Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google’da 2023’te en çok neler arandı?

Editör: Berna Büyükbayrak

Google, 2023 arama trendlerini paylaştı. Türkiye’nin arama trendlerine göre bu yıl en çok 2023 Genel Seçimleri ve 6 Şubat depremleri merak edildi.

Google’a göre 2023 yılında dünyada en çok aranan haber, İsrail-Hamas savaşı oldu. İkinci sırada “Titan denizaltısı” yer alırken, en çok aranan üçüncü haber, “Türkiye depremleri” oldu.

Google, Yılın Arama Trendleri’nin 25. yılı sebebiyle dünya çapında 25 yıla yayılan arama verilerini de paylaştı. 25 yıllık listelerde dünya çapında en çok aranan performans sanatçısı Beyoncé olurken, en çok aranan moda ikonu Rihanna, en çok aranan sporcu Cristiano Ronaldo, en çok aranan süper kahraman ise Örümcek Adam oldu.

Türkiye’nin 2023 arama trendleri, “isimler”, “kaybettiklerimiz”, “diziler”, “tarifler”, “burçlar”, “ne giyilir”, “şarkı sözleri”, “nerede”, “nasıl”, “ne zaman”, “hissediyorum” ve “nerenin plakası” başlıkları altında toplandı.

Türkiye’nin son bir yıl içerisindeki gündemini gözler önüne seren listelerde, “Deprem nerede oldu?”, “Deprem nasıl oluşur?” ve “İstanbul depremi ne zaman?” vb. aramalarla yaşanan 6 Şubat depreminin; “Oy nasıl kullanılır?”, “Seçim ne zaman?” ve “Nerede oy kullanacağım?” vb. aramalarla da seçimin etkisi hissedildi.

2023’de en çok aranan isim Sinan Oğan oldu

Google Trends’lerde “en çok aranan isimler”in başında, 2023 Genel Seçimleri’nde ATA İttifakı tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilen Sinan Oğan geliyor. Oğan, seçimlerin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan’a desteğini açıklamıştı.

Dilan Polat, en çok aranan ikinci isim oldu

Sosyal medya paylaşımlarıyla konuşulan Dilan Polat ve eşinin tutuklanmasının ardından Polat ailesi, Türkiye’de aylarca gündemde kaldı.

Haklarında iddia edilen çeşitli suçlardan ötürü cezaevine giren Dilan Polat, Google aramalarında ikinci sıraya yerleşti.

Zaha, Google’da en çok aranan isimlerden biri

İngiliz Crystal Palace takımının eski yıldızı Wilfried Zaha, eylülde Galatasaray’a transfer oldu. Fenerbahçe’nin de ilgilendiği 31 yaşındaki yıldızın Galatasaray’a transferi, spor camiasında çok konuşuldu ve bu transfer Zaha’yı “en çok aranan isimler” sıralamasında üçüncü sıraya yerleştirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce, Oğan’dan sonra Google’da en çok aranan siyasi isimler

Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP kongresi ve 2023 Genel Seçimleri’ndeki adaylığından ötürü gündemdeki yerini korudu ve Google’de en çok aranan dördüncü isim oldu.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de 2023 Genel Seçimleri’nde aday olduğunu açıklamasıyla sosyal medyada en çok konuşulan isimlerden oldu. İnce, seçimlere üç gün kala adaylıktan çekildiğini söyledi. İnce, siyasi hamleleri ve açıklamalarıyla 2023’de Google’da en çok aranan beşinci isim oldu.

“Nerede” başlığında en çok aranan konu deprem

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin nerede olduğu, hangi illeri vurduğu Google’da “nerede” başlığında ilk sırada yer aldı.

“6 Şubat deprem nerede oldu”, “deprem nerede son dakika” anahtar kelimeleriyle aranan deprem, en çok merak edilen konu oldu.

“Elbistan nerede?”, “Gazze nerede?”, “Fas nerede?” en çok aranan diğer başlıklar

Kahramanmaraş-Elbistan, “nerede” diye sorulan yerlerin başında geldi. Elbistan, 6 Şubat Pazartesi günü saat 13.24’te yaşanan 7,6 büyüklüğündeki ikinci sarsıntının merkez üssü olmuştu.

Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e büyük bir saldırı başlattı. Hamas, “Aksa Tufanı” adını verdiği operasyon sonucu yüzlerce İsrailliyi öldürdü, çok sayıda ismi rehin aldı. İsrail’in karşı saldırısıyla başlayan savaşta binlerce kişi hayatını kaybetti. İsrail’in saldırıları sonucunda gündeme gelen “Gazze nerede?” başlığı, ikinci sırada kendine yer buldu.

“Fas nerede?” sorusu ise üçüncü sırada yer aldı. Fas’ın Marakeş-Safi bölgesinde Eylül 2023’te 6,9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. “Fas nerede?” sorusu en çok depremin olduğu hafta soruldu.

“Nerede oy kullanacağım?” sorusu en çok merak edilen başlıkların arasında

2023 Genel Seçimleri’nin yapılacağı 14 Mayıs Pazar gününden önceki hafta, Google’a en çok “Nerede oy kullanacağım?” sorusu soruldu. Seçmenler, “seçmen sorgulama”, “ysk seçmen” anahtar kelimeleriyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sitesine yönlendirildi.

2023’te hayatını kaybedenler arasında en çok Taha Duymaz merak edildi

Sosyal medyada çektiği yemek videolarıyla tanınan Taha Duymaz, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde, Hatay’da hayatını kaybetti. Duymaz, 2023’te Türkiye’de hayatını kaybeden isimler arasında Google’da en çok aranan kişi oldu.

Taha Duymaz’ın yaşayıp yaşamadığı “Taha Duymaz öldü mü”, “Taha Duymaz son durum” başlıklarıyla kullanıcılar tarafından Google’da arandı.

Metin Uca ve Özkan Uğur, en çok aranan diğer isimler

Kocaeli’nde geçirdiği kazanın ardından 17 Kasım’da yaşamını yitiren Metin Uca, Google Trendler’de hayatını kaybeden isimler arasında en çok aranan ikinci kişi oldu. Kullanıcılar “Metin Uca neden öldü”, “Metin Uca vasiyeti”, “Metin Uca kazası” anahtar kelimeleriyle Uca’yı Google’da aradı.

Kanser nedeniyle 8 Temmuz 2023’te yaşamını yitiren Özkan Uğur, Google Trendler’de hayatını kaybeden isimler arasında en çok aranan üçüncü isim oldu.

Uğur’dan sonra 2023’de yaşamını yitiren isimlerden Seda Fettahoğlu, Deniz Baykal ve Erkin Koray Google’da en çok aranan isimler oldu.

Yalı Çapkını ve Kızılcık Şerbeti 2023’de en çok aranan diziler oldu

Google Trendler’de en çok aranan diziler, Yalı Çapkını ve Kızılcık Şerbeti oldu.

İlk bölümü 23 Eylül 2023’te yayınlanan Yalı Çapkını, Google’da en çok aranan dizilerin başında geliyor. Listenin ikinci sırasında Netflix’te yer alan Wednesday var. Listenin devamında ise ilk bölümü 28 Ekim’de yayınlanan Kızılcık Şerbeti, başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Kıvanç Tatlıtuğ’un oynadığı Aile ve 21 Eylül’de başlayan Hudutsuz Sevda yer alıyor.

“Sürekli başım dönüyor gibi hissediyorum” en çok aranan “hissediyorum”

Kullanıcılar, “Sürekli başım dönüyor gibi hissediyorum” diyerek Google’a nedenini sordu, bu arama “hissediyorum” kategorisinde ilk sırada yer aldı. Bu aramayı, “Sürekli yorgun hissediyorum”, “Sürekli tuvaletim varmış gibi hissediyorum”, “Karında kalp atışı hissediyorum” ve “Sürekli aç hissediyorum” takip etti.

“Meteor yağmuru ne zaman?” en çok merak edilen “ne zaman” sorusu oldu

İstanbul’da 6 Ağustos’u 7 Ağustos’a bağlayan gecenin ilk saatlerinde birçok insan, ilginç bir gök olayına tanıklık etti. Bu tarihlerde Google’a “Meteor yağmuru ne zaman?” sorusu soruldu ve bu soru 2023’te “ne zaman” başlıklı trendlerde ilk sıraya yerleşti.

“Seçimler ne zaman?” ve “İkinci tur ne zaman?” soruları da Google Trendler’de kendine yer bulurken, borsanın ve üniversitelerin ne zaman açılacağı da en çok merak edilen konuların arasında yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.