Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (2 Ocak 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

Şahinler çetesi yine çökertildi

Suç örgütlerine yönelik operasyonlar devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Şahinler” olarak bilinen organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. Antalya merkezli üç ilde düzenlenen operasyonda, örgütün lideri olduğu söylenen İlkay Yılmaz’ın da yer aldığı 15 kişi gözaltına alındı.

İsrail adına casusluk yaptığı iddiasıyla 33 kişiye gözaltı

İsrail İstihbarat Servisi’nin Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişilere karşı keşif, darp ve adam kaçırma gibi işler yapmayı amaçladığı tespit edildi. Söz konusu faaliyetlerin “uluslararası casusluk” faaliyetleri kapsamında olabileceği değerlendirilmesi üzerine 46 şüphelinin yakalanmasına yönelik harekete geçildi. Emniyetin İstanbul merkezli sekiz ilde 57 adrese düzenlediği eş zamanlı operasyonda 33 şüpheli gözaltına alındı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya platformu X’ten, “Köstebek” ismini verdikleri operasyonlarda 143 bin 830 euro, 23 bin 680 dolar, muhtelif miktarda farklı ülkelere ait nakit para, bir adet adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda fişek ve dijital materyale el konulduğunu da paylaştı.

36 siyasi parti seçime girecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 2 Ocak’ta yaptığı toplantı ile 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne girmeye hak kazanan partileri belirledi. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçime girebilecek 36 partiyi açıkladı. 

Buna göre AKP, CHP, MHP, DEM Parti, İYİ Parti, TİP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR, seçime girecek partiler arasında.

İsias Otel davası başlıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 72 kişinin yaşamını yitirdiği Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in çökmesiyle ilgili iddianame kabul edildi. 

Davanın ilk duruşması 3 Ocak Çarşamba günü Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. 

İddianamede şüpheliler, “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla” suçlanıyor. 

Adıyaman’a voleybol turnuvası için giden Kuzey Kıbrıslı kız ve erkek voleybol takımı oyuncularının aileleri ve avukatları yargılamanın “olası kast” suçlaması üzerine kurulması gerektiğini savunuyor.

CHP Ankara’nın “kritik” ilçelerinde aday çalışmalarını tamamlıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi, aday belirleme mesaisine 4 Ocak’ta yapacağı toplantı ile devam edecek. Başkent Ankara’da büyükşehir ve üç ilçenin adayı açıklandı. Geriye kalan 22 ilçede ise aday belirleme çalışmaları devam ediyor. 

CHP’li yetkililer, az oy farkıyla kaybedildiği için “kritik” ilçeler olan Etimesgut, Mamak, Ayaş’ta çalışmaların bittiğini ve adayların ocak ayının ortasına kadar açıklanabileceğini belirtirken, CHP’nin kalesi olan Çankaya’nın adayının ise daha geç açıklanacağı kaydedildi. 

Çankaya’da belediye başkanlığı için mevcut başkan Alper Taşdelen ile birlikte 24 aday başvurdu.

Kızıl Goncalar Beykoz Kundura’da çekilecek

Özgü Namal ile Özcan Deniz’in başrollerinde yer aldığı “Kızıl Goncalar” dizisinin Okmeydanı Darülaceze’deki çekim izinleri 25 Aralık günü Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gelen talimatla iptal edildi. 

Dizinin yeni mekan arayışları son buldu ve set Fatih’ten Beykoz Kundura Fabrikası’na taşındı. 

Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, setin Kundura Fabrikası’na taşındığını doğruladı. Ancak setin tamamının Kundura Fabrikası’nda olup olmayacağına dair net bir bilgi olmadığını ve setin ne zaman başlayacağının da henüz belli olmadığını dile getirdi.

Yayıncı kuruluş, RTÜK tarafından verilen 2 kez yayın durdurma cezasına itiraz edecek.

379 yolcuyu taşıyan uçak pistte alev aldı

2024’ün ilk gününe deprem felaketi ile uyanan Japonya’da şimdi de yangın felaketi yaşanıyor. Başkent Tokyo’daki Haneda Havalimanı’nda 379 yolcuyu taşıyan uçak, havalimanına indiği sırada sahil güvenlik uçağı ile çarpıştı. 

Pistte ilerleyen uçak kısa sürede alev aldı. Uçağın Hokkaido’dan geldiği ve uçakta bulunan yolcu ve mürettebatın tamamının tahliye edildiği belirtildi.

Sahil güvenlik uçağının Niigata Havalimanı’na malzeme taşıdığı aktarıldı. Uçak, 7,6’lık deprem felaketinden etkilenen Noto Yarımadası’na yardım götürmek için yola çıkmıştı.

Güney Kore’de ana muhalefet lideri Lee Jae-myung boynundan bıçaklandı

Güney Kore’de ana muhalefet lideri Lee Jae-myung (59), Busan’da düzenlediği basın toplantısı sırasında boynundan bıçaklandı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alındı. Üniversite hastanesine kaldırılan Lee’nin bilincinin açık olduğu ve hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

Yonhap haber ajansı, Lee’nin bıçaklandıktan 20 dakika kadar sonra hastaneye götürüldüğünü ve bilincinin açık olduğunu yazdı. Lee, helikopter ile hastaneye kaldırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.