Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe tahttan çekildi

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe tahttan çekildi. Kraliçe bu açıklamayı canlı yayındaki yeni yıl konuşmasında yaptı. Kraliçe II. Margrethe, 14 Ocak’ta tacını çıkartacak. 14 Ocak, Kraliçe’nin tahta geçişinin 52. yılı.

Kraliçe II. Margrethe (83), “Tacımı çıkartıp, oğlum Veliaht Prens Frederik’e devredeceğim” dedi. II. Margrethe, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in ölümünün ardından Avrupa’nın tek kraliçesi ve en uzun süre görev yapan hükümdarı unvanını kazanmıştı. Kendisi, babası Kral 9. Frederik’in 1972’de ölmesinin ardından tahta oturmuştu.

Kraliçe’nin tahtı bırakmasının altında yatan en önemli neden, 2023’ün başında geçirdiği ameliyat. Geçirdiği ameliyatın “geleceği ve sorumluluğu bir sonraki kuşağa devretme zamanını” düşündürdüğünü vurgulayan Kraliçe, “Doğru zamanın geldiğine karar verdim” dedi ve tahttan feragat ettiğini açıkladı. Kraliçe, yıllar boyunca kendisine destek olan Danimarka halkına da teşekkür etti.

Kraliçe Margrethe II ve Kraliçe II. Elizabeth (2000).

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, “Kraliçe Margrethe, Danimarka’nın simgesidir ve yıllar boyunca bir halk ve bir ulus olarak kim olduğumuzu kelimelere ve duygulara katmıştır” dedi ve kendisine teşekkür etti.

Kraliçe Margrethe, Danimarka’da popüler bir figür. Birçok Danimarkalı, ölümüne kadar kendisinin tahtta kalmasını bekliyordu. Danimarkalı gazeteci Tine Gotzsche BBC’ye verdiği demeçte, “Kraliçe Elizabeth sizin için ne ise, Kraliçe Margrethe de bizim için odur” dedi.

Tahta kim çıkacak?

Kraliçe’nin resmen tacını çıkarmasının ardından Veliaht Prens Frederik (55), Kral olacak. Frederik’e taç giyme töreni yapılmayacak. Kral’ın tahta geçişi Kopenhag’daki Amalienbork Kalesi’nden duyurulacak. Frederik sadece Danimarka’nın değil; Grönland ve Faroe Adaları’nın kralı da olacak.

Veliaht Prens Frederik ve Prenses Mary, Kral III. Charles’ın taç giyme töreninde.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.