Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, The Guardian’a yazdı: “Robert Lewandowski daha iyi bir ayrılığı hak ediyor”

Yıldız futbolcu Robert Lewandowski sayısız kupa, sayısız golün ardından, bir yıl sonra sözleşmesinin biteceği Bayern Münih’ten ayrılma kararı aldı. Jonathan Wilson‘ın, 33 yaşındaki Polonyalı golcünün Alman devinden ayrılma kararı hakkında The Guardian’da kaleme aldığı “Robert Lewandowski deserves better than being told to shut up by Bayern Munich/Robert Lewandowski daha iyi bir ayrılığı hak ediyor” yazısını Medyascope Spor Servisi‘nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Robert Lewandowski daha iyi bir ayrılığı hak ediyor

Robert Lewandowski’nin en büyük sorunu profesyonel olması. Bayern Münih’teki kontratının bitmesine bir yıl kaldı ve ayrılmak istiyor. Ancak hiç kimse onun kontratını bozup Bayern Münih’ten ayrılarak ortalığı karıştıracağına inanmıyor. O, işini ve arkadaşlarını seviyor. Kendisine saygısı var. Bu durum da patronlarının ona acımasızca davranmasına rağmen aynı özenle kariyerine devam edeceği anlamına geliyor. Hiç kimseyi; en azından kendisini hayal kırıklığına uğratmak istemiyor.

Ne de olsa Robert Lewandowski, kendini işinde geliştirmeye adamış bir forvet. Öyle ki yemeklerini bile tersten yiyor; önce tatlı ile başlıyor ve bunun vücuttaki yağ oranını azalttığına inanıyor. Ağustos’ta 34 yaşına girecek ama hâlâ genç görünmeye devam ediyor. 2013’ten bu yana sakatlık nedeniyle sadece 24 maç kaçırdı. Bayern Münih’te kalması halinde maçlara çıkmamazlık veya golf oynadığı için antrenmanlarda yer almamazlık yapmayacak. 

Söz konusu durumlar, Lewandowski’yi sömürülebilir kılıyor. Ve futbol da nihayetinde herkesin diğer herkesi sömürmeye çalıştığı kirli bir dünya. Bir oyuncunun takıma olan sadakati kutlanır, hizmetleri nedeniyle övülür fakat ilk fırsatta bunların unutulacağından da kimsenin şüphesi olmaz. 

Bu nedenle oyuncuların korunmaya ihtiyacı var. Ve bu nedenle oyuncuların menajerler ile çalışması gerekiyor. Bu durum, Kylian Mbappe ve menajeri gibi ücretini artırmak için kulüpleri birbirlerine düşürmek anlamına gelse bile…

Lewandowski, Şubat 2018’de Pini Zahavi ile anlaştı ve o zamandan beri Bayern’den ayrılmak istediği konusunda dedikodular başladı. Zahavi’nin kazancını en üst düzeye çıkarmanın en iyi yolunun, her dört veya beş yılda bir gazete değiştirmek olduğunu erken fark eden eski bir gazeteci olduğunu da hatırlatmamız gerek. 

Para elbette bu işin bir parçası ancak Lewandowski’nin yeni bir mücadele hissine de ihtiyacı var. 10 Bundesliga şampiyonluğu kazandı. Bunlardan sekizini Almanya’nın açık ara en zengin kulübüyle arka arkaya yaşadı. Bitmemiş bir iş veya tamamlanmayı bekleyen bir görev de yok: Bayern 2020’de Şampiyonlar Ligi’ni aldı. Belki iki veya üç yıl daha kalabilir, 100 gol daha atabilir, birkaç madalya daha alabilir, ama bu başarıların herhangi bir anlamı olur mu?

Robert Lewandowski’nin Bayern Münih ile olan ilişkisi, Jerôme Boateng’e yeni bir sözleşme teklif edilmediğinde bozuldu. Öte yandan bu karar, dönemin teknik direktörü Hansi Flick’e sorulmadan oldubittiye getirilmişti. 

Lewandowksi, Bayern’in sözleşme uzatma müzakereleri sırasında Erling Haaland’ı takip etmesinden rahatsızdı. Sezonun son lig maçından sonra “somut bir teklif” yapılmadığını söyleyerek rahatsızlığını dile getirdi. Salihamidziç’in yanıtı alevleri körüklemekten başka bir işe yaramadı. Sportif direktör, Sport 1’e verdiği demeçte “Lewandowski’ye teklif yaptık. Tüm yıl boyunca konu ile ilgisi olmayan bir menajeri vardı” dedi. 

Aynı hafta sonu, Bayern’in CEO’su Oliver Kahn açıkça Lewandowski’nin kontratında bir yıl kaldığını ve bunu yerine getirmesinin beklendiğini söyledi. Karl-Heinz Rummenigge’nin yerine geçen yaz göreve gelen Kahn’ın böylece diplomasi eksikliği gözler önüne serildi. Öyle ki Rummenigge’nin farklı bir davranış sergileyeceğine dair içimde bir his var. Geçen sezon 50 gol atan Lewandowski hakkında Bayern Münih’e yakın bir kaynak ise “Bayern onu futbolcu olarak değil, insan olarak kaybetti” açıklamasını yaptı.

Net olan şu ki, Lewandowski’nin üslubu iki hafta önce değişti. Kariyerinin devamında Barcelona’yı tercih edecek gibi görünüyor (maddi durumları göz önüne alındığında Lewa’nın maaşını nasıl karşılayabilecekleri net olmasa da). Ancak Chelsea, Paris Saint-Germain ve Arsenal’den de Polonyalı yıldıza ilgi var. Öte yandan Robert Lewandowski’nin Şampiyonlar Ligi’nde olmayan bir kulübe transfer olması pek de olası değil. 

Lewandowski, salı günü “Bugün itibarıyla Bayern’deki hikayem bitti” dedi ve ekledi: “Son birkaç ayda olanlardan sonra kariyerime Bayern’de devam etme şansı görmüyorum. Umarım sırf yapabildikleri için beni burada kalmaya zorlamazlar.”

Oliver Kahn ise Lewandowski’nin sözlerine “Bu tür kamuoyu açıklamaları sizi hiçbir yere götürmez. Bayern’in ne olduğunu bilmeli” diyerek cevap verdi. 

Kulübün onursal başkanı Uli Hoeness, Bayern’in Lewandowski’yle kontrat yenilemesi ve onun bir yıl daha forma giymesi gerektiğini düşündüğünü açıkça belirtti. Ancak Hoeness’in bu düşünceleri, Lewandowski’nin elinden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceği inancına dayanıyor.

Belki de oyuncuların imzaladıkları sözleşmeleri yerine getirmelerini beklemek mantıksız değil. Ancak Bayern’de son derece verimli geçen sekiz yıldan sonra, Lewandowski’nin çenesini kapatıp kendisine söyleneni yapmasının söylenmesinden daha iyisini hak ettiğini düşünmek de mantıklı. 

Kaynak: The Guardian

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler