Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “Lewandowski’nin Barcelona’ya transferi ekonomik riskler barındırıyor”

Bayern Münih’te kupalara ambargo koyan 33 yaşındaki Polonyalı yıldız golcü Robert Lewandowski, 45 milyon euro karşılığında İspanya ekibi Barcelona’ya transfer oldu. Jonathan Wilson’ın, Sports Illustrated için kaleme aldığı “Robert Lewandowski’s Barcelona Move Comes With Plenty of Risk/Lewandowski’nin Barcelona’ya transferi ekonomik riskler barındırıyor” başlıklı yazıyı Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Lewandowski’nin Barcelona’ya transferi ekonomik riskler barındırıyor

Barcelona’nın yaptıkları pek mantıklı değil. İspanyol kulübünün borcu 1 milyar doların üzerinde. LaLiga’nın katı mali düzenlemelerini yerine getirebilmek için yıllık giderini 144 milyon dolar azaltması gerekiyor. Yine de Barcelona transferde bir şekilde atağa kalktı ve 34 yaşına girecek, kontratının bitmesine sadece bir yılı kalmış ve önceki kulübünden ayrılmak için can atan bir oyuncu için 50 milyon dolar harcamaya karar verdi.

Robert Lewandowski’nin kariyerli bir futbolcu olduğundan şüphe edemeyiz. Bundesliga’da son 12 sezonda 312 gol kaydetti. Bayern Münih formasıyla 78 Şampiyonlar Ligi maçında 69 gol attı. Modern pivot forvet olarak tanımlayabileceğimiz Lewandowski, hareketli ve kale önünden ölümcül bir etkiye sahip. Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’nun neredeyse yaşıtı olmasaydı; muhtemelen birden fazla Ballons d’Or kazanırdı. Haliyle son iki “FIFA En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü de kazanmayı başardı. 

Ve daha 33 yaşında. Açıkça fevkalade formda. Beslenme uzmanı olan eşi, ana yemekten önce ona tatlı yediriyor, bu da görünüşe göre vücudunun daha verimli bir şekilde yağ yakmasına yardımcı oluyor. Ancak yaş, tüm oyuncuları eninde sonunda olumsuz etkiler. Ronaldo bile 30’lu yaşlarının ortalarında yavaşlamaya başladı. Ancak Lewandowski’nin zirve performansının bitmesine en az birkaç yıl daha var. Ve Bayern’deki sekiz sezonunda sakatlık nedeniyle sadece 23 maç kaçırdığını da göz önünde bulundurmamız gerek. 

Lewandowski’nin kalitesini tabii ki tartışmıyoruz. Ancak Joan Laporta’nın, 2020’de Barcelona başkanı Josep Bartomeu’nun yerine geçtiğinde, asıl işinin kulübün mali durumunu düzeltmek olacağı öngörülüyordu. Öyle ki Barcelona, aralarında Gavi, Pedri, Ansu Fati, Sergiño Dest, Riqui Puig’in de bulunduğu bir dizi yetenekli genç oyuncuyla yeni bir jenerasyon yakalamayı başardı. Barça’da işler gerçekten daha da kötüye giderse bu isimlerden birkaçı satılabilir. Laporta’nın da başkan olduğu ilk dönemde bu anlayışa sahip olduğu düşünülmüştü. Şu anda 22 yaşında olan Ferran Torres, Manchester City’den 55 milyon euroya alınmış ve genç yıldıza büyük bir yatırım yapılmıştı. Ve Barcelona’nın yeni mottosu, “Genç futbolcu al, geliştir ve sat” olmuştu.

Lewandowski bu modele uymuyor. Yeniden satış değeri olmayacak. Barcelona’yı şüphesiz daha ileriye taşıyacak. Ancak kulübün finansal istikrarsızlığı göz önüne alındığında, bu transferin nasıl öncelik olarak kabul edildiğini açıklamak çok zor. Barça’nın zaten halihazırda elinde Ansu Fati, Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang, Memphis Depay ve Ousmane Dembele gibi isimler bulunmaktaydı. Üstüne üstlük Leeds United’ın Brezilyalı yıldızı Raphinha’yı da 58 milyon dolarlık bir anlaşma ile kadrosuna katmıştı. Bunlarla birlikte Barcelona, Lewandowski’nin maaşına yer açabilmek adına Frenkie de Jong’un maaşında indirime gidebilmenin yollarını arıyor. 

Barcelona’nın bu yaz büyük bir kumar oynadığı görünüyor. Barcelona, gelecekteki televizyon gelirlerinin yüzdelerini ve pazarlamasını yürütmek için kurduğu şirketin neredeyse yarısını satarak Lewandowski’nin transfer bedelini karşılamayı umuyor. Ancak geleceği ipotek altına almak oldukça tehlikeli bir yaklaşım. Öte yandan Barcelona, yakın dönemde kurulması amaçlanan Avrupa Süper Ligi organizasyonu için de yoğun çaba sarf ediyor. Söz konusu organizasyon, Barcelona’nın mali sıkıntılarının çözüm yolu olabilir. 

Barcelona, Lewandowski’nin kariyeri için de bir risk gibi görünüyor. Bayern ile ilişkileri son dönemde büyük yara almıştı. Alman kulübünden ayrılmak istedi ve sık sık LaLiga’da oynama arzusundan bahsetti. Bu durum, Bayern Münih ile arasındaki bağın onarılamayacak şekilde kopmasına yol açtı. Öte yandan Lewandowski ve Karim Benzema’yı içeren El Clasico, İspanya futbolunda oldukça çekici bir sayfa açacak. Ve belki de Lewandowski, bu cazibenin bir parçası olmak istedi. Bayern’de sekiz yıllık kariyerinde kazandığı kolay lig şampiyonluklarından sonra; belki de ihtiyacı olan şey Barcelona’yı yeniden eski günlerine döndürme mücadelesidir. 

Barcelona, bu sezon izlemesi büyüleyici olabilecek bir kadro kuruyor. Bununla birlikte, maddi krizin yol açacağı etkiler daha da yaklaşıyor. 

Kaynak: Sports Illustrated

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviri: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.