Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti’den CHP’ye ziyaret | “Yerel seçimlerde hangi kentlerde çalışma yürütüleceği görüşülecek”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan bir araya geldi. Görüşmenin ardından Özel, kayyum siyasetini kesin bir dille reddettiklerini ve görüşmenin iki parti arasındaki iletişimin ilk adımı olduğunu söyledi. Hatimoğulları, “derinlemesine” olmasa da işbirliği konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Bakırhan ise iki partinin “yerel yönetimlerde işbirliği sağlanacak kentlerin hangileri olduğu, hangi kentlerde çalışmaların yürütülebileceği konusunda çalışacaklarını” söyledi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i saat 13.30’da CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. “İade-i ziyaret” olduğu söylenen görüşmede, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcıları Özlem Gündüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki ile CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ile Yerel Yönetimler, Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de bulundu.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Özgür Özel, Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yapılan bu görüşmenin nezaket ziyareti olmakla birlikte, “iki parti arasında, partilerin genel merkezleri düzeyinde sürdürülen iletişimin ilk adımları” olduğunu söyledi. Özel, “DEM Parti ile ilişkilerimizi kamuoyunun önünde, açık şeffaf bir biçimde, karşılıklı ziyaretleri yapmayı ve Türkiye’nin çok önemli meseleleri konusunda görüş alışverişinde bulunmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Kayyum siyasetini reddediyoruz” 

Belediyelere kayyum atanmasına karşı olduğunu vurgulayan Özel, şunları söyledi:

“Cumhuriyet’in 100. yılında bazı seçmenlerin kendilerine yerel yönetici seçebildiği, bazılarının seçemediği, seçseler dahi yönetmelerine izin verilmediği bir ülkeyi kabul etmemiz mümkün değildir. O yüzden bu kayyum siyasetini bir kez daha kesin ve net bir dille reddediyoruz. Bu ülkenin 81 ilinde, bini aşkın ilçesinde her seçmen kendisini kimin yöneteceğini seçebilmeli ve seçtikleri kişiler yönetmeye devam etmelidirler.”

“Herkesi temsil eden adaylarla yola çıkma konusunu önemsiyoruz”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, siyasetçilerin kriminalize edildiği bir dönemde yan yana durmanın demokrasi örneği olduğunu vurgulayarak, görüşmede yerel seçimlerin de gündeme geldiğini söyledi. DEM Parti’nin yerel seçimlere ilişkin “kent uzlaşısı” stratejisini hatırlatan Hatimoğulları, “Kent uzlaşısı sadece siyasi partilere ve siyasi dinamiklere hitap eden bir şey değil, o kentte yaşayan herkesin kucaklaşmasını sağlayan, herkesi temsil eden adaylarla yola çıkma konusunu özellikle önemsiyoruz” dedi.

“İşbirlikleri olur mu olmaz mı, derinlemesine olmasa da konuştuk”

“Bugün elbette işbirlikleri konusunda ‘Yol ve yöntemler nasıl olur, nasıl olmaz, olur mu olmaz mı, nerede olur’ bütün bunlarla ilgili derinlemesine olmasa da, bir görüşmeyi bugün gerçekleştirdik. Ümit ediyoruz ki yerel seçimler ülkenin demokrasisinin ve bütün genel sorun alanlarının önünün açılmasını sağlayacak bir nitelikte geçer.”

“Kayyum düzeninin son bulmasını istiyoruz”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise kayyum sorununun yalnızca Kürtlerin değil, kendisine demokrat, çağdaş, ilerici, solcu, sosyal demokrat diyen herkesin sorunu olduğunu söyledi. Bakırhan, kayyumlara ilişkin “Önümüzdeki dönem bu kayyum düzeninin son bulmasını istiyoruz. Bu konuda muhalefetin bu ikili hukuk karşısında tutarlı bir dil ve siyaset ortaya koyması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

“Arkadaşlarımız çalışma yürütecekler”

Bakırhan, yerel seçimlerde işbirliğini değerlendirmek üzere iki partiden isimlerin bir araya geleceğini söyledi:

“Yerel yönetimler anlayışımızın Batı’da da karşılık bulması için işbirliği, güçbirliği dahil olmak üzere, seçeneklerin tartışılabileceğini, tartışılması gerektiğini bugün dile getirdik. Arkadaşlarımız kent uzlaşısının, yerel yönetimlerde işbirliği sağlanacak kentlerin hangileri olduğu konusunda çalışma yürütecekler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.