Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Özel, Erdoğan’a Fatih Sultan Mehmet’in sözünü hatırlattı: “Kadı satın alınırsa adalet ölür, adalet ölürse yakında devlet ölür”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’a ilişkin dosyanın yeniden Yargıtay’a göndermesini değerlendirdi. “Buna Türkiye bütün kurumlarıyla direnmelidir” diyen Özel,  AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Fatih Sultan Mehmet’in “Kadı satın alınırsa adalet ölür, adalet ölürse yakında devlet ölür” sözünü hatırlattı. Özel, “Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet’ten daha iyi biliyor olabilir mi?” diye sordu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün (28 Aralık) Sosyal Demokrasi Derneği’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili’ne ilişkin “hak ihlali” kararı vermesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyayı Yargıtay’a göndermesini değerlendirdi.

Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Fatih Sultan Mehmet’in “Kadı satın alınırsa adalet ölür, adalet ölürse yakında devlet ölür” sözünü hatırlatarak, Türkiye’de 100 kişiden 83’ünün adalete güvenmediğini söyledi. Özel, “Bunlar adaleti öldürmeye devam ediyorlar. Bu ülkenin geleceğine yapılabilecek en büyük kötülüktür” diye konuştu. 

“Yerel mahkeme talimatlandırılmıştır”

Yerel mahkemenin Can Atalay kararına ilişkin konuşan Özel, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığından bahsedilemeyeceğini savundu:

“Anayasa Mahkemesi Can Atalay ile ilgili son kararını oy çokluğu ile 3 karşı oya karşı aldı ama yerel mahkemeye bildirirken oybirliği ile gereğini yapmak ve karar kurmak üzere bildirdi. Yani Anayasa Mahkemesi’nde Can Atalay kararına katılmayan üyeler dahil kararın uygulanmak üzere yerel mahkemeye yollanmasına oybirliği ile karar verdiler. Aksi Anayasa’yı inkar olur. Bugün bir yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesi’ne direnemez, direniyorsa talimatlandırılmıştır. Bu talimat, kuvvetler ayrılığını hiçe sayan yürütme organının başı tarafından verilmiştir. Bunun aksini kim iddia ediyorsa, bu milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyordur.”

“Türkiye’nin yarınlarına umut bağlamak isteyen herkes direnmelidir”

Karara direnilmesi gerektiğini belirten Özel,  “Bu darbedir. Artık Türkiye’de hukukun üstünlüğünden, kuvvetler ayrılığından bahsetmek için hiçbir gerekçe kalmadı. ‘Anayasa’nın hükmü yok ülkeyi yönetenin kafasına göre anayasası var’ diyorlar. Buna Türkiye bütün kurumlarıyla direnmelidir. Türkiye’nin yarınlarına umut bağlamak isteyen herkes direnmelidir” diye konuştu. 

“Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet’ten iyi bilebilir mi?”

Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Fatih Sultan Mehmet’in “Kadı satın alınırsa adalet ölür, adalet ölürse yakında devlet ölür” sözünü hatırlatarak şunları söyledi:

“Sözümüze değer veren herkesin hukukun üstünlüğüne inandığını biliyorum ama siyasi görüşü bizden uzak olan herkesin hiç olmazsa dönüp bir Fatih Sultan Mehmet’in ne dediğine bakmasını bekliyoruz. AK Partililer, MHP’liler. Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet’ten daha iyi biliyor olabilir mi? Bilemez. Çağ açıp, çağ kapatmış bir padişah, ‘Adalet ölürse, devlet ölür’ diyor. Türkiye’deki bütün anketler, Türkiye’deki bütün toplumun adalet sistemine güvenini yüzde 15 ila 20 arasında ölçüyor. Yüzde 17. 100 kişiden 83’ü adalet sistemine güvenmiyor. Bunlar adaleti öldürmeye devam ediyorlar. Bu ülkenin geleceğine yapılabilecek en büyük kötülüktür.”

“Asgari ücret en az üç ayda bir güncellenmeli”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti dün (27 Aralık) açıkladı. Yeni asgari ücrete ilişkin konuşan Özel, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında asgari ücretin kaç lira olduğu ile değil neyi satın aldığıyla ilgilenmek gerektiğini söyledi. Özel, “Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir ülkede, asgari ücretin en az üç ayda bir güncellenmesi lazımdır. Bu ülkenin insanlarının seviyorlarsa desinler ki ‘Bunu ilan ettik ama martta oturup enflasyon farkını bir daha vereceğiz.’ Bu yapılmadıktan sonra açıklanan rakamın hiçbir kıymeti yoktur” diye konuştu.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu yürütmenin başının emrine girmiştir”

Asgari ücret belirlenirken tarafların AKP Genel Merkezi’ne çağrılmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Özel,  “Erdoğan komisyonu kendi siyasi çalışması için araçsallaştırmıştır. Komisyonu siyasetine alet etmektedir. Tüm kurumları yıprattığı gibi böyle bir kurumu da yıpratmıştır. Artık asgari ücret komisyonunu kimse ciddiye almaz. Komisyon, yürütmenin başının emrine girmiştir” dedi. 

“Erdoğan belediye başkanlarımızla övünsün”

AKP’nin Ankara ve İstanbul’da adaylarını henüz belirlememesine yönelik soruya ise Özel şu yanıtı verdi:

“Yurt dışına çıktığında enflasyon, hayat pahalılığı, sefalet endeksi ile övünecek hali yok. Bir şeyle övünecekse şunu söylemeli: ‘İstanbul ve Ankara o kadar iyi yönetiliyor ki karşılarına ülkenin cumhurbaşkanı olarak ben bile rakip bulamıyorum’. Bence Erdoğan belediye başkanlarımızla övünsün, bütün dünyaya onların başarısını anlatsın ve iyi yönetimimizi kendi yönettikleri belediyeler için de örnek alsınlar”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.