı. Fenerbahçe’de forma giyen Mesut Özil, yaptığı açıklama ile Dünya Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nin futbolcular için olan önemine dikkat çekti: “Çocuklar, Dünya Kupası ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanmanın hayaliyle büyürler, herhangi bir Avrupa Süper Ligi’ni değil. Büyük maçların keyfi her hafta değil, yılda birkaç kez çıkar. Taraftarlar için anlaşılması zor bir karar.”

PSG’de futbol hayatını sürdüren Ander Herrera, sosyal medya hesabından açıklama yaparak Avrupa Süper Ligi hakkındaki düşüncelerini dile getirdi: ‘’Tuttuğum takımın en iyilerle karşılaşma hayaliyle futbola aşık oldum. Bu lig devreye girerse o hayaller biter. Gelişmiş bir Şampiyonlar Ligi sistemine inanıyorum ama zenginlerin, insanların yarattığını çalmasına inanmıyorum.”

Wolverhampton Wanderers oyuncusu Daniel Podence ise yaşananlaraduygu dolu bir paylaşım ile tepki gösterdi: “Topuyla, marşıyla, kurdurduğu hayaliyle. Zidane’ın volesi, Kaka’nın solosu, Atina deplasmanındaki Liverpool, Barcelona karşısındaki Solskjaer, Cris ve Seedorf… Bazı şeyleri parayla satın alamazsınız.”

Podence’in yapmış olduğu paylaşım:

Leeds United-Liverpool maçında yaşananlar, geceye damga vurdu

Avrupa Süper Ligi’nin kurucu üyelerinden olduğunu açıklayan Liverpool, dün akşam (19 Nisan) oynanan mücadelede Leeds United’a konuk oldu. Maç önü ve sonrasında yaşananlar ise mücadelenin sonucundan daha fazla konuşuldu. İki ekibin taraftarları, maç öncesinde stadyum etrafında toplanarak Liverpool yönetimine karşı protesto gösterilerinde bulundu. Öte yandan Leeds United futbolcuları, Liverpool maçı öncesinde üzerinde UEFA Şampiyonlar Ligi logosu bulunan ve “Sahada kazanın. Futbol taraftarlar içindir” yazan tişörtler ile ısınmaya çıktı:

Leeds United tribünlerinde de futbolcuların tişörtlerinde yazan cümleleri içeren pankart vardı:

https://twitter.com/LUFC/status/1384203873653465094?s=20

1-1’lik skor ile sonuçlanan Leeds United-Liverpool karşılaşmasının ardından ev sahibi kulüp, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda rakibinin adını Merseyside Reds olarak yazdı.

Marcelo Bielsa

‘’Futbolun gerçek sahipleri armaları gönülden sevenlerdir’’

Leeds United-Liverpool mücadelesinin ardından konuşan Liverpool Teknik Direktörü Jürgen Klopp, Avrupa Süper Ligi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Avrupa Süper Ligi’ne karşı olduğunu söyleyen Klopp, ‘’Taraftarların neden kızdığını anlayabiliyorum. 12 kulüp neden böyle bir karar aldı bilmiyorum. Her zaman daha fazla maç oynanmasını istiyorlar. Bütün mesele parayla alakalı’’ dedi. Leeds United’ı çalıştıran Marcelo Bielsa da yaşanan süreci şu cümleler ile değerlendirdi: ‘’Futbolu sağlıklı kılan şey, güçlünün aşırı büyümesi değil, zayıfın kendini geliştirme ihtimalidir. Takım sahipleri olsa bile, futbolun gerçek sahipleri armaları gönülden sevenlerdir. Onlar olmazsa futbol diye bir şey olmaz.’’

’’UEFA organizasyonlarının Galatasaray, Atalanta, Celtic, Rangers ve Dinamo Zagreb’e ihtiyacı var’’

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, bugün (20 Nisan) bir kez daha futbol kamuoyunun karşısına çıktı. Konuşmasında yaşanan krizin futbolu daha da güçlendireceğini söyleyen Ceferin, Avrupa Süper Ligi’ne katılan kulüplere ise bir kez daha şu cümleler ile seslendi: ‘’UEFA organizasyonlarının Galatasaray, Atalanta, Celtic, Rangers ve Dinamo Zagreb’e ihtiyacı var. Herkesin bir şansa sahip olduğu bilinmesi gerekiyor. Hayalleri canlı tutmamız gerekiyor. Avrupa Süper Ligi projesiyle çok büyük bir hata yaptınız. Fikrinizi değiştirmek için hâlâ zamanınız var. Herkes hata yapar.’’

Avrupa Süper Ligi’nin formatını öğrenmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.