Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı | Futbol yöneticisi aranıyor… Aranan nitelikler: Siyah kuşak, 100 metreyi 12 saniye altında koşması ve çığırtkanlık

Derbiler üç ihtimallidir… Derbilerin favorisi yoktur… Debilerde kim kazanacağını maçın içindeki değişkenler belirler… Klişelere daha sonra geleceğiz. Türkiye’nin en üst düzey rekabetinin yaşanacağı Fenerbahçe – Galatasaray müsabakasına saatler kaldı.

Sezonun en başından beri ligi neredeyse süpüren sarının paydaşları, ligin en tepesini laciverte mi yoksa kırmızıya mı boyayacaklarını belirleyecekler. Hem de çok şanslıyız ki ülkemizin ev sahipliğinde (!). Teşekkürler Mehmet Büyükekşi…

Klişelere dönersek, derbiler üç ihtimalliydi. Artık bizim futbol liglerimizdeki tüm maçlar dört ihtimalli. Galibiyet, beraberlik, mağlubiyet ve erteleme. Müsabakalarda alternatif olarak bir iddia oranı daha açılmalı (!) Sahaya kim girer? Sahaya sevimli dostlarımız (kedi, köpek, kuş…) girmesi sempatik görüntüler verirken, sevimsiz fanatiklerin şiddet eylemleri can sıkıyor. Ama iddia için neticede bir oran belirlemek lazım. Fenerbahçe’nin sahasında en yüksek oran Rambo Okan’a ait olur. Yılların amigosu, Uche’ye olan sevgisi gibi bir oyuncuya daha kendisini bağlayamadı ama Dzeko veya Tadic’e sarılmak isteyen bir Rambo Okan’ı izlemeyi özlemedik mi? Hemen altına da Ali Koç’u koyalım. Potansiyel bir mağlubiyet sonrası “sarı-lacivertlilerin başkanı tribüne atlar” güvenli bahis arayanlar için göz kırpıyor. Müsabakayı sarı-kırmızılılar kaybederse, Galatasaray Başkanvekili “ligi bitirtir mi?” yi ihtimallerinize alın. 

İstanbulspor’u Trabzonspor karşısında sahadan çeken Ecmel Faik Sarıalioğlu’nun cezasını merak ediyorum. İstanbulspor şu an 8 puan ile ligin son sırasına demir atmış durumda. İstanbulspor’un hükmen mağlup olacağını varsayalım. Emsal olarak da Göztepe ile Eskişehirspor arasında oynanan TFF 1. Lig 16/17 sezonu sekizinci hafta maçında, Eskişehir temsilcisi sahaya giren rakip taraftarların güvenliklerini tehlikeye attığı gerekçesi ile sahadan çekilmişti. Olayların ardından Eskişehirspor’un 3 puanı silinmiş ve hükmen mağlup sayılmışlardı. İstanbulspor’un 3 puanının silinmesi, sarı-siyahlılar için ne kadar büyük bir ceza olacak? Kulüp başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu daha geçenlerde “Ceza gelmiş, küme düşmüşüz önemli değil” açıklamasını yaptı. Zaten İstanbulspor bir süredir kendisini mali olarak bir alt lige hazırlıyor. Takımın tecrübeli kalecisi David Jensen ile yollar 18 Aralık’ta ayrılmıştı. Başkan da Kasım ayında 2017’den beri (2 yıl kiralık başka takımlara gitti) İstanbulspor’un formasını giyen İbrahim Yılmaz’ın kafasına bir cisim fırlattığı suçlamasıyla dava edilmişti. Dev inşaat firmalarından birinin sahibi olan Ecmel Faik Sarıalioğlu için hangi cezai yaptırım bu tarz bir sportmenlik dışı olaya karışmasını engeller. 

İstanbulspor’un sahadan çekildiği Trabzonspor maçında, İstanbul temsilcisini sahadan çekilmemesi konusunda ikna etmeye çalışan kişilerden biri de bordo-mavililerin başkanı Ertuğrul Erdoğan’dı. Trabzonspor’un başkanı 45 günlük hak mahrumiyeti cezasının günlük 10 bin lira olan kefaretini toplu olarak TFF’ye yatırmış ve tribündeki yerini almıştı. Ertuğrul Erdoğan’ın zenginliğinde 450 bin lira, havuzda bir bardak su. Bu ceza sonucunda çiçeği burnunda başkan bir ders çıkarmış mıdır? 

Daha çok taze olan hakem Halil Umut Meler’in darp edilmesi olayında da cezalar açıklandı. Hakemi darp eden Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’ya 5 yıl hak mahrumiyeti cezası verildi. 3 yılı aşan hak mahrumiyeti cezaları otomatik olarak ömür boyu hale geliyor. Ankaragücü’nde Faruk Koca’nın aldığı cezaya bir de adli makamların vereceği hapis cezası eklenecek. Neticede kamu görevi yapan bir personeli, görevi esnasında darp etti. Ama iddia ediyorum ki bu olay çok kısa zaman içinde kapanacak. Takipte kalmakta fayda var. Çünkü Faruk Koca’nın politik ilişkileri daha tam olarak devreye girmemiş gibi duruyor.

Şu ana kadar kaç başkandan söz ettiysek şiddeti ve tehdidi de eksik etmedik. Mesela Çaykur Rizespor Başkanı İbrahim Turgut, spora siyaset karıştırmayın diyerek “lağım fareleri” demişti taraftarlara.  Rizespor Başkanı İbrahim Turgut’un kazandığı bazı ihaleleri buraya yazıyorum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Köprü İnşaatı, RTEÜ Geliştirme Vakfı Güneysu Konakları, Rize İçme Suyu İsale Hattı, Çayeli Kaymakamlığı Hükümet Konağı, Güneysu İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ve Çevre Düzenleme Projesi… Allah bereket versin. Fareli Köyün Kavalcısı İbrahim Bey olmasın da kim olsun?

Adana Demirspor’un başkanı Murat Sancak’ın da başı eski oyuncusu Henry Onyekuru ile dertte. Eski oyuncusunun maç sonrası, eski takımındaki arkadaşlarını tebrik etmesine kızan Sancak’a cevap veren Onyekuru: “Hala benim adımı konuşmak yerine oyuncuların maaşını ödemek nasıl olur sayın başkan” demişti. Bunun üzerine Murat Sancak da tam bir akil adam (!) gibi davranıp: “O şeref yoksunu hadsiz ve nankör Henry’ye sorarım; senin alacağın var mı ki başkasının alacağı kalsın. Ama merak etmesin kulübü dahil bütün dünya kulüplerine karaktersiz oluğunu videosuyla duyuracağız.” dedi. Çekirdeğimi aldım bekliyorum Onyekuru’nun bir sonraki paylaşımını ….

İnsanlar sokakta sinirliyse, tribünler kitlesel histerileri katlar. Çünkü 40 bin kişinin içinde gizlisindir ve suç işlediğinde de arkanda dev gibi camialar duracaktır. Süper Lig’i kurtaramıyorsak, takımlarımızdaki başkanlık kriterlerini değiştirmenin belki de vakti geldi. 

Türkiye’de kulüp yönetecek kişilerde aranacak özellikler: Siyah kuşak sahibi olması, 100 metreyi 12 saniyenin altında koşması, sesinin çok yüksek çıkması (çığırtkanlık seviyesinde) ve hepsinden önemlisi de siyasi bağlantılarının olması. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.