Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (11 Ocak 2023)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) 2024 Yerel Seçimleri için belediye başkan adaylarını belirlemeye devam ediyor. CHP, Adana’da Zeydan Karalar, Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Mersin’de Vahap Seçer, Hatay’da Lütfü Savaş’ı yeniden aday gösterecek. Eskişehir’de ise 25 yıllık Yılmaz Büyükerşen dönemi 31 Mart’ta sona erecek. Eskişehir’de Büyükerşen’in yerine Ayşe Ünlüce aday gösterildi. 

Dolar, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 30 Türk Lirası’nı (TL) geçti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli yatırım bankası JPMorgan ise yıl sonu dolar tahminini 34 TL’den 36 TL’ye yükseltti.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, seçim çalışmalarına başladı. İstanbul’da değişim vaktinin geldiğini söyleyen Kurum, Avcılar’da kentsel dönüşüm ve ulaşımla ilgili projelerini anlattı. Kurum, “Halkalı’dan Avcılar’a metroyu bir durak daha uzatacağız. İstanbul’da metronun ulaşmadığı tek bir ilçe bırakmayacağız” dedi.

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’daki yıkımdan sorumlu tutularak istifaya çağrılmıştı. CHP, tartışmaların odağındaki Savaş’ı tekrar belediye başkan adayı olarak gösterdi. Gazetecilerin sorusu üzerine konuşan CHP Sözcüsü Deniz Yücel “Büyük bir titizlikle gerekli değerlendirmeler yaptıktan sonra adaylaşmıştır, geri çekilmesi gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

Milyonlarca seçmen, 31 Mart 2024 Pazar günü, belediye başkanları ve muhtarları seçmek için oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Yerel Seçimler için seçim takvimi 1 Ocak’ta başladı. Bu takvime göre seçmen listeleri 4 Ocak itibarıyla askıya çıktı. 

Seçmen listeleri 17 Ocak’ta askıdan indirilecek. Seçmen listelerine itirazlar da o tarihe kadar yapılabilecek. 27 Ocak’ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri belirlenecek. 7 Şubat’ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat’ta tamamlanacak. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı ise 29 Şubat’ta başlayacak 24 Mart’ta tamamlanacak.

Kızıl Goncalar, yayınlandığı günden beri tarikat ve cemaatlere yönelik sahneleri nedeniyle hedef haline geldi. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılıklar bulunduğu gerekçesiyle diziye iki kez program durdurma cezası verdi. Dizinin başrol oyuncusu Özcan Deniz, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, 22 Ocak’ta yeniden ekranlarda olacaklarını belirterek “Kariyerimin en ahlaklı işinin içinde olduğumu düşünüyorken, dramatik bir şekilde bu iş ahlaksızlıkla suçlandı” dedi.

CHP’nin de aralarında olduğu sekiz siyasi partinin Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırması ve muhalefet partilerinin Atalay konusunda ortak duruş sergilemesi Cumhur İttifakı ortaklarını da harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü, ardından da TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan bir araya geldi. Görüşmenin ardından Özel, kayyum siyasetini kesin bir dille reddettiklerini ve görüşmenin iki parti arasındaki iletişimin ilk adımı olduğunu söyledi. Hatimoğulları, “derinlemesine” olmasa da işbirliği konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Bakırhan ise iki partinin “yerel yönetimlerde işbirliği sağlanacak kentlerin hangileri olduğu, hangi kentlerde çalışmaların yürütülebileceği konusunda çalışacaklarını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.