Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun: “Teşkilatlarımız hür ve müstakil kararından memnun, ittifak başımızı çok ağrıttı”

İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda Hukuk ve Seçim İşleri Başkanlığına atanan Hakan Şeref Olgun, Medyascope’a konuştu. Olgun, aday adaylıkları için sürenin 12 Ocak’a uzatıldığını ve 25 Aralık tarihine kadar 2 bin 673 adaylık başvurusu yapıldığını kaydetti. İYİ Parti teşkilatlarının ve seçmeninin yerel seçim kararını nasıl karşıladığı konusunda Olgun, “Teşkilatlarımız memnun, ittifak başımızı çok ağrıttı” dedi.

İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı olarak atanan Hakan Şeref Olgun, adaylık başvurularını, yerel seçim stratejisini, “hür ve müstakil” kararının seçmende ve teşkilatlarda karşılığını Medyascope’a anlattı. 

“Ahmet Zeki Üçok ‘Hayırlı olsun’ demek için aradı, sorunumuz yok”

Genel İdare Kurulu’nda (GİK) CHP ile işbirliğini savunduğu bilinen Ahmet Zeki Üçok, 14 Aralık’ta Başkanlık Divanı’ndaki Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanlığı görevinden alındı. Üçok’tan boşalan başkanlık, seçim işleriyle birleştirildi ve Hukuk ve Seçim İşleri Başkanlığına, İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun getirildi. 

Olgun, Üçok’ün görevden alınması sürecine dair bilgi sahibi olmadığını ancak Üçok’un kendisini “Hayırlı olsun” demek için aradığını söyledi. Üçok’la aralarında bir sorun olmadığını vurgulayan Olgun, “Kendisi şehir dışında olduğu için görüşemedik, bugünlerde gelir, görüşürüz” dedi. 

Başkanlık Divanı, GİK üyeleri arasından belirleniyor ancak Genel Başkan’ın GİK dışından da genel başkan yardımcısı atama yetkisi var. Avukatlık mesleğini sürdüren Olgun, GİK üyesi olmayıp Akşener’in takdiriyle göreve geldi. 

“İki başkanlığın birbirine entegre olması ve yeni bir teşkilat yapısı kurulması için çalışıyoruz”

Olgun, yerel seçimlere yaklaşık üç ay kala seçim işlerinin sorumluluğunu almasının zorlukları olup olmadığına şöyle cevap verdi:

Benim hayatım siyasetle geçti, siyasetin en alt kademelerinde de çok çalıştım. Yabancı olduğum işler değil. Tabi seçim yakın, iki başkanlığın birleşmesi, birbirine entegre olması ve yeni bir teşkilat yapısı kurulması için çalışıyoruz. Ama önemi yok, gece gündüz çalışacağız, tek hedefimiz 31 Mart seçimlerini kazanmak.

“İYİ Parti’nin tüzüğünde ‘ilanihaye ittifakla seçime girecek’ diye bir şey yok”

İYİ Parti’nin yetkili organlarının aldığı seçime “hür ve müstakil” girme kararınının tartışılmasının bile yanlış olduğunu söyleyen Olgun, şöyle devam etti: 

“Şimdi bizim bu kararımızda ne kimseye seçim kazandırmak, ne kimseye seçim kaybettirmek gibi bir düşüncemiz var.  İYİ Parti’nin tüzüğünde seçimlere ilanihaye seçime ittifakla gidip birilerine kazandıracak, birilerine kaybettirecek diye bir şey yok. İYİ Parti devleti yönetmeye talip bir parti. Bu seçimde ittifak yaparsınız, bir dahaki seçimde müstakil girersiniz. Bir siyasi parti olarak oturduk, bu seçimlerde milletimiz iki kutba sıkışmasın diye üçüncü yolu açtık. Biz merkez bir partiyiz, bu boşluğu gördük ve burada ilerlemeye karar verdik.”

“Teşkilatlarımız karardan memnun, ittifak başımızı çok ağrıttı”

Teşkilatların ve seçmenin hür ve müstakil kararını kanıksayıp kanıksamadığı sorusuna Olgun, şöyle cevap verdi:

“İnanır mısınız, bizim teşkilatlarımız bu karardan gerçekten memnun. Biz genel seçimlerde bu ittifak işinden çok çektik. Ben Afyonkarahisar milletvekiliyim, özellikle Anadolu’da ittifakta kimin olduğunu, kimin olmadığını anlatamadılar. Millet İttifakı’nın HDP ve PKK ile yan yana olmakla suçlanması bizim başımızı çok ağrıttı. Gördük ki milletimiz bunu istemiyor.”

Yerel seçimde kendilerini milletin takdirine sunacaklarını söyleyen Olgun, “Başımızı eğdik, milletimizin kılıcı ne keserse ona razıyız, bizim parti olarak bu konuda hiçbir sıkıntımız yok” dedi.

“2028 seçimlerinde ayaklarımızı en sağlam şekilde nasıl yere basacağımıza bakıyoruz”

Olgun, Akşener’in, Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı olarak önermesinde, halkta karşılığı olmalarının yanısıra, Altılı Masa’nın en büyük partisi olan CHP’nin başkanları olmasının da etkili olduğunu söyledi. Olgun, şöyle devam etti:

“Genel Başkanımızın cumhurbaşkanı adayı olarak Masa’ya sunması, o günün şartlarında gerçekleşti. Rahmetli Demirel’in bir sözü var: ‘Dün dündür, bugün bugündür.’ Bugünün şartları aynı değil. 2028’de seçime gidiyoruz, biz de cumhurbaşkanı adayı çıkaracağız. 2028’e giden yolda ayaklarımızı en sağlam şekilde nasıl yere basacağımıza bakıyoruz.”

“Bir iki büyükşehirde arkadaşlık ya da menfaat ilişkisi olmuş olabilir, her partide olur”

Olgun, seçim kararının İYİ Parti teşkilatlarında getirdiği istifalara, görevden almalara ve seçmen üzerindeki etkisini ilişkin şunları söyledi:

“Bir iki büyükşehirde, ittifak hasebiyle insanların arasında duygusal, arkadaşlık, iş, menfaat ilişkisi olmuş olabilir. Ben bu konuda bilgi sahibi değilim, kimseyi suçlamayayım ama siyasetin doğası gereği böyle şeyler olmuş olabilir. Oralardan çatlama var ama televizyonda her gün bas bas bağıranların hepsini toplasak kaç kişi? Özellikle seçimlerde hedefinize ulaşamadıysanız istifalar yaşarsınız ama bu hiçbir zaman bizim partimizin programını, politikasını, çalışmasını etkiliyecek bir şey değil.”

Arka kapı diplomasisi yorumu: “Siyasette herkes herkesle her şeyi konuşur”

İstifa edenlere saygı duyduğunu ancak parti disiplinine aykırı davranışların kabul edilemeyeceğini vurgulayan Olgun, “İstanbul’da bir belediye meclis üyesi kalkıyor, Genel Merkez adına arka kapı diplomasisi yaptığını söylüyor. Allahın aşkına, böyle bir parti disiplini olabilir mi? Sen belediye meclis üyesisin, haddini bil kardeşim” diye konuştu.

İYİ Parti’nin İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’a yönelik sözlerinin ardından Olgun, istifa edenlerin ve Mansur Yavaş’ın “arka kapı diplomasisi” dedikleri görüşmelerden Akşener’in haberdar olduğunu iddialarını şöyle yorumladı:

“Benim bu konuda hiçbir bilgim yok. Genel Başkan ‘Böyle bir şey yok’ diyorsa benim için onun dediği muteberdir. Ola ki oldu ama siyasette herkes herkesle her şeyi konuşur. Ben onlara pek aldırmıyorum, kulak asmıyorum. Önemli olan yetkili mercii tarafından verilmiş karardır.”

“Hiç kimsenin aklına gelmeyecek, toplumun çok iyi tanıdığı isimler de başvurdu”

Olgun, aday adaylarıyla ilgili, “Hiç kimsenin aklına gelmeyecek, toplumun çok iyi tanıdığı ama ‘Mümkün değil’ diyeceği isimler de başvurdu. İYİ Parti şu anda, CHP ya da AKP ile işi olmayan, merkezdeki insanların gideceği tek parti” diye konuştu.

“Aceleye gelmesin, teşkilatlar sıkışmasın diye adaylık başvurusunu 12 Ocak’a uzattık”

İYİ Parti’de adaylık başvuruları için son gün 22 Aralık 2023’tü ancak süre 12 Ocak 2024’e kadar uzatıldı. Olgun, 25 Aralık Pazartesi gününe kadar 2 bin 673 başvuru yapıldığını kaydetti. Olgun, başvuru süresinin neden uzatıldığını şöyle açıkladı:

“Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimi 1 Ocak’ta başlıyor. Buna takriben 20 Şubat’a kadar resmi aday listeleri YSK’ya sunulacak. Daha önce parti içine yönelik bir süre belirlenmişti fakat teşkilatlarımızdan gelen talepler doğrultusunda sonlandırmadık. Belediye meclisi ve il genel meclisi adaylıkları için başvuru süresini 15 Şubat’a kadar uzattık. Çünkü belediye meclisleri için her an bir aday çıkabilir, bu mahalli dinamiklere bağlı bir şey. Aceleye gelmesin, teşkilatlar sıkışmasın diye belediye başkanlığı için adaylık başvurusunu ise 12 Ocak’a uzattık.”

“Merkez yoklamasıyla adayları belirliyoruz, tarafsız ve bağımsız anketler yaptırıyoruz”

Olgun, henüz ilan edilmeyen adayların belirlenme yöntemini şöyle anlattı:

“Bizde ön seçim yok, merkez yoklamasıyla adayları belirliyoruz. Fakat tabi bunda ilçe teşkilatlarının görüşü alınıyor, bazı yerlerde anket yapılıyor. Yerel Yönetimler Başkanlığı bu çalışmayı yapıyor, Başkanlık Divanı’na sunuyor ve değerlendirme sonucunda adaylar açıklanıyor. Anketleri Genel Merkezimizin anlaştığı bağımsız şirketler yapıyor. Nasıl hür ve müstakil isek, tarafsız ve bağımsızız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.