Belenbaşı İlkokulu’na 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi’nin işkencecisi Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesi tartışma yarattı. Medyasope’un edindiği bilgiye göre Esat Oktay Yıldıran’ın ismi okuldan kaldırılacak.
İzmir’in Buca ilçesindeki Belenbaşı Köyü’nde yıkılıp yeniden inşa edilen Belenbaşı İlkokulu’na 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi’nin işkencecisi Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesi tartışmalara neden oldu.
Medyascope‘un İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden edindiği bilgiye göre Esat Oktay Yıldıran’ın ismi okuldan kaldırılacak.
Karar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okula giderek inceleme yapmasının ardından alındı.
Bakanlık tarafından yayımlanan açıklamada, yaşananların tasvip edilemeyecek bir hata olduğu söylendi:
“Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.”
İzmir Valiliği’nin bilgilendirildiğinin aktarıldığı açıklamada, “Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir” denildi.
Bakanlığın açıklaması şöyle:
“İzmir’de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verildiğine ilişkin haberler üzerine Bakanlığımızca gerekli inceleme yapılmıştır. Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.
Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.
Bu bağlamda ‘Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir.”
Ne oldu?
İzmir Buca ilçesinin Belenbaşı Köyü’nde yıkılıp tekrar yapılan Belenbaşı İlkokulu’na “Şehit Esat Oktay Yıldıran İlkokulu” adı verildi. Okulun açılış törenine Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Esat Oktay Yıldıran’ın ailesi, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Buca İlçe Mili Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş ve ilçe protokolü katıldı.
Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Esat Oktay Yıldıran’ın eşi Serpil Yıldıran’ın talebi üzerine okula isim verildi. İl genelinde bir okula eşinin adının verilmesiyle ilgili Serpil Yıldıran İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde dilekçe verdi. Karar ise valilik tarafından alındı.